Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşine Nasıl Hazırlamalısınız?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
“Dört yaşında küçük bir çocuğum; şimdi aileye bir çocuk daha geliyormuş. Peki ben ne olacağım? Beni artık sevmeyecekler mi? Oyuncaklarım; odam…. Acaba doğar doğmaz benimle oynar mı? Beni sever mi? Annemle babam onu daha mı çok sevecekler? Biraz değişik hissediyorum”

Çocuğunuzun aklında bu sorular varken; sizin de ebeveyn olarak her iki çocuğumun da ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim endişeleri duymanız zaman zaman ailenize gri bulutları getirebilmektedir. Ailenize katılan yeni bebekle birlikte meydana gelen değişiklikler; büyük çocuğunuz için zorlayıcı olabilir. Kardeşini kıskanması veya evinde alışık olmadığı yeni düzenlemelere tepki göstermesi olası ve doğal bir süreçtir. Ebeveyn olarak bunların normal olduğunun bilincinde olmanız süreçle daha kolay baş etmenize yardımcı olacaktır.

Hamilelik döneminden itibaren çocuğunuzu duygusal olarak hazırlamak; kardeşi doğduğu zaman yeni düzene daha kolay adapte olabilmesini sağlar. Bu hazırlık sürecini gerçekleştirirken; ne kadar detaylı bilgi vermeniz gerektiğiyle ilgili çocuğun sorularının ve merakının size rehberlik etmesine izin verilmelisiniz. Çocuğunuz; anlattıklarınızdan daha fazlasını öğrenmek istiyorsa zaten bunu sorularıyla belli edecektir.

Doğumdan Önce

Çocuğunuzun yeni kardeşle ilgili merakını adım adım destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte;
· Onun bebeklik resimlerine bakabilirsiniz.
· Çocuk doğumuyla ilgili yaşına uygun bilgilendirici kitaplar
okuyabilirsiniz.
· Bebek sahibi olan arkadaşlarınızı ziyarete gidebilirsiniz.
· Birlikte hastane çantanızı hazırlayabilirsiniz.
· Potansiyel bebek isimleri düşünebilirsiniz.

Ebeveyn olarak çocuğunuza mutlaka; her zaman onun konforunu düşüneceğinizi ve dünyada kopmayacak olan tek bağın anne-çocuk ve baba-çocuk bağı olduğunu söylemelisiniz. Bunun yanında; kardeşinin olmasının doğal bir durum olduğunu anlatırken dünyadaki diğer canlılardan yararlanabilirsiniz. Kedilerin; kuşların; balıkların da kardeşlerinin olduğundan bahsedebilirsiniz.

Çocuğunuzun hayal kırıklığına uğramaması için; bebeğin ilk aylarda zamanının çoğunu yemek yiyerek; uyuyarak ve ağlayarak geçireceğini ve hemen oyun oynamaya başlayamayacağını anlatın.

Bebek için hazırlık yapma; odasına eşya alma; kıyafet alma aşamalarında çocuğunuzu da yanınızda bulundurmanız ve onun fikirlerine değer vermeniz önemlidir. Çocuğunuzla yapacağınız fikir alışverişleri; hem bir aile üyesi olarak kendisini iyi hissetmesini sağlar hem de yeni doğacak kardeşe alışma sürecinde ısınma turları görevi görür.

Doğum ve Sonrası

“Kardeşim oldu. Ne kadar da küçük. Herkes ona çok tatlı diyor acaba benden daha mı tatlı? Onunla fotoğraf çekilmek istiyorlar. Benim de fotoğrafımı çekerler mi?”

Sağlık şartlarınız uygun olduğu takdirde; büyük çocuğunuzun hastanede sizi ziyaret etmesi çok önemlidir. Çünkü doğum; çocuğun aklındaki aile çerçevesini sağlamlaştırmaya yardımcı olur ve aile bağlarını yeniden yapılandırır. Çocuğunuzun bir yetişkin gözetimde bebeği bir süreliğine kucaklar gibi tutmasına ve incelemesine izin verin.
Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun; çektiğiniz aile fotoğraflarına onu da katın. Bebeğinizin tek başına fotoğraflarını veya videolarını çekiyorsanız; büyük çocuğunuzun da videolarını çekin. İki kardeşin eşit olduğu ve aynı ölçüde sevildiği algısını yansıtın.

Birçok çocuk yeni doğan kardeşinin bakımına yardımcı olmak ister. Çocuğunuzun yardım etmesi; her türlü bakım sürecinin (bebeğin banyo yapması; altının değişmesi; kıyafetlerinin giydirilmesi gibi) daha uzun zaman alacağı anlamına gelse de; buna olanak sağlamalısınız. Çünkü büyük çocuğunuzun yardım etme isteği; ona bebekle olumlu bir etkileşime girme şansı verir.

Büyük çocuğunuzu yeni bebek hakkındaki duygularını konuşmaya teşvik edin. Duygularını ifade etmesi için onu destekleyin. Çocuğunuz zaman zaman tepkisel yaklaşımlarda bulunabilir. Bebeksi ifadeler kullanabilir; hırçınlaşabilir; kıskanabilir; ilgisizleşebilir… Böyle durumlarda “kardeşini sevmiyorum; seni seviyorum” gibi cümleler kullanmak yerine ikisini de eşit şekilde sevdiğinizi anlatın. Çocuğunuzun ailenizin yeni üyesine alışmasının zaman alabileceğini ve bunun normal bir süreç olduğunu unutmayın; ona zaman tanıyın.