Yazın; çocuklar akademik açıdan bir gerileme dönemine girebilmektedirler. Yazın getirdiği rehavet ile birlikte okuma performansları ve matematiksel becerilerinde düşüş olabilmektedir. Ancak yazın çocuğunuzun yaşayabileceği olası öğrenme kaybını engellemek için yapabileceğiniz pek çok şey var!
Yaz aktivite planlarınızı yapmadan önce bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri; çocuğunuzun boş vakte de ihtiyacı olduğudur. Bu nedenle çocuğunuzu dahil etmeyi düşündüğünüz aktiviteler onun tüm gününü veya haftasını doldurmamalıdır. Bunun yanında; çocuğunuzun performans kaygısı duymadan yapabileceği ve aynı zamanda onun gelişimsel dönemine uygun aktiviteler seçilmelidir.
Öneriler:
Çocuğunuzu kütüphaneye götürün: Büyük bir şehir kütüphanesine aile gezisi düzenleyebilirsiniz. İstediği; merak ettiği kitapları seçebilir. Onları yaz için kütüphaneden ödünç alabilir veya isimlerini not edip kitapçılardan edinebilirsiniz.
Kültür gezilerine çıkın: Çocuğunuzu vakit buldukça tarihi yerlere götürün. Çocuklar hikayelerden hoşlanırlar. Gittiğiniz yerin hikayesini onunla paylaşın. Genel kültürünü geliştirin.
Evden çıkmadan dünyayı gezin: Eskiden kullanılan büyük dünya atlaslarından edinin. Ülke ülke keşfe çıkın. Çocuğunuzla birlikte farklı ülkelerin bayraklarını; yüzölçümlerini; komşularını öğrenin. Sonra çocuğunuzun odasının veya evin belirli köşelerini o ülkeleri temsil edecek şekilde süsleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun diğer çocuklarla iletişime geçmesini sağlayın: Şimdiki çocuklar teknolojinin içine doğsa da; siz ona “mektup arkadaşlığını” öğretin. Yan komşunuzun çocuğuyla bile mektuplaşsa; mektup alıp vermenin; içine duygularını düşüncelerini yazmanın ve onu pullarla süslemenin tadına varmasını sağlayın.
Yemek pişirin: Çocuğunuzla birlikte meyveleri; sebzeleri ve diğer mutfak malzemelerini kategorize edin. Çocuklar için her yer öğrenme alanı ve yeni deneyimler kazanma fırsatıdır. Örneğin yemek yaparken gerekli olan sıralamayı öğretin. Önce sebzeleri yıkıyoruz; sonra doğruyoruz….
Dikkat oyunları gecesi düzenleyin: Çocuğunuzla birlikte onun gelişimsel seviyesine uygun dikkat geliştirme oyunları edinin. Daha sonra onu kaygılandırmadan evde kutu oyunu yarışmaları düzenleyebilirsiniz. Hem eğlenip hem öğrenmesini sağlayabilirsiniz..
Çocuğunuza yaz sorumlulukları verin: Çocuğunuzun kendisini yeterli hissedebilmesi için bir şeyleri başarmaya ihtiyacı vardır. Ona başarabileceği görevler vermek ise sizin elinizde! Örneğin haftanın 3 günü kıyafetlerini katlaması; sabah ve akşam çiçeği sulaması; ev terliklerini yerine kaldırması gibi. Tabi ki bu görevler verilirken çocuğunuzun yaşını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Ona gazete/dergi okuma alışkanlığı kazandırın: Güne kahvaltıdan sonra çocuklara yönelik bir bilim veya sanat dergisi okuyarak başlayabilir. Bunu alışkanlık haline getirdiği takdirde okuma hızı da yaz boyunca azalmamış olur.
Çocuğunuza hesap yapmayı öğretin: Birlikte alışveriş listesi oluşturun. Alınacakların tek tek ne kadar tuttacağını renkli kalemlerle yazın. Daha sonra alışveriş bitince fiş üzerinden çocuğunuzla birlikte kontrol edin.
Yaz boyunca yaratıcılığınızı kullanarak çocuğunuzu geliştirebileceğiniz hem de birlikte eğlenebileceğiniz pek çok seçenek oluşturabilirsiniz. Yaz aktiviteleri yaparken önemli olan çocuğunuzu sıkmadan; tüm boş vakitlerini almadan onun önce eğlenmesini sonra öğrenmesini amaçlamak.
Son olarak en önemli şeyin çocuğunuzun çocukluğunu özgürce yaşamasına izin vermek olduğunu unutmayın!