Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir besin olan kinoa önceleri hayvan beslenmesinde kaba yem olarak kullanılmaktayken şimdilerde insan beslenmesinde de yeri daha da bir önem kazanmıştır. Bilimsel adı chenepoidum quinoa olan bu bitkinin arkeolojik çalışmalarda M.Ö 3000 yılından beri yetiştirildiğine işaret etmektedir. Son 10-12 yıldır Amerikada sıklıkla kullanılan ve Amerikan halkının mutfağında ve besinlerinde yer alan kinoa ülkemizde yeni yeni kullanılıp tarımı yapılmaya başlanmıştır.
“Tüm Esansiyel Amino Asitleri Barındırıyor. ”Gıda ve Tarım Örgütü kinoayı insanın beslenme standartlarına son derece yakın olarak tüm esansiyel aminoasitleri sağlayan tek bitki olarak kabul etmektedir. İnsanlarda doku gelişimi için gerekli olan 8 esansiyel aminoasidin tamamı bu bitkinin tohumunda bulunmaktadır. Lisin; Sistein ve diğer tahıllarda miktarı düşük olan methionın aminoasidi de son derece yüksektir. Methionin yağların işlenmesinde ve yakılmasına yardım eder. Kinoada bu aminoasidin diğer tahıllara göre yüksek olması önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir. Elzem aminoasitlerin tamamına sahip bu besin vejeteryanlar arasında oldukça popülerdir. Kinoa tohumunda %5 yağ;%60 karbonhidrat ve %4 lif bulunur. Yağda eriyen A;D;K vitaminleri ve suda eriyen B ve C vitaminlerini içerir. Kinoa pütürlü olmaması ve ağızda acı tat bırakmadan hafif fındık tadı bırakması kinoa tozunun tercih edilmesinde güçlü etkenler olmuştur. Kinoa ve kinoa ununun çiğ tüketilememesi hazır kinoa tozunun her lezzette her zaman kullanılması tercih edilmesinde büyük etkendir. Süte; yoğurda; salatalarınıza; meyve sularınıza; meyve pürelerine; kahvaltılık gevreklere; çorbalara; sıcak içeceklerinize; smoothielerinizde tercih ettiğiniz ölçüde dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kinoa olan tozlarının kullanıldığı pratik bir tarif verelim.Soğuğu hissettiğimiz bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bu antioksidan bombayı denemelisiniz.
"Atom Kinoalı İçecek Malzemeler"
• ½ Adet (60 g); Elma
• 3 Yaprak (15 g); ıspanak
• 2 adet küçük boy (50 g) Havuç
• 1 yemek kaşığı (10 g) kinoa tozu
• 1 su bardağı Su
Hazırlanışı:Elmaların kabuklarını soyup doğrayın; çekirdeklerini çıkarın. Ispanakların sadece yapraklarını alıp doğrayın; hemen ardından havuçların kabuklarını soyup doğrayın. Tüm malzemeyi blenderdan geçirdikten sonra kinoa tozunuzu ekleyip karıştırıp bu antioksidan karışımı tükeketelim; vücudumuzu güçlendirip hastalıklardan korunalım.
Kinoa tozu nasıl kullanılır ? Her lezzete yani meyve suyu; çorba; süt; sos; salatalar ve her türlü yemeklere buzlu meyve içecekleri ve hatta kek gibi tariflere eklemek için idealdir.