Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Beslenmede Psikolojinin Önemi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
DUYGULARINIZ VE YEMEK ALIŞKANLIKLARINIZ
Yemek yemek kimilerimiz için bir zorunluluk; kimilerimiz için ihtiyaç; kimilerimiz için de kaçış yoludur.Kendinizi iyi hissetmek için yemek yeme alışkanlıklarınız var ise vazgeçin. Siz kendinizin iyi hissetmesini istiyorsanız ; sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz ki ; vücut dengeniz bozulmasın. Kan şekeriniz düzenli olsun; kalp ritminiz değişmesin; hazımsızlık şikayetleri yaşamayın; bağırsak problemleriniz olmasın…
*Mutlu olmak için yemek yemeyin; mutlu olmak için yeni hobiler edinin; yeni insanlar ile tanışın; kitap okuyun; gezin ; yeni tarifler yapın ama yemek yiyerek mutlu olmayı kabul etmeyin. Her yenilen fazla ve düzensiz beslenme sizlerde uzun dönemli mutsuzluk nedeni olacaktır.
Ben mutsuzken ne yediğimi bilemiyorum diyorsanız ; bu durumlarda mutfaktan uzak durun; cafe ve pastanelerde buluşmayın. Bu dönemlerde buluşma noktanız açık havalar ; aydınlık yerler olmalı. Unutmayınız loş ortamalar açlık duygunuzu tetikler ve daha çok mutsuz olduğunuz aklınıza gelir.
*Ben mutlu olduğum**zaman iştahımı durduramıyorum diyorsanız; insan neden mutluyken kendisini mutsuz hissettirecek bir şey yapmak ister ; neden kendisine zarar verecek abartılı yeme alışkanlıkları kazanır.
*Aslında sebep mutluluk hormonları düzeyini artırmak gibi bir düşüncenin yaygın olması; sizin anlık tüketim yaptığınız karbonhidrat anlık bir serotonin salınımını artırabilir fakat sonrasında aşırı şeker tüketimi pişmanlığı ile tekrar pişmanlık ve mutsuzluk başlayacaktır.
*Mutlu veya mutsuzken iştahım azaldığı için öğün atlayanlardan ya da yemeyenlerdenseniz; bu durumlarda yemekleri normal durumlarda yediğiniz zamanki kadar çok ve çeşitli yemek zorunda değilsiniz; önemli olan bu düşünce yapısını kırmaktır. İştahsızlık olduğu zaman da az ölçülerde sağlıklı tercihler yapmalısınız ki ; ilerleyen günlerde vücut direnciniz düşmesin ve istenilmeyen kilo azalışı- kilo verişi olmamalı. Günlük hayatınızda kan şekerinizin dengede olması sizin öfke kontrolünüzde; iştah kontrolünüzde; kilo kontrolünüzde en önemli etkenlerden birisidir.
*Yemek yeme süresini- tercihlerini acele getirmeyin ; günlük hayatta en önemli anlardan birisi de yemek yeme anıdır. Yemek için kendinize düzenli zaman ayrılmaya çalışın. Yemek tercihlerinde sağlıksız ve kolay çözüm olan fast-food yiyeceklerden uzak durun. Her yerde çok kolay ulaşımı sağlanabilinen sağlıklı atıştırmalık; sağlıklı menüler mevcut. Bir yerlerde yemek yeme şansınız olmadığı zaman**çantanızda bulunan kuruyemiş ; süt; kuru meyve tercihleri sizi yanlış beslenme alışkanlıklarına başvurmanızı engelleyecektir.Avrupa da ve Amerika da yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Mutluluk faktörü beslenmede kilit noktada yer almaktadadır; mutluluk hormonuyla beslenme düzeyi arasında doğru ilişkilendirme bulunmaktadadır.
*Gerginlik; mutsuzluk ; huzursuzluk; halsizlik gibi nedenlerden dolayı şikâyetçiyseniz kan değerlerinde; B grubu vitaminleri; D vitamini; Demir değerlerinizi kontrol**ettirmeniz ve eksiklik durumuna göre beslenme tercilerimizi değiştirmeniz de sizlere yardımcı olacaktır.
Güne mutlu başlamak için sağlıklı bir kahvaltı vazgeçilmez olmalı ve gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Günlük Magnezyum; çinko; omega-3; E vitamini kaynağı olan sağlıklı yağlı tohumlardan ceviz; fındık; badem; fıstık**günlük yaşantınızda ihmal etmeyiniz.