Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin 7 Öneriye Dikkat Edin!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Anne babalara “nasıl bir çocuk yetiştirmek istiyorsunuz” diye sorulsa çoğunlukla mutlu bir çocuk olması cevabını alırsınız. Hayaller değişir ancak mutluluk arzusu hep vardır. Bazı anne babalar akademik yönüne bazıları ise sosyal yönüne odaklanabilirler. Her dileğin özü çocuğun mutlu ve başarılı olmasıdır.

Bir çocuğun mutlu olmasının formülü nedir? Her anne babanın çocuğunu mutlu etme yöntemleri farklı olabilir. Bazısı oyun oynayarak mutlu ederken bazısı ise pahalı oyuncaklar alarak mutlu edebilmektedir. Her çocuk pahalı oyuncakları sevebilir. Ucuz; pahalı her oyuncağın çocuğu mutlu ettiği görülür. Çocuklarınızın uzun vadeli mutluluğu için yatırım yapmak gerekir.

Mutlu bir çocuk yetiştirme yöntemlerin bazıları size uymayabilir ya da eksik olabilir. Geçmişe yönelik yapmadıklarınızla ilgili kaygılanmadan bundan sonrası için yapacaklarınıza odaklanın.
Mutlu bir çocuk yetiştirmek için 7 öneriye dikkatinizi çekmek istiyorum.

Çocuğunuzu mutlu etme mücadelesine girmeyin!
Çocuğunuzun uzun vadeli mutluluğunu sağlamak için kısa vadede sürekli mutlu etmekten vazgeçin. Çocuğunuzun gelişim süreci tekdüze yolda devam etmeyebilir. Bazen virajlardan da geçebilir ve sarsılabilir. Bazı anne babalar çocukların gelişimi için yararlı olan zorlanmalarında onlardan daha çok üzülüyorlar. Hemen mutlu etme çabası içerisine giriyorlar. Çocuklar mutluluk dışında diğer duyguları tanıyamıyor. Zorluklarla nasıl baş edeceklerini bilemiyorlar. Çocuğunuza olumsuz duygularını bastırmasına neden olmayın. Sorunlarını onun adına çözmeyin. Her mutlu etme çabanız ve çözdüğün problemler uzun vadede gelişim alanlarını olumsuz etkileyecektir. Mutsuzlukla karşı karşıya kaldığında yoğun bir hüzün ve hayal kırılığı yaşayıp nasıl baş edeceklerini bilemeyebilirler. Bu sebeple; çocuğunuzun olumsuz duyguları yaşamasına da izin verin. Bırakın hayatın zorluklarıyla baş etmeye çalışsın. Mutluluğun diğer duygulardan farkını ve keyfini hissetsin.

Bağınız güçlü olmalı!
Olumsuz duygularla ya da olaylarla baş edebilmenin temelini bağlılık; kabul edilmek; anlaşılmak ve sevilmek olarak sıralayabiliriz. Anne ve çocuk arasında kurulan bağlanmanın koruyucu görevi vardır. Bağlanması güvenli olan çocuklar; sevildiğini ve ait olduğunu hissederler. Kendilerine ve başkalarına güvenirler. Mutlu çocuklar aynı zamanda bağlanmaları güvenli çocuklardır. Anneye güvenle bağlanma; çocuğun diğer ilişkileri için bir referanstır. Çocuğunuz büyüdükçe bağlarını başkalarıyla da güçlenmesi için fırsat yaratın. Sosyal bir aile olun. Bağlarınız güçlü olsun. Üç yaşına geldiğinde anaokuluna başlatın. Çocuğunuzun sizden sonra bağlarını güçlendirmesi ve arttırması kendini daha mutlu hissetmesini sağlayabilir.

Mutlu olması mutluluğunuza bağlı!
Araştırmalar; mutlu anne babaların mutlu çocuk sahip olma olasılığı yüksekken; depresif anne babaların çocuklarının depresyon oranının iki kat fazla olduğunu belirtiyorlar. Bu durumda çocuğunuzun mutluluğu size bağlıdır. Çocuklarımızın duygularını kontrol edemesek de kendi duygularımızdan biz sorumluyuzdur. Çocuklar; anne babalarını izlerler; duygularını okurlar ve model alırlar. İlk önce kendinize iyi bakmalısınız. Değer vermelisiniz. Kendinize bedenen ve ruhen yatırım yapmadan çocuğunuzun gelişimine yatırım yapabilmeniz çok zordur.

Çocuğunuzu överken dikkat edin!
Bazı anne babalar; çocuğuna doğru ya da değil ne yaparsa yapsın övüyorlar. Çocuklarınız doğruyu ve yanlışı ilk olarak sizden öğrenmektedir. Sizden öğrendikleriyle kendileriyle ilgili bir inanca sahip olmaktadırlar. Çocuğunuza doğru yaptığı şeyler için çabasını takdir edin. Yanlış yaptığı şeyleri üzülmesin diye övmek yerine geribildirimde bulunun. Olumsuz yaptığı davranış ya etkinliklerle ilgili nasıl yapılması ya da geliştirilmesi ile ilgili bilgi alabilmesi daha yararlıdır.

Başarı ve başarısızlığına izin verin!
Çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız onun yerine başarı göstermeyin. Çocuğunuzun başarısız olmasına da izin verin. Çocuğunuzun mücadele ederken zorlandığını görmeniz sizi üzebilir. Şimdi başarısız olmasına izin vermezseniz; başarılı olma heyecanını asla bilmeyebilirler. Mücadele ederken yaptığı pratiklere fırsat tanıdığınızda kendi yöntemleriyle başarıya ulaşmak için uğraşacaktır. Bu deneyimler sayesinde gelecekteki zorluklara karşı nasıl davranacağını bilecektir.

Sorumluluk verin!
Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar verdiğinizde kendisini ailesinin bir parçası hissedecektir. Ailesine katkıda bulunan çocuklar kendilerini güvende hissetmekte ve bağlanma duygusunu geliştirmektedir. Çocuğunuza yapabileceği sorumluluk vermekten çekinmeyin. Dökeceğini ya da dağıtacağını düşünerek bu bağdan mahrum etmeyin. Çocuğunuza inandığınızı ve güvendiğinizi hissettirin. Mutluluğun kendine güvenmek; sorumluluk alabilmek ve ait hissedebilmekle ilgilisi ilişkisini unutmayın.

Olumlu duygularınızı ifade edin.
Çocuğunuzun basit de olsa yapabildiği beceri ya da işleri fark ettirin. Ailenizde birbirinizin olumlu özelliklerini dile getirin. Kendinizle ilgili iyi yaptığınız şeyleri; kendinizi sevmenizi; güçlü yanlarınızı birbirinize ifade edin. Eşinizle ilişkinize yansıtın. Bunu bir ritüel haline de getirebilirsiniz. Bazı günler birbirinize olumlu özelliklerin söylendiği bir zaman dilimi ayırabilirsiniz.