Öğrenme güçlüğü ve Dikkat eksikliği olan çocuklara yardım etmek için;
*Çocuğun fizyolojik ihtiyaçlarının doyurulması gerekir.(Uyku; yemek; tuvalet v.s.) fizyolojik ihtiyaçları doyurulmamış bir öğrenci kendisini derse veremez.
*Öğrenme güçlüğü ve Dikkat eksikliğinin nereden kaynaklandığını bilmek gerekir.
Çocuğun hangi konularda zorlandığını; neleri öğrenemediğini ve hangi durumlarda dikkatinin dağıldığını bilmek gerekir.
*Çocuğun kendisine; ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Bir çocuğun en iyi ve kolay nasıl öğrenebileceği konusundaki en büyük uzman yine kendisidir.
*Çocuk; öğretmenin gözü önünde; pencereden uzak ve tahtaya yakın oturtulmalı. Çocukla Sık sık göz kontağı kurulmalıdır. Dikkat eksikliği olan öğrenciler; kaynamakta olan süt tenceresine benzer. Kaşla göz arasında taşarlar. Göz temasını iyi kurmak gerekir.
*Bu öğrenciler; düzenli sınıf ortamına ihtiyaç duyarlar.
*Ödevlerini; işlerini küçük ve bitirilmesi kolay parçalara bölün. Başarma duygusunu tattırın. Başarı duygusunu tadan çocuğun derse katılımı ve motivasyonu artar.
*Çocuğun; o gün okulda ve derste neler yapacağını önceden bilmesi ve hazırlıklı gelmesi sağlanmalıdır.
*Öğrenmenin duygusal yönünü göz ardı etmemek gerekir. Sınıftaki faaliyetleri eğlendirici hale getirin. Herkesin katılımını sağlayın. Konuları ilgi çeker hale getirip; güncelleştirin. Hem ders daha eğlenceli geçer. Hem de öğrencilerin katılımı artırılıp dikkatler anlatılan konu üzerinde toplanmış olur.
*Öğrencinin; birden çok duyu organına hitap etmek gerekir. Çocuklar özellikle duyduklarını değil; gördüklerini; yaptıklarını daha çabuk ve kolay öğrenir. Tahtayı çok sık kullanmak gerekir.
*Çocuğun; çabaları; girişimleri sonuç mükemmel olmasa bile desteklenmelidir. Başarıları teşvik edilmeli ve ödüllendirilmelidir. Bu çocuklar olumlu tepkiye çok ihtiyaç duyarlar. Başarılarını övmek ve yakalamak için tetikte olun. Övgüye olumlu tepki verirler.(Aferin demek; sırtını sıvazlamak v.s.)
*Çocuğun; neyi; ne kadar öğrendiğini sık sık kontrol edin . Fedback (geri bildirim)
alın. Bir konuya geçmeden önce; önceki konunun ne kadar anlaşıldığını kontrol edin.
*Kendisini tanımasına yardımcı olacak sorular sorun. Şimdi ne yaptığının farkında mısın? Bunu başka bir şekilde söyleyebilir misin? V.b.
*Öğretirken ana fikir çıkarmayı öğretin. Kolay öğrenemezler ama öğrendiklerinde de kolay unutmazlar.(Roman; hikaye okuyup anlatılmak istenen sorulabilir.)
*Öğrencinin sık sık dikkati dağılıyorsa; dalıp gidiyorsa; öğrenciyi aktif hale getirin.(Tahtayı sildirin veya lavaboya gönderin.)
*Türkçe ve Matematik gibi ana derslerin arasına resim; müzik; beden eğitimi gibi dersler konulmalıdır.
*Ödev defteri tutturun. Ödev defterinden veliyi de haberdar edin. Hem bu şekilde veli de öğrenciye hangi ödevler verildiğini bilir. Öğrenci; öğretmen bana ödev vermedi diyemez bu şekilde.
*Öğrenme güçlüğü(Disleksi) ve dikkat eksikliğinin tedavisinde en etkili yöntem; Bol miktarda spor yapmak ve oyun oynamaktır. Spor ve oyun dikkati tek bir noktada toplar. Fazla enerjiyi atar. Beyin hücrelerini uyarır. Grup oyunları çok önemlidir.
* Dikkatleri çok çabuk dağıldığı için ders çalışma ortamını çok iyi düzenlemelisiniz. Çalışma odası dağınık olmamalı; iyi aydınlatılmalı ve havalandırılmış olmalıdır.
* Masa başında geçirdikleri zamanın çok küçük bir bölümünü verimli kullandıkları için çalışmayla başlamadan önce mutlaka çalışma programı yapılmalıdır; çalışma süresi ve konular küçük bölümlere ayrılmalıdır.
*Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği gösteren çocuğun yanına derse aktif katılan öğrenci yerleştirilirse;Çocuk; ister istemez kendisine çeki düzen verecektir.
*Çocuğu başka çocuklarla; kardeşi ile kıyaslamayın. Kendi içinde; kendi gelişmesiyle karşılaştırın. Eğer; çocuk; bugün düne oranla olumlu bir değişim göstermişse bu bir başarıdır.
*Yeteneklerinin; yaşının üzerinde sorumluluk yüklemeyin.
*Aşağılamayın; suçlamayın; onun adına karar vermeyin ve onu dinleyin. Onun yerine düşünmek yerine kendi başına düşünmesini sağlayın. Onun sorununu çözmek yerine; kendi sorununu çözmesine fırsat verin; çözüm yolları gösterin. Ancak onun kararına bırakın.
*Yalnızca olumsuz davranışlarını değil; olumlu davranışlarını da görüp dile getirin.
*Bu öğrencilerin sık sık yönlendirilmesi gerekir; çünkü; oldukça karamsardırlar.
*Bu öğrencilerle teke tek ilgilenilmeli; eğitimlerinde en başarılı olduğu yerden başlanılıp tam başaramadan başka bir aşamaya geçirilmemelidir.
*Okuma çalışmalarında çocuğun ilgi duyduğu konular seçilmeli; parmak ya da cetvel ile takip etmesine izin verilmelidir.
*Kolay anlayabilecekleri kısa kelimelerden oluşan basit cümleler yazdırılmalıdır.
*Grup içerisinde çalışırken; kolaylıkla başarabileceği görevler verilmelidir.
*Resimli kitaplar daha çok kullanılmalıdır. Okuma parçaları çocuğun ilgi duyduğu konulardan seçilmeli; okuduğu konu çocuğa anlattırılmalıdır.
*Özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin gün içinde belli süreler ile ayrıca eğitilmeleri gereklidir.
*Çocuklar ilgi duydukları konuya yoğunlaşmakta güçlük çekmezler. Nelere ilgi gösterdiklerini belirleyip; bu konularla akademik konuları birleştirmeye çalışmak eğitimleri için önemlidir.
*Çocukları suçlayıcı ve otoriter bir tutum içine girmek; çocukların düzensizliği ve dikkatsizliğini giderek arttırır. “Çok dikkatsizsin”; “Sana kırk kere söyledim hala dikkat etmiyorsun”; “Önüne bak” gibi cümleler dikkatini toplamasına yol açmaz aksine çocukta yetersizlik ve beceriksizlik duygusunu pekiştirir.
* Bu çocuklar ödüllendirilmeye diğer çocuklardan daha fazla ve daha çabuk ihtiyaç duyarlar. Verdiğiniz ödül türünden ziyade (övgü; fiziksel yakınlık; özel bir yiyecek; ekstra ayrıcalık) zamanlama daha önemlidir.
• TV; Bilgisayar ve video oyunları sınırlanmalıdır. İlköğretim çağındaki çocukların en çok bir buçuk saat TV ve bilgisayar başında vakit geçirmelerine izin verilmelidir. Aksi takdirde bazı akademik; davranış ve dikkat sorunları ortaya çıkabilir. Anne babalar çocuğun çok TV izlemesini engelleyemediklerini belirtiyorlarsa; çocuklarını suçlamadan önce kendi tutum ve davranışlarını gözden geçirmelidirler.
• Acele ve özensiz yaptığı işleri tekrar kontrol etmesi istenmeli; verilen görevler arasında kısa molalar verilmelidir.
• Ne istendiği çok açık bir şekilde öğrenci tarafından anlaşıldığından emin olununcaya kadar tekrarlanarak iletilmelidir.
• Bu çocukların sınıf içi çalışmalarda hoşlandıkları biriyle eşleştirmek verimi arttıracaktır
• Bu çocuklar çok ödevden sıkıldıkları için az ödev verilerek ödevlerinin niceliğinden ziyade niteliğine dikkat edilmelidir.
• Bu çocukların bütün ödevlerini; sorumluluklarını; sınav günlerini ve randevularını yazabilecekleri bir ödev defteri kullanmaları sağlanmalıdır. Bu defter günlük olarak kontrol edilmelidir. İşlerini önem derecesine göre sıraya koyması gerektiği paylaşılarak yapılacaklar listesi hazırlamaya özendirilebilir.