Kişinin gerçekte olmasa bile bir objeyi; mekânı; kişiyi zihninde resmedebilmesidir. Bir diğer adı hayal gücü; imgelemedir. Beyin güçlü kaynaklarını kullanıp birçok şeyi imaje edebilir.
İnsan beyni her ne kadar müthiş yeteneklere sahip olsa da hayal ve gerçeği ayırt etmekte pek de başarılı değildir. Gözlerinizi kapatıp bir korku hikâyesi dinlerseniz kalbinizin daha hızlı attığını fark edebilirsiniz ya da bedeninizin giderek gerildiğini. Zihniniz duyduğu hikâyeyi imaje etmeye başlar ve gerçekmiş gibi algılar. Bu doğrultuda da bedensel tepkiler vermeye başlarsınız.
Biz de diyoruz ki madem hayal ve gerçek ayırdımı yapamıyor beynimiz bunu olumlu imajinasyonlar kurgulayıp rahatlama için kullanalım.
Egzersiz 1
Bu yazıyı okuduktan sonra pozitif bir imajinasyon ve rahatlama için adım adım şunları yapabilirisiniz.
1. Bulunduğunuz ortamda rahatsız edilmeyeceğinizden emin olun. Gözlerinizi kapatın. Sakin ve yavaşça nefes alıp vermeye başlayın.
2. Kendinizi çok rahat ve güvende hissettiğiniz bir yer hayal edin. Burası gerçek bir yer de olabilir ya da tamamen hayali. Örneğin deniz kenarı; ormanda bir kulübe; bulutların üstü; bahçe; uzayda kendi gezegeniniz... Önemli olan kendinizi bu yerde iyi hissetmeniz.
3. Seçtiğiniz mekanı keşfedin etrafınızda neler görüyorsunuz?
4. Etrafınızda neler duyuyorsunuz?
5. Burnunuza nasıl kokular geliyor? Aldığınız tat ne?
6.Buradayken nasıl hissediyorsunuz?
7. Bırakın zihniniz burayı güzelleştirsin; iyice canlandırsın. Ne kadar iyi odaklanıp imaje ederseniz beyniniz o kadar kendisini bu mekanda gibi hissedecektir. Yeterince gevşediğinizden emin olana kadar burada zaman geçirin.
Bu egzersiz özellikle EMDR Terapisi’nin” Güvenli Yer” çalışması baz alınarak yazılmıştır. Bir çok terapi tekniği imajinasyonu kullanır; örneği şema; bilişsel davranışçı terapi; psikodrama gibi. Oldukça güçlü bir teknik olan imajinasyonu siz de terapi odası dışında kendiniz kullanabilirsiniz.
Egzersiz 2
Bir başka imajinasyon ile yapabileceğiniz egzersiz ise eski bir anıyı güçlendirmek olabilir.
1. Sadece olumlu hissettiğiniz hiç negatif bir anıyı çağrıştırmayan geçmiş bir anınızı bulun. Tatilde deniz kenarında uzandığınız ve rahatladığınız bir an olabilir ya da evinizin konforlu bir köşesinde kıvrılıp keyif yaptığınız bir an. Önemli olan bu anın bütün olumlu duyguları çağrıştırmasıdır.
2.Bu anı yakaladıktan sonra anının görüntülerini detaylı hatırlamaya çalışın; çevrenizde neler olduğunu. Hatırlamakta zorlanıyorsanız yeniden şekillendirmekte özgürsünüz.
3. Bu anıda neler kokladığınızı; ağzınızda nasıl bir tat olduğunu; bedeninizin nasıl hissettiğini hatırlayın.
4.Yeterince gevşediğinizi hissedene kadar burada zaman geçirin.
İki imajinasyon egzersizinin amacı aynı bedeni rahatlatmak; sakinleşmek; stresten uzaklaşmak. Aralarındaki fark ise; birinci egzersizde yeni bir yer keşfi ve oluşturma var iken ikinci egzersizde eskiden yaşanmış bir anının güçlendirilmesi söz konusu. İster sadece bir tanesini isterseniz ikisini de yapabilirsiniz.
Bu egzersizleri önce rahat ve sakin bir anınızda düzenli olarak yapın ve güçlendirin. Bu güçlenme gerçekleştiğinde stresli anınızda güvenli yerinizi ya da güvenli anınızı düşünmek rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Bu yere/anıya birer isim de koyabilirsiniz.
Diana Cooper’ın dediği gibi; “düşüncelerinize yaratıcılık kattığınızda imajinasyonunuz olur”. Hayal gücünüzü serbest bırakın ve zihninizin harika diyarlar keşfetmesine izin verin… Buraların tadını çıkarın.