Kronik bir rahatsızlığınız varsa (şeker; böbrek; mide rahatsızlıkları;kalp damar...) belirli periyotlarda doktorunuza gidip; doktorunuzun sizden istediği tahlilleri ve tetkikleri yaptırmalısınız. Peki ya diyetisyene gitmeye karar verdiğinizde baktırmanız gereken tahlilleri biliyor musunuz? İster kilo vermek; ister kilo almak; isterseniz sadece sağlıklı ve yeterli beslenmek için diyetisyene başvurmuş olun öncelikle diyetisyeninizin sizden istediği kan değerlerini yaptırmanız gerekir. İşte diyete başlamadan önce yaptırmanız gereken önemli tahliller;
1-Tiroid Hormonlarınız Normal Çalışıyor Mu?
Metabolizma hızınızın normal; hızlı veya yavaş olduğunu anlamak için baktırmanız gereken ilk şey tiroid hormonlarınız olan serbest T3; T4 ve TSH tır.
TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını ve TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.
Özellikle az yemenize rağmen kilo alıyor veya fazla yemenize rağmen hala çok zayıfsanız mutlaka tiroid hormonlarınıza baktırmalısınız.
2-İnsülin Direnci
İnsülin direnci için; şeker hastalığının başlangıcı diyebiliriz. Çok sık acıkıyor; canınız sürekli tatlı birşeyler çekiyorsa insülin direnciniz olabilir.
İnsülin direnciniz olup olmadığını belirlemek için HOMA Testi yaptırmalısınız.
İnsülin direnci ya da HOMA testi matematiksel bir formül olup; 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan örneğinde ölçülen kan şekeri ve insülin düzeyleri kullanılarak hesaplanır. Yani; insülin direncini belirlemek için açlık kan şekeri (AKŞ) ve insülin testlerinin sonucunun bilinmesi gerekir. Siz de insülin direncinizi hesaplayabilirsiniz. Açlık kan şekeriniz ve insülin hormonunuzu birbiri ile çarparak 405 sayısına böldüğünüzde çıkan sonuç insülin direnciniz olup olmadığını gösterir. Eğer HOMA değeriniz 2;5 in üzerinde ise insülin direnciniz var demektir.
3- D Vitamini
D vitamini testi; kandaki D vitamininin (25 OH D) seviyesini ölçer.
D vitamini yağda eriyen bir vitamin olup; dişler ve kemiklerin büyüme ve gelişmesi için gereklidir.
Kandaki D vitamininin 2 kaynağı vardır: Birincisi güneş ışığının etkisiyle deride oluşan D vitaminidir. İkincisi ise besinlerle alınan D vitaminidir.
Besinlerle D vitamini ihtiyacının sadece %10 karşılanabilmektedir. Yetersiz güneşlenme D vitamini eksikliğine neden olur.
Son yıllarda yapılan araştırmalar obezitenin D vitamini eksikliği ile ilişkisini saptamıştır. Bu nedenle; D vitamini yaptırmanız ve eksikliğinde dışarıdan takviye almanız gereken önemli bir vitamindir.
4- B 12 Vitamini
Sadece hayvansal kaynaklarla alınabilinen B 12 vitamininin özellikle vejetaryen beslenen kişilerde eksikliği görülmektedir. Eksikliği; fazla yağlanmaya; kansızlığa ve sinir sisteminde rahatsızlığa sebep olması açısından önemlidir. Diyete başlamadan önce baktırmanız gereken bir vitamin olan B 12 vitaminin eksikliğini diyetisyeninizin menünüze eklediği hayvansal gıdalarla ve dışarıdan takviye ile gidermelisiniz.
5-Ferritin Testi
Baktırmanız gereken bir diğer değer ferritin. Ferritin; kanda ve hücrelerde bulunan bir protein olup; vücutta ne kadar demir depolandığını gösterir.
Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta vücuttaki demir depoları da boşalacağından; ferritin düzeyi de düşmektedir.
Demir eksikliğiniz varsa; kilo vermeniz zorlaşabilir; kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Dikkatli beslenmenize rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız ferritin seviyenizi kontrol ettirmelisiniz.