Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gülme Gazı (Azot Protoksit) ile Diş Tedavisi - Bilinçli Sedasyon

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Günümüzde hala pek çok kişi diş hekimi korkusu yüzünden yapılması gereken tedavilerini ertelemekte ya da yarıda bırakmaktadır. Diş hekimi korkusu; çocuklarda genellikle arkadaş çevresinden ve aileden duyduğu kötü anlatımlar; izlediği programlar ya da direkt olarak beyaz önlük ve maskeye verilmiş tepkilerden dolayı oluşabilmekteyken; yetişkinlerde ise geçmişte yaşanmış kötü bir tecrübeden dolayı oluşmaktadır; asıl neden aslında “canım yanacak” korkusudur.

Çocuklarda daha sık gördüğümüz bu korkuyu zamanında yenemediğimiz takdirde; maalesef diş hekiminden korkan; diş tedavilerinden kaçan ya da tedavilerini yarıda bırakan hem çocuk hem yetişkin bireyler her geçen gün artmaktadır.

Diş hekimi korkusu olan çocuk ve yetişkin bireylerde uygulanan pek çok yöntem vardır. Öncelikle hastanın hekimine güvenmesi; hastaya alışması için zaman verilmesi; ağrısız işlemlere öncelik verilerek tedavilerin adım adım tamamlanması; hasta ve hekimin işbirliği içinde olması yapılabilecek en basit yöntemlerdir. Korkunun aşılamadığı daha ileri durumlarda ise medikal ve tıbbi yardımlar almak gerekebilmektedir. Hipnoz; bilinçli sedasyon; genel anestezi diş hekimi korkusunu yenemeyen kişilere uygulanan yöntemlerden bazılarıdır.

Bilinçli sedasyon; halk arasında “gülme gazı” olarak da bilinen “azot protoksit” gazının bir maske yardımıyla uygulandığı; kişiyi rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yönelik bir yöntemdir. Azot protoksit; nitröz oksit (NO2) ve oksijen(O2) gazlarının bir karışımıdır ve günümüzde tüm dünyada rahatlıkla uygulanan; hasta ve hekim için son derece konforlu ve güvenilir bir yöntemdir.

Azot protoksit; kokusuz ve renksiz bir karışımdır; burundan bir maske yardımıyla uygulanmakta ve kişiyi kesinlikle rahatsız etmemektedir. Solunduğunda hızlı bir şekilde akciğerler tarafından emilerek etkisini 3-5 dakika içinde göstermektedir. Bilinç kaybı olmadan (uyutmadan); sakinleştirici etkisi kişide rahatlama sağlamakta; kişinin korku ve endişesini ortadan kaldırmaktadır. Fazla solunduğunda güldürücü etkisi olduğu için “gülme gazı” olarak da bilinmektedir. Azot protoksitin etkileri kişiden kişiye değişmekle birlikte; genellikle parmak uçlarında; ellerde ve bacaklarda karıncalanma; ağız çevresinde uyuşukluk ve tüm vücutta genel bir rahatlama şeklinde görülmektedir.

Uygulama esnasında bilinç açıktır; kişi rahatlıkla nefes alıp verebilmekte; yutkunabilmekte ve konuşabilmektedir. Gazın rahatlatıcı etkisi sayesinde kişinin tedirginliği ortadan kalkmakta; ağrı eşiği yükselmekte ve böylece tüm tedaviler rahatlıkla yapılabilmektedir.

Azot protoksit vücut tarafından çok iyi tolare edilebilen bir karışımdır ve gaz kesildiği anda hızlı bir şekilde vücuttan atılmaktadır. İşlem sonrasında kişinin gözlemde tutulmasına ya da kişiye başka birinin refakat etmesine gerek yoktur; etkisi hızlı bir şekilde ortadan kalkmaktadır ve kişi günlük yaşamına dönmektedir.

Azot protoksit uygulaması öncesinde hekiminiz özellikle; üst solunum yolları ile ilgili bir rahatsızlığınız olup olmadığını; düzenli olarak kullandığınız ilaçların olup olmadığını ve doktor kontrolünde rahatsızlığınız olup olmadığını soracaktır.

Azot protoksit; yetişkinlere uygulandığı gibi çocuklara da rahatlıkla uygulanabilmektedir. Çocuklarda etkisi yetişkinlere göre daha hızlı bir şekilde görülmektedir. Özellikle diş hekimi korkusu olan; tedavi öncesinde huzursuzluğu ya da gerginliği olan; kaygılı olan çocuklarda tercih edilmekle birlikte; çocukların tedavilerini daha rahat ve konforlu geçirmeleri açısından her çocuğa rahatlıkla uygulanabilmektedir. 4 yaşından küçük çocuklarda hekiminiz; bilinçli sedasyon uygulaması yerine genel anestezi altında diş tedavilerinin yapılmasına karar verebilir.

Azot protoksit; aynı zamanda bulantı ve kusma refleksi olan çocuk ve erişkinlerde de diş tedavilerinin rahat ve konforlu bir şekilde yapılabilmesi için uygulanmaktadır.