DERSLER; sınavlar; ödevler derken yoğun emek verilen bir eğitim-öğretim yılı
daha geride bırakıldı. Pek çoğunuz yaz tatili planını yaparak uygulamaya koydu bile. Unutulmamalıdır ki yaz tatili öncelikli olarak yoğun bir şekilde ders çalışıp onlarca sınava giren çocuklar için ödül ve dinlenme niteliğindedir. Bu anlamda planlarınızı çocuklarınızla birlikte yaparak; tatilin onlar için en verimli şekilde geçmesini sağlamanız gerekmektedir.
Neler yapılabilir
● Tatil çocuklarımızın bol bol oyun oynayacağı; televizyon ya da bilgisayar
başında saatlerini harcayacağı bir olgu haline gelmemelidir.
● Tatilde çocuğunuzla birlikte kaliteli vakitler geçirmeye özen gösterin.
● Yapacağınız planlara çocuğunuzun fikirlerini de dahil edin. Bu sayede kendini değerli hisseden çocuk aile bağlarının güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.
● Çocuğunuzu yaz kampları; yaz okulları gibi sosyal etkinliklere yönlendirin. Böylece tatilin verebileceği boşvermişlik ve rehavet duygusunun oluşmasını engelleyerek sorumluluk hissiyatının azalmasının önüne geçecektir.
● Birlikte yeni yerler keşfedin. Bu yerler hakkında çocuğunuzla konuşarak onun sosyal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunun.
● Çocuğunuzun “Hayır” demesine müsaade edip sınırlarını belirlemesine
ve kötü alışkanlıklarından korunmasına yardımcı olun.
Daha yakından bakın Sık sık doğuştan ve kaçınılmaz kabul edilen birçok davranış kalıbı aslında çocukluk döneminde iz bırakan olayların sonucudur.
İlk bakışta kişinin davranışı yalnızca kendisininmiş gibi görünür. Ancak kişiye daha yakından bakarsanız; annesinin titizliğini; babanın otoritesini; kardeşinin paylaşma duygusunu; büyükannesinin gelenekçiliğini aldığını görürüz.
Bu anlamda çocuklarınızla; bol vakit geçireceğiniz yaz tatilinde onların
karakterlerinde olumsuz iz bırakabilecek söz ve davranışlardan uzak durmalısınız.
Başarı için dinleyin
Çocuğunuz derslerinde başarısız olabilir. Bu onun tatili haketmediği anlamına gelmez. Tatil tüm öğrencileri kapsayan ödül ve motive kaynağıdır. Eğer çocuğunuzun derslerinde bir düşüklük söz konusuysa bunu birlikte aşmak
için yaz tatili iyi bir fırsat olabilir. Bunun için çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmalısınız.
İletişim yalnızca tek taraflı konuşmaktan; uzun uzun nasihatler vermekten ibaret değildir. Dinlemek de iletişimin önemli unsurlarından biridir. Siz de çocuğunuzu etkili ve ilgili bir şekilde dinleyerek problemin kaynağına
birlikte inmeye çalışın. Bu sayede çocukta; saygı-sevgi; özgüven; başarma hissiyatı ve farkındalılık oluşacaktır.
Önemseyin
Sizin için önemsiz olan bir mesele çocuğunuz için oldukça önemli olabilir. Bu
nedenle çocuğunuzun sorun olarak ifade ettiği bir konuyu küçük görüp alay ederseniz çocuğun kendine olan güvenini zedeleyerek sizinle tekrar iletişime geçmesini engellemiş olursunuz.
Her çocuk bir çiçektir
Bir düşünürün dediği gibi; anne-babanın görevi çeşitli bitkileri yetiştiren bahçıvanın işine benzer. Bir çiçek bol güneş severken; bir diğeri gölgeyi gereksinir; biri nehir kıyısını; ötekisi dağın tepesini sever. Bir tanesi
kumda yetişirken bir diğeri killi toprakta yetişir. Her biri kendisine en uygun bakımı ister; aksi taktirde sonuç memnuniyet vermez. Bu nedenle çocuklarınızı iyi anlamalı ne istediklerinin farkında olmanız gerekmektedir.
Yanlış anlamalar;az ilgi yada bunaltıcı ilgi geleceğin ümidi olan çocuklarınızın kişilik gelişini olumsuz etkiler. Sizin çiçeğiniz olan çocuklarınızın ne istediğinin farkında olmanız temennisiyle.
Kalbinizden sevgi; şefkat ve merhamet eksik olmasın.