Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yıl Sonu Gösterilerinin Okul Öncesi Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Yıl sonu gösterileri birçok okulda yapılmaktadır. Bu gösterilerin olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de olabilir. Bazı çocuklar yıl sonu gösterisine çıkmak için can atarken bazıları ise istememektedir. İstemeyen çocuklar azınlıkta olsa da nedenleri göz ardı edilmemelidir. Çocuğunuzun yıl sonu gösterisi; özgüvenini belirleyen tek ölçüt değildir. Çocuğunuzun yüzlerce insan karşısına çıkıp gösteri yapamamasını özgüven eksikliğine bağlamamak gerekir.
Bazı ana okulları yıl sonu gösterisini çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediği için eğitim sistemlerinden kaldırıyorlar. Nedenlerini ise şöyle sıralıyorlar;

 Küçük yaştaki çocukların kalabalık karşısında kaygılanabileceğini belirtiyorlar.
 Kaygılı çocukları yılsonu gösterisine zorlamanın kaygısını daha da arttırabileceğini ifade ediyorlar.
 Bazı çocukların sahneye çıktıktan sonra kaygılanabileceğini aktarmaktadırlar.
 Çocukların rolünü unutmasının travmatik bir etki yaratabileceği söylenmektedir. Komik duruma düşme ve hata yapma sonucunda kaygı; utanma; ağlama gibi tepkiler de travmatik etkiler yaratabilmektedir.
 Anne-babaların çocuğun performansına odaklanması ve yapamadıklarında hesap sorma davranışları olabilmektedir.

Her çocuğun; yıl sonu gösterisinde kaygılanacağı düşünülmemelidir. Yıl sonu gösterisinin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten görüşler de vardır. Bunlar;

 Topluluk önünde konuşma;
 Kendini ifade edebilme;
 Komutları yerine getirebilme;
 Performans kaygısını yönetebilme;
 Birlikte hareket edebilme gibi kazanımları olduğunu aktarmaktadırlar.

Yıl sonu gösterisine katılmayan çocuklar için aileler ne yapmalı?

 Çocuğunuz yıl sonu gösterisi ile ilgili belirlenen hareketleri yapmak istemediğinde anlayış gösterilmelidir. Çocukların çalışmanın sonuna kadar sabretmesi 3-4 yaş dönemi için kolay olmayabilir.
 Çocuğun ihtiyacı; gösterilen hareketler yerine oyun oynamak olabilir. Oyun; çocuğun en temel ihtiyaçlarından birisidir.
 Çocuk direnç gösterdiği halde yapması yönünde ısrar edildiğinde gergin ve kaygılı hissedebilirler. Bu duygularla gruba katılması istenmeyen davranışlara neden olabilir.
 Çocuğunuz böyle bir durum yaşadığını söylediğinde kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. “Diğer çocuklar yapıyor; benim çocuğum neden yapmıyor?” Diye düşünebilirsiniz. Size tavsiyem; çocuğunuzu asla zorlamayın.
 Yıl sonu gösterisi çalışmalarına katılmak istemediğinde; arkadaşlarını izleyebileceğini söyleyebilirsiniz.
 Çocuğunuzun kendini hazır hissettiğinde katılabileceğini anlatabilirsiniz.
 Yıl sonu gösterisine katılmak isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Yapmamanız gereken tek şey; defalarca sormamaktır.
 Duygularını ve kendini ifade etmesine fırsat tanıyabilirsiniz. Duygu ve düşüncelerini eleştirmeden; suçlamadan; sakince dinlemeniz iyi hissetmesini sağlayacaktır.
 Bu süreçte okulunuzda psikolog varsa ondan destek alabilirsiniz. Bu durumun altında yatan nedenlerin araştırılması önemlidir. Okulda çözülemeyecek bir sorunsa okul dışında bir çocuk psikoloğundan yardım alabilirsiniz.

Anaokulları yılsonu gösterileri için nasıl iyileştirmeler yapmalıdır?
Yıl sonu gösterisinin olumlu etkilerine inanan okulların dikkat edebilecekleri ayrıntılar ise;

 Yıl sonu gösterisinde bir grup 15 dakikayı aşmadan dönüşümlü olarak yapılabilir;
 Gösteri öncesi çalışmalar yapılırken öğretmenlerin tutumları gözlenmelidir. Öğretmenlerin hareketleri yetiştirme telaşı ve gerginliği çocuklara yansıyabilmektedir. Çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratan bu durum; etkinliğe katılmak istememeleriyle sonuçlanabilmektedir. Kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar; kötü hissetseler bile yapmaya devam edebilmektedirler.
 Ana okulları; gösterileri reklam amacıyla ya da veliye somut bir şey sunmak adına yapmamalıdır.
 Yılsonu gösterisi kalabalık gruplar karşısında değil de İngilizce performans ya da portfolyo gibi küçük gruplarla yapılabilir. Bu bazı çocukları performans anksiyetesi yaşamasından da koruyabilir.
 Çocuklar bu gösterilere katılması için zorlanmamalıdır.
 Anne-babaları memnun etmek için gösteriler yapılmamalıdır.
 Yıl sonu gösterisinin olumlu etkilerinden bazıları yukarıda belirtilmiştir. Fakat çocuklar bu becerileri sadece yıl sonu gösterisiyle kazanmazlar.
 Topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirmek için 200 kişiye gerek olmayabilir. 30-40 kişiyle de sosyal becerileri geliştirilebilir.
 Yıl sonu gösterileri; okul yararına değil çocukların yararına düzenlenmelidir.
 Performansı iyi olan çocukları öne çıkartmadan her çocuğa eşit rol dağılımı verilebilir. Rol alamayan çocuğun kendini yetersiz hissetmemesi için ona uygun görev ayarlanabilir.