Gebelik döneminde beslenme her zamankinden daha fazla önem taşır
Sağlıklı bir gebelik donemi geçirebilmek ; sağlıklı bebekler dünyaya getirmek saglikli lohusalik ve emzirme donemlerini gecirmek icin beslenmemize ekstra dikkat etmemiz gerekir. Bu donemde anne adayinin protein kalori sivi vitamin ve mineral ihtiyaci her zamankine göre artış gostermektedir.
Bu donemde bazı önemli noktalara deginicek olursak;
Protein ve enerji ihtiyacı ;gebelik döneminde enerji ihtiyacı ortalama 300 kalori artış gösterir protein ihtiyacında da artış vardır bu sebeple kırmızı et ;beyaz et ;balık eti;kurubaklagiller ;süt ve süt ürünlerinin tüketimini artırmak gerekmektedir. Bununla birlikte artmış protein ve kalori ihtiyacını tek öğünde karşılamak yerine 3 ara 3 ana öğünde tüketmek en doğrusudur. Demir gebelikte onemli minerallerden birisidir.
demirden zengin besinler kırmızı et;pekmez;kuru uzum ve kurubaklagillerdir. Fakat gebelik donemi ilerledikce bu besinleri ne kadar tuketsekte yeterli olmaz bu sebeple ek demir preparatlari kullanmak gerekir.
Kalsiyum :gebeligin 8. Haftasinda bebegin kemik yapisi olusmaya baslar ve anne adayinin kalsiyum tuketimini artirmasi gerekmektedir.peynir ;sut yogurt ve yesil yaprakli sebzeler bu donemde ihmal edilmemesi gereken besinlerdendir.
folik asit eksikligi noral tup defekti adi verilen dogumsal anomalilere sebep olabilir.bu sebeple gebelik baslamadan 3 ay once ve gebeligin 13. Haftasina kadar folim asit kullanimi onemlidir.
lifli gidalar:gebelikte kabizlik sıkca yasanan sorunlardan biridir bu sebeple posadan zengin beslenmek gerekir.posadan zengin besinler kepekli besinler;yulaf ;taze ve kuru meyveler;sebzeler ve kurubaklagildir.
Gebelikte en onemli unsur sivi tuketimidir gunluk en az 10 bardak sivi tuketmek gereklidir
DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Bitki çayları zayıflatır...bitki çaylarının sadece metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan etkileri vardır fakat hiç bir bitki çayı sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivite olmadan kilo vermeyi sağlamaz.
zeytinyağ kalorisizdir ve sınırsız tüketilebilir..bütün yağlarda olduğu gibi zeytinyağınıda 1 tatlı kaşığı 45 kalori değerindedir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almaya sebep olur .
öğün atlarsam daha hızlı kilo verebilirim..öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur.ayrıca öğün atlandığında kan şekerinde düşme olduğu için bir sonraki öğünde besin tüketimi artacak ve vücut yağ depolayacaktır.
kepekli ekmeğin kalorisi yoktur..kepekli ekmeğinde normal ekmeğinde 25 gramı (1 dilim) 70 kaloridir.sadece glisemik indeks dediğimiz kan şekerini etkileme hızları farklıdır.ikisinin de fazla tüketimi kilo alımına yol açar.
diyet ürünlerin kalorisi yoktur..diyet ürünlerin kalorisi sıfır değildir sadece kalorisi azaltılmıştır.yani normale göre kalorisi düşük olsa bile porsiyona dikkat ederek tüketmek gerekmektedir.ayrıca bazen diyet ürünlerde katkı maddesi ve yapay tatlandırıcı kullanımı arttığı için etiketi dikkatli okuyarak tüketmek gerekmekteidr.
akşam 18.00 dan sonra birşey tüketirsem kilo alırım..gece ile sabah arası en uzun öğün aralığıdır 18 00 dan sonra birşey tüketmemek bu süreyi dahada uzatacak ve kan şekeri düşmesine ve metabolizma yavaşlamasına yol açacaktır.
Her bireyin yaşam tarzı farklıdır ve sabah uyanma akşam yatma; iş saatleri değişkendir. Saat 20.00’de evine gelebilen bir birey bu kurala uyacak olsaydı; öğle yemeğinden sonra yediği küçük bir ara öğünle tüm akşamını geçirecekti. Bir süre sonra sürekli atıştırmalıklarla karnını doyurmayı tercih edecek ve hem sağlıksız hem de kilo yapıcı yiyecekler tercih edecekti. Akşam saat 21.00’de uyuyan bir birey için bu saat belki doğru olabilir. Ama gece 24.00 de uyuyan bir kişi için çok erken bir saat olacaktır. Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaşantısına uyum sağlamalıdır.
açken spor yaparsam daha hızlı kilo veririm.spor sırasında insülin salınımı artmaktadır ve aç karnına spor yapıldığı zaman kan şekeri düşecek ve rahatsızlık hissi oluşacaktır en güzeli yemeklerden en geç 2 saat en erken yarım saat sonra yapılacak sporlardır.