Kıştan yaza geçiş
Kışın soğuk günlerinden çıkarken baş ağrısı ;eklem ağrısı;bitkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğuna sık rastlanır.Bu sebeplerle bahar aylarında beslenmeye özellikle dikkat etmeli ve hızlı kilo verdiren sağlıksız yöntemlerden kaçınmak gereklidir.
Bahar da hem sağlıklı beslenmek hem de sağlıklı kilo vermek için altın kurallar; Kahvaltı günün en önemli öğünüdür
kahvaltı en önemli öğündür ve atlanmaması gerekir. Biz diyetisyenler; danışanlarımıza bu cümleyi sık sık kurarız. Gece uzun bir açlıktan çıkan metabolizma kahvaltı ile tekrar çalışmaya başlar. Bu sebeple kahvaltıda bol protein ;yağlı tohum ;tam tahıllı ekmek ;sağlıklı bitki çayları ve bol yeşillik tüketmek metabolizmayı daha doğru çalıştıracaktır.
kışın soğuk havalarda tüketmeye zorlandığımız suyu havaların ısınması ile birlikte tüketmek daha kolay olacaktır.su tüketimi hem metabolizmayı hızlandıracak hemde mevsim geçişlerinde enfeksiyondan bizleri koruyacaktır.bu sebeple günlük 2_2.5 litre civarı su tüketmek gerekmektedir.
bu dönemde meyve ve sebze çeşitliliği artar.meyve ve sebzeler antioksidan vitaminleri içerirler ve hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de vücudu tazeleyerek yaza hazırlar bu sebeple günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketimine özen göstermek gerekir. Kayseride bahar aylarında beslenme
Kayseri de doğmuş ve Kayseri de diyet ve diyetisyenlik hizmetleri veren bir diyetisyen olarak güneşin kendini göstermesi ile danışanlarıma dışarıda spor yapmalarını öneriyorum. Yapılacak en güzel aktivitelerden biriside açık havada yapılan yürüyüşlerdir.yürüyüş hem metabolizmayı hızlandırır hem de bahar yorgunluğunu engeller .
yaza girmeden ideal vücut ağırlığına gelmek önemlidir fakat sağlıksız ve düşük kalorili diyetler yerine dört besin grubunu içeren ;bağışıklık sistemini destekleyen uygun kalori;protein ve karbonhidrat değerlerini içeren diyetlerle zayıflamak en doğrusu olacaktır.
özellikle havalar ısınmaya başladığı için bir öğünde aşırı besin tüketmek ;işlenmiş besinleri ;aşırı tuz içeren besinleri;kızartılmış ve basit şeker içeren besinleri tüketmek bünyeyi daha fazla rahatsız eder bu sebeple bu besinlerin tüketiminden özellikle kaçınmak gerekir. Sonbaharda probiyortiklerin bağışıklık sistemine faydaları
Sonbaharda bağışıklık sistemini güçlendirmek ayrıca önemlidir. Bunun için probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir; bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz. B Vitamininin Önemi
Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmek yararlı olacaktır; kuru baklagiller; yeşil yapraklı sebzeler; et ve süt ürünleritam tahıllı ekmekler gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek; bol su içmek; kan şekeri kontrolünü sağlamak ve oldukca bol balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir. En güçlü antioksidan kaynakları şu şekildedir; A vitamini: Karaciğer; yeşil yapraklı sebzeler; havuç; kayısı; yumurta C vitamini: Kuşburnu; maydanoz; yeşil sivri biber; karalahana; karnabahar; çilek; limon; portakal; greyfurt E vitamini: Soya yağı; bitkisel yağlar; yağlı tohumlar Selenyum: Deniz ürünleri; böbrek; yürek ve diğer etler. Çinko: Et; karaciğer; bulgur; balık; süt; yumurta; badem içi; ceviz; elma; kuru baklagiller. Magnezyum: Badem; ceviz; fındık; fıstık; muz; kuru baklagiller; yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar.
Yazları dışarda yapabildiğimiz spor ve aktiviteleri zorunlu olarak özellikle Kayseri de iklim şartları sebebiye azaltmak durumuda kalıyoruz. Bu sebeple sonbahar günlerine beslenmemize iki kat daha fazla dikkat etmeliyiz.