Psikologa neden gidilir? Psikologa gitmem gerektiğini nasıl anlarım? Psikolog ne iş yapar? Biz psikologlara sıkça sorulan sorulardan sadece bir kaçı? Sıkça karşılaştığım bir durum da bulunduğum sosyal ortamlarda; örneğin bir misafirlikte; kuaförde; mağazada; otobüs durağında ( liste uzar da uzar… ) mesleğimi öğrendikten sonra insanların bir dakika içinde hayatlarına dair sordukları sorular.
- Eşimle problemlerimi nasıl çözebilirim?
- Çocuğum çok yaramaz; okuldan sürekli şikayet geliyor; ne yapmalıyım?
- Çok sinirliyim öfkemi nasıl kontrol ederim?
- Kızım bizim oğlan çok sessiz. İki bir şey söylesen ona. Biraz konuşsan?
- Benim çocuk hiperaktif mi?
… Bu soru listesi de uzar da uzar…
Bu durum gösteriyor ki aslında birçok insanın psikologa danışacak bir şeyleri olmasına rağmen yaşanılan sorun ‘krize’ dönüşmeden psikologların kapısı çalınmıyor. Psikolojik destek almak her zaman ertelenen ötelenen bir durum oluyor.
Kimsin sen psikolog sorusuna gelirsek. Belki de doğru olan kim olduğumuzu değil de kim olmadığımızı anlatmakla başlamalı. Psikolog bir bakışta insanların kişilik yapılarını çözebilen; zihin okuyabilen; her durumda yapılması gereken en doğru hamleyi bilen; size ne yapmanız gerektiğini söyleyecek; tüm dertlerinize derman olacak kişi değildir. Psikologun elinde böyle bir sihirli değnek yok elbette.
Ülkemizde psikolojik rahatsızlık veya kriz anı yaşayanlar dışında; psikologa gidenlerin sayısı da oldukça az. Ancak terapi süreci sağlıklı bir birey için de oldukça faydalı olacaktır. Terapotik süreç kişinin kendini daha iyi anlamasını sağlayacak ve kişinin hayatına farklı bir perspektiften bakmasına yardımcı olacaktır. Bu süreçle birlikte kişi günlük hayatın stresi; iş ve özel hayatın dengesi; ilişkileri; hedef ve hayalleri gibi birçok konuda farkındalık kazanacaktır.
Psikolog size; kendinizi farklı bir gözden görebilme fırsatı sunacak ve bunu yaparken de objektif ve yargılamadan sizin kendinizi daha iyi tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sebeple sağlıklı bir zihinle yaşamak; yaşam kalitenizi yükseltmek için; psikoloğa gidebilirsiniz.
Hangi durumlarda kesinlikle psikolojik destek almak gerektiği de oldukça önemli elbette.
- Geleceğinize yönelik karamsarlık; umutsuzluk duygularınız yoğunsa;
- Adını tam koyamadığınız nedensiz gibi görünen bir duygusal çökkünlük içindeyseniz.
- Ölüm ya da intihar düşünceleriniz oluşmaya başlamışsa;
- Uyku bozukluğu yaşıyorsanız;
- Yaşam seçimleriyle ilgili ( evlenme; boşanma; iş değiştirme; şehir değiştirme; duygusal ilişki; sosyal ilişkiler vs.) önemli bir karar aşamasındaysanız ve nasıl karar vereceğinizi bilmiyorsanız;
- Kendinize ve çevrenize zarar vermeye başladıysanız;
- Kontrol edemediğiniz öfke ve panik krizi yaşıyorsanız;
- Son zamanlarda aşırı kilo kaybı yaşadıysanız; ya da aşırı kilo almaya başladıysanız;
- Alkol tüketimini arttırmaya başladıysanız ve bu yüzden sorunlar yaşıyorsanız;
- Takıntılarınız oluşmaya başlamışsa;
- Duygu ve düşünceleriniz iç dünyanız size karışık geliyorsa;
- Üst üste yanlış seçimler yapmaya başladıysanız;
- Geçmişte çözemediğiniz ve biriktirdiğiniz duygu ve düşünceleriniz varsa; yineleyerek aklınıza geliyorsa;
- Öz güveniniz düşükse ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız;
Özetle içinizde çok fazla duygu ve düşünce biriktirdiyseniz ve bunları anlatarak rahatlamak ve çözümleme becerisi kazanmak istiyorsanız; size aynadan yansımanızı görmenize yardımcı olacak; hayatınızın dışından; objektif olarak sizi dinleyecek ve belki de en önemlisi sizi düşünceleriniz davranışlarınız ve yaşam şeklinizle yargılamayacak kişidir psikolog…