Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Obezite(Mide Küçültme) Ameliyatları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Obezite cerrahisi ; sağlığı; estetiği ;cinsel yaşamı ve benzerlerini sekteye uğratması sebebi ile kilolarından kurtulmak isteyenlerin son yıllarda sıklıkla başvurduğu bir operasyon şeklidir. Bu operasyonu diğer ameliyatlardan ayıran en önemli özellik ise belli bir değerin üzerindeki obezler hariç; zorunlu olmamasına rağmen belli bir beden kitle endeksine sahip kişilerin de kendi tercihine bağlı olarak yapılabilmesidir. İşte tam da bu durum kafamızda bir çok soru işaretini beraberinde getirir. Obezite cerrahisinin orta derecede riskli operasyonlar olduğunu; sonrasında yeme ve buna bağlı yaşam tarzınızın;bedeninizin de değişeceğini göz önüne alırsak şu soruların yanıtlanması son derece önemlidir.

1.Kilo almanıza sebep olan faktörleri gözden geçirip öncelikli olarak bunları bertaraf etmeyi denediniz mi?
a) Bildiğiniz veya bilmediğiniz kilo almanıza sebep olan bir hastalığa sahip olabilirsiniz. Bazı hastalıkların (örneğin ; çiğneme problemleri; vitamin mineral dengesizlikleri; hipotiroid; insülin direnci; polikistikover sendromu ;fiziksel aktiviteye mani diğer sağlık problemleri ve benzeri… ) uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi sonucu yine kilo kontrolünüzü elinize alabilirsiniz. Bir endokrinoloji uzmanına başvurarak ilk adımı atabilirsiniz.Gerekli gördüğünde diğer branş uzmanlarına yönlendirme yapacaktır.
b)Psikolojik bazı faktörlerin iyileştirilmesi ile yine kilo kontrolü sağlanabilir.
_Gece yeme sendromu
_Depresyon ; anksiyete bozukluğu ve bunlara bağlı uyku düzensizlikleri
_Doymanıza rağmen hala yeme isteği
_Sigara ve alkol bağımlılığı
_Bazı fobiler (özellikle sosyal fobi)
_Yanlış yeme alışkanlıkları
_Ölümler; iflas;işten ayrılma ve benzeri kayıplar
_Stres ve başetmeyi bilememe
2)Ameliyat ve sonrası süreci iyi değerlendirdiniz mi?
a)Ameliyat: Bu ameliyatla beraber bazı riskler (kaçak; emboli ;enfeksiyon;narkoza bağlı komplikasyonlar ve benzeri..) göz önüne almanız gerekebilir. Nadir görülmelerine rağmen size denk gelmeyeceğinin bir garantisi yoktur. Hangi çeşidi olursa olsun her ameliyat bir risktir. Vücut bütünlüğünü bozacağınızı ve midenizin artık doğal halini yitireceğini bilmelisiniz.
b)Ameliyat sonrası: Artık mideniz eskisine oranla daha küçük ; aynı zamanda yaralı olduğundan iyileşme sürecinde ciddi bir perhize girecek ve hekiminiz ile diyetisyeninizin belirlediği yiyecekleri yine belirlenen saatlerde sıkı bir kurallar dizini ile yemek durumunda olacaksınız. Bir müddet canınızın istediği şeyleri yiyemeyeceksiniz. İradenizi kontrol edemeyip istenmeyen şeyleri yediğinizde yada miktarını ayarlayamadığınızda istemsiz kusma; kasılma; ağrı; nefes darlığı gibi bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar geçicidir ancak her diyetinizi bozduğunuzda tekrarlayacaktır. Düzenli kullanmanız gereken vitaminlerin varlığı ; günlük sıvı tüketimine ve diyete dikkat etmek zorunluluğu; sporun günlük hayata katılması gerekliliği; disiplinize edilmiş hayatı beraberinde getirecektir.Eğer ameliyatı kısa yoldan hedefe ulaşmak için bir aracı olarak görüyorsanız bu hususları tekrar gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca bazen hızlı kilo vermeye bağlı deri sarkmaları olası bir ikinci estetik operasyonunu da gerektirebilir.
3)Ameliyat olacağınız hastaneyi; doktorunuzu ve ekibini iyi araştırdınız mı?
Bu sorunun yanıtı ameliyata daha huzurlu girip yine çıktığınızda huzurlu bir iyileşme süreci geçirmenizde önem taşır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ortalama altı ay ve üzeri; istenen kiloya inme süreci ise ortalama iki yıl devam edeceğinden doktorunuzla ve diyetisyeninizle kuracağınız iletişim ve güven bağı çok değerlidir.
_Hekiminizin kaç obezite vakası var ve bunlardan kaçında ölüm ve kaçak yaşandı?
_Süreç ile ilgili aklınıza takılan herşeyi sorabiliyor musunuz; aldığınız yanıtlar sizi tatmin ediyor mu?
_Eski hastalarıyla görüşme imkanını verir mi?
_Diyetisyen desteği var mı ve uzun süreli mi?
_Hastanenin hizmet kalitesi nedir?

Unutmayın ki bu konu da vereceğiniz kararın mesuliyeti tamamen size ait olmalıdır; hekiminiz hariç başkalarının tavsiyesi veya ısrarı ile ne bu ameliyatı olmak ne de olmaya karar verdiyseniz caymak durumunda kalmamalısınız.