Gebeliğinizde egzersiz yapmanızın pek çok faydası bulunmaktadır. Bunları daha detaylı öğrenmek için yaptığınız egzersizin vücudunuzdaki etkilerini bilmek gereklidir. önemli olan egzersizi kiminle ve hangi şiddette yaptığınızdır. gebelik döneminde orta şiddettli egzersizler tavsiye edilmektedir. Amerikan Obstetri Birliği tarafından tavsiye edilen bu orta şiddetli egzersiz tanımı kalp hızınızı hafif derecede artıracak şekilde olmalıdır. egzersizin şiddetini en iyi biçimde ayarlayan ve vücudunuza uygun egzersiz şeklini dizayn eden fizyoterapistler ile egzersiz yapmanız uygun görülmektedir. Gebelikte egzersize başlamadan önce fizyoterapistiniz sizi kısaca değerlendirir ve duruşunuz hakkında bilgi verir. Gebeliğin size bırakacakları hakkında bilgi sahibi olur ve postüral farkındalık kazanırsınız. Gebeliğiniz boyunca sakınmanız ve kaçınmamanız gereken hareket ve uygulamaları anlatarak size doğru bilinen yanlışları hakkında bilgilendirme yapan fizyoterapistiniz gebelikte egzersizin önemini anlatır. Gbelikte öncelikli olarak uygulanan stabilizasyon egzersizlerinin anlatımı ile kısa bir anatomi dersi alırsınız. Bu dersin ardından uygulama ve pratiklere koyulursunuz. Egzersiz düzgünlüklerini öğrendikten sonra gebelik egzersiz grubuna katılabilirsiniz. Gebelik egzersizleri grubunda haftanıza yönelik egzersizlerle ve kişilerle egzersizlere başlarsınız. Gördüğünüz gibi değerlendirilmeden ve bilgilendirilmeden yapılan egzersizler ve gruplar klinik olarak güvenli bulunmamaktadır. Çünkü gebelik özel bir süreçtir ve bu süreçte vücudunuzda hem hormonal hem de biomekanik pek çok değişiklik oluşmaktadır. Bu değişiklikleri maddeler halinde inceleyelim.
Anne adayı hem bebeğin ve bebek eşi ile eklerinin ağırlığından dolayı hem de kendisinde yağların artması; kan hacminin artması ve memelerdeki; rahimdeki büyümeden dolayı kilo alır.
- Gebelikte anne vücudunda su tutulumu artar;Ödem görülebilir özellikle çok oturan annelerde.
- Kan hacmi artar. Yaklaşık 1500 ml kan hacmi artışı olur.
- Demir ihtiyacı artar ve besinlerle karşılanamaz hale gelir; ek demir hapları gerekir.
-Gebenin duruşunda önemli değişiklikler olur.
- Normalde bir kadında 3.5 litre olan kan volümü gebede yaklaşık 5 litre olacak kadar artar.
- Gebelikte bağışıklık sistemi baskılanmıştır.
- Gebelikte kanda pıhtılaşmaya eğilim artar.
- Gebelikte kalp atım hızı 10 atım/dakika artar. Kalbin pompaladığı kan miktarı artar.
- Gebelikte göğüs kafesi genişler; diyafram yükselir;kaburgalara doğru basısı artabilir son dönemlerde;nefesegzersizleri ile önlenilir bu ağrılar.
- Uterusun (rahmin) yaptığı baskıya bağlı ve progesteron hormonunun etkisinden dolayı idrar yolarında genişleme meydana gelebilir;eklem ağrıları görülebilir;egzersiz ile desteklenmelidir.
- Günlük idrar çıkışı artar ve sık idrara çıkma meydana gelir.
- Diş eti hipertrofisi ve kanaması meydana gelebilir.
- Gebelikte hemoroidler (basur) artabilir.
- Omurganın bel bölümünde eğim artar (lordoz) .
- Pelvis (leğen kemiği) eklemlerinde gevşeme meydana gelir.
-Ayak bileğinde şişlikler artar.
Gebeliğin etkilediği vücudunuza egzersiz yaparak kas iskelet sistemi ağrılarını azaltabilir; doğumunuza bedeninizle güvenle hazırlanabilirsiniz.
Doğum şekliniz ne olursa olsun egzersiz yapmak hayatınız boyunca size kalıcı bir sağlık oluşturacaktır. Ayrıca egzersiz yaparak bebeğinize giden kan akımını iyileştirdiğiniz için bebekleriniz çok daha sağlıklı doğacaklardır. Hekiminizin engel görmediği durumlarda gebeliğinizin son haftalarına kadar egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz öenrileri yürüyüş yürüme şeklinde olabilir fakat yeterli değildir. Doğuma yönelik kaslarınızı çalıştıracak ve karın kaslarınızı doğuma hazırlayacak egzersizler olan klinik egzersizleri bir fizyoterapiste danışarak öğrenebilirsiniz.