DİŞLER VÜCUDUMUZUN BÜTÜNSEL SAĞLIĞINDA NE KADAR ETKİLİ?
Dişlerimiz ve ağız ortamımız; vücudumuzun genel sağlığında hem beyin; hem kalbe yakınlığı dolayısıyla bütünsel sağlığın değerlendirilmesinde önemli rol oynar.
Eski dönemlerde kişi sağlıklı mı; değil mi diye ağzına bakılırmış.Ağzımızın tüm hastalıklar hakkında bilgi veren bir alan olduğu eski zamanlardan beri bilinen bir gerçektir.Dolayısıyla ağız sağlığımız tüm vücut sağlığımızı etkiler.
Peki; nasıl oluyor bu bağlantı?
Vücudumuzu bir ağ gibi saran ve aralarında ki haberleşmeyi sağlayan hücreler arası sıvı dediğimiz yapı ve sinir sistemimiz; bu görevi üstleniyor.Vücudumuzda farklı bir haberleşme sistemimiz var.Vücudumuzda ki bir organ veya bölgede ki değişiklik; bir başka organ veya bölgede değişikliğe neden olup belirti verebiliyor.
Örneğin;sırtımızda ve sol kolumuza vuran bir ağrı olduğunda kalp krizinden şüpheleniyoruz.Bu durum herkes için günlük bir bilgi haline geldi.Bu durumu ağız ortamımıza indirgersek; buna benzer bir çok bağlantı; ağız ortamımız ile vücudumuz arasında da var.Örnek vermek gerekirse; diş etimiz de dengeyle ilgili reseptörlerimiz var.Yaşadığımız diş eti problemlerimizin ağız sağlığımızı bozmasının yanında genel vücut sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Özellikle üst çenemizde 6 yaş dişi dediğimiz ;ilk azı dişimizde görülen ağrı ve problemler kalple ilgili bir problemin habercisi olabilir.Vücudunuzdan gelen mesajları dinleyin ve ona kulak verin; hiç bir belirti boşuna değildir.
Çene eklemi problemi yaşayan çoğu hastada ; ortodontik tedavi görmeyen ve kapanışla beraber çiğneme problemi yaşayan hastalarda sakroiliak bölge de rahatsızlıklar çok sık görülür.
İdrar yolu iltihabı bulunan bir kişide bulunan 20 yaş dişinin çekilmesi ;bu problemin yani kişide ki idrar yolu iltihabının iyileşmesini sağlayabilir.
İdrar tutamamanın bir nedeni de çene eklemi hastalıklarının ki bu hastalıklar; diş sıkma;çiğnerken eklemde ağrı hissetme ve/ veya eklemden ses gelmesi;ağız açmada kısıtlılık gibi çeşitlendirilebilir.Bu hastalıkların tedavi edilmemesi; idrar tutamama gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Vücudumuzda tüm organlar ve sistemler birbirleriyle uyum ve iletişim şeklinde çalışır.Her organ ve dokunun birbiriyle ilişkisi vardır.O yüzden vücudumuzdan gelen mesajları dinleyelim ve önemseyelim; bu konuda doğru bilgiye sahip olmak önemlidir.
Unutulmamalıdır ki; bütünsel sağlık ağızda başlar.
Hayata Gülümse...
VİTAMİNLER VE AĞIZ ORTAMINA ETKİLERİ
A Vitamini
Vücudumuz da büyüme ve gelişmeyi sağlar.Vücudumuzu enfeksiyondan korur.
Fazlalığındaysa dişetlerin de kalınlaşma görülebilir.
Eksikliğindeyse ağız kuruluğu kişide gözlenebilir.
D Vitamini
Vücudumuzda kalsiyum ve fosfatın emilmesi; kanın pıhtılaşması için ve tiroid fonksiyonlarının düzenli işlemesi için gereklidir.Günde 50 mikrogramdan fazla alınması vücut için toksiktir.
Eksikliğinde diş sürmesinde gecikme; diş çürümesi gibi durumlar gözlenebilir.
E Vitamini
Vücudumuzda ki ağır metali bağlar; bu yüzden yeteri miktarda vücudumuzda bulunması gerekir.Radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı vücudu korur.Eksikliğinde dişlerde şekil bozukluğu görülebilir.
K Vitamini
Vücudumuz için pıhtılaşmasında önemlidir.Eksikliğinde durup dururken görülen dişeti kanamaları ve cerrahi işlem sonrasında görülen kanamalar artar.
B Vitamini
Eksikliğinde; dilde tat alma duyusunda azalma ;ağız içinde sık görülen yara ve ülserasyonlar;aftlar; dilde yanma gibi durumlar gözlenebilir.
C Vitamini
Vücudumuzda protein ve kollajenin üretilmesinde önemli rol oynar.Dolayısıyla dişeti sağlığımız açısından da önemi büyüktür.Bağırsaklardan demir (Fe) emilimini artırır; C vitamini ve Fe ortak çalışırlar.Eksikliğinde dişeti prolemleri; dişetlerinde kanama gözlenebilir.