Ülkemizde son yıllarda evde fizik tedavi hizmetleri oldukça gelişim gösterdi. Bunun sebebinde önceki yıllardaki fizyoterapist eksikliği büyük olsa da; temel faktör hasta ve yakınlarının artık daha bilinçli olmalarıdır. Şöyle ki; eskiden özellikle taşrada felç geçiren bir hasta hastalığın ilk döneminde kısa süre şehirdeki hastanede tedavi görür sonrasında evine taburcu edilirdi. Tedavinin asıl önemli olan rehabilitasyon kısmı yapılmadığı için hasta kaderine mahkum şekilde ömrünün kalanını yatalak devam ederdi.Hasta fizik tedavi görmesi gerektiğini bilmiyor; bilse de tedavisini üstlenecek fizyoterapist veya merkez bulamıyordu.
Son yıllarda ülkemizdeki fizik tedavi merkezi sayısında ve buna paralel fizyoterapist sayısında artmaya bağlı olarak evde fizyoterapinin bilinirliği oldukça arttı. Durumu müsait olanlar ve herhangi bir merkeze tedavi için zaman ayıramayacak durumda olan hastalar için evde tedavi görmek daha cazip gelmekte.
Buraya kadar herşey güzel olmakla birlikte karşımıza yeni sorunlar çıkmakta. Eskiden fizyoterapist sayısındaki yetersizlik ve toplumda böyle bir hizmetinin pek bilinmemesi sorundu.Şimdilerde herhangi bir tıp eğitimi almamış kişiler türedi. Bunlar; masörler; beden eğitimciler; kendilerini kırık çıkık uzmanı diye tanimlayanlar; plaket egitmenleri; teknikerler; alaylılar..vs. İnsan sağlığını bu kadar ucuz gören bu sahte fizyoterapistler birçok kalıcı hasara yol açmaktadirlar. Özellikle ortopedik vakalarda hastanın Kalça protezini yerinden çıkarma; omuz ve dirsek kırıkları sonrası rehabilitasyonda tekrar yeni kırıklara sebebiyet verme..vs. durumlar karşımıza çıkmakta. Buna sebebiyet vermemek için hasta ve yakınlarının güvenilir saglik kuruluşlarından destek almalari ve fizyoterapist olduğundan emin oldukları kişilerden hizmet almaları doğru olandır. Peki evde Fizik Tedavi tam olarak nedır?
Alanında uzmanlaşmış tecrübeli fizyoterapistler tarafından hastaların kendi ev ortamlarında fizik tedavi seansları uygulanmasıdır.
Tedavi süresi ve planı fizyoterapist tarafından belirlenir. Egzersiz ve manuel terapi tekniklerine ek olarak elektroterapi;kuru iğne tedavisi; kinesioteyp gibi farklı tedavi metodları kullanılır.
Fizik tedavi seansları ortalama 1 saat ile 1 buçuk saat arası sürmekle birlikte hastanın yaşı; hastalığı; fiziksel durumu ve kapasiteleri göz önüne alınarak değerlendirmeler sonucu tedavinin sıklığı belirlenir.
Bütün hastalıklar kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bunun içindir ki tedavi uzunluğu ve dozu kişiye özel planlanmalıdır.
Evde Fizik Tedavi İle;
-Hasta evinde kendini daha rahat ve güvenli hisseder.
-Hastaneye gidip gelmek ağır hasta grupları için büyük zorluk oluşturduğundan bu tür hastaların ev ortamında fizik tedavi alması hem hasta için hem de ailesi için daha avantajdır.
-Hastanelerde uzun randevu sürelerini beklemek yerine evde seanslara başlamak daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.
-Evde uygulanan fizik tedavide fizyoterapist hastasıyla birebir ilgileneceğinden ona daha çok zaman ayırır ve tedavi daha verimli geçer.
Tedaviler
*Yoğun Bakım sonrası erken dönemde
*Felç (İnme) hastaları
*MS
*ALS
*Kas hastalıkları
*Parkinson
*Omurilik Yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklarda
*Bel ve Boyun fıtıkları
*FİBROMİYALJİ
*Kalça-diz protezleri
*Kalça kırığı
*Ön çapraz bağ ameliyatları gibi ortopedik hastalıklarda
*Cerebral palsy
*Spina bfida
*Tortikolis gibi pediatrik hastalıklarda
*Yürüyüş fonksiyon kaybı ve kasları zayıflayan geriatrik hastalıklarda evde fizik tedavi uygulanabilir.