• Benim metabolizmam yavaş.
• Ne yesem yarıyor.
• Ailemdeki herkes kilolu; ben de öyle; bu aileden gelen bir şey.
• Kilo versem de nasıl olsa bir süre sonra yeniden alıyorum. Kilo vermeye çalışmaktan bıktım artık.
• Sadece yemek yediğimde mutlu oluyorum.
• Hayatımdaki tek keyif veren şey yemek yemek. O da olmazsa ne yaparım?
• Stresim çok fazla. Başka türlü üstesinden gelemiyorum.
• Bazen gecenin bir yarısı bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorum. Nedenini de bilmiyorum.
• Bir türlü doymuyorum. Sabah kahvaltısında öğlen yemeğini; öğlen yemeğini yerken de akşam ne yiyeceğimi düşünüyorum. Bunun önüne geçemiyorum.
Eğer diyetlere ve egzersizlere rağmen kilo veremiyorsanız kendinize şu soruları sorun:
• Kilo almadan önce ne oldu da kilo almaya başladım?
• Günün daha çok hangi saatlerinde atıştırıyorum?
• Yeme ihtiyacı geldiğinde ne hissediyorum? Hangi duyguya kapıldığımda yemeye yöneliyorum?
• Yalnızlığımı gidermek için mi yiyorum?
• Kızgınken; kaygılıyken ya da stresliyken mi yiyorum?
• Can sıkıntısını gidermek için mi yiyorum?
• Bu olumsuz duygularla başka nasıl başaçıkacağımı bilmediğim için mi yiyorum?
• Ben bedenimi mi besliyorum yoksa duygularımı mı?
• Ben yemek yerken hangi duygumu besliyorum?
Diyetler neden işe yaramıyor?
Yemek yemeyi belli bir duygunuzu yatıştırmak ya da bastırmak için kullanıyorsanız hangi diyeti yaparsanız yapın işe yaramaz. Bu duygunuzu çözmeden yaptığınız diyetler sizi zayıflatmadığı gibi kendinize olan güveninizi de zedeler. Bu durum; başarısız diyetler için kendinize kızmanıza ve sizi bununla baş etmek için tekrar yemeye yönlendirir.
Eğer kaygı; stres; kızgınlık; kırgınlık ve üzüntü gibi baş edemediğiniz bazı duyguları yatıştırmak için çikolata ve şekere saldırıyorsanız dünyanın hiçbir diyeti size yardımcı olmaz. Belki bu diyetlerle geçici olarak kilo verirsiniz ama bir süre sonra o kiloları almanız kaçınılmazdır. Hedefiniz geçici olarak kilo vermek yerine sağlıklı bir beslenme alışkanlığını kazanmak ve bunu sürdürmek olmalıdır. Ancak öncelikle sizin teselliyi yemeklerde aramanıza yol açan derindeki sorununuzu çözmeniz gerekir.
Duygusal Özgürleşme Tekniklerini (EFT) Farklı Yapan Ne?
Duygusal Özgürleşme Teknikleri (EFT) geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan; akupresür ve NLP nin bir nevi birleşimi olan bir enerji çalışmasıdır. Parmak uçlarıyla vücuttaki bazı akupunktur noktaları tıklanarak vücutta tıkanan enerjinin normal akışına dönmesi sağlanır. Bunun sonucunda enerji tıkanıklığına yol açan problem ortadan kalkar ve iyileşme başlar. Uygulaması oldukça basittir ve iyileşme diğer terapi tekniklerine göre oldukça hızlıdır. EFT ile kilo almanıza neden olan soruna ulaşıldığında bu engel ortadan kalkar ve kolayca kilo verirsiniz.
Aşırı yemek yeme davranışı aynı bağımlılıklarda olduğu gibi endişelerinizi bastırmak için seçtiğiniz bir yoldur. Aslında kilo sorun değildir; kilo bir semptomdur. Bu semptom daha derinlerde yatan bir problemin dışarıdan görünen halidir. Yemek yemek aynı sigara ve alkol gibi endişelerinizi geçici olarak bastırır. Aslında aç olmadığınız halde buzdolabına kaç kere gittiniz? Bunu neden yaptınız? Bir endişeyi bastırmak için mi? Stresinizi yatıştırmak için mi?
Yemek yemeye veya başka bir tür bağımlılığa sebep olan endişenin kaynağı bir çok şey olabilir: Ailedeki veya iş yerindeki bir problem; sorunlu çocukluk dönemi ya da travmatik yaşantılar gibi.
Kilo vermek için aşırı yemenize sebep olan endişeyi ortadan kaldırmalısınız. Bu noktada EFT kilo vermekte kullanılabilecek harika bir araçtır.
Kilo verme konusunda EFT nasıl yardımcı olur?
EFT ile kilo verirken öncelikle başlangıçta kilo almanıza yol açan ya da kilo vermenizi engelleyen problem tespit edilir. Bu bilinçaltı faktörler ile yeme ihtiyacınızı tetikleyen duygular da tespit edildikten sonra EFT vuruşlarıyla bu duygular temizlenir.
Sorunun kaynağını kökünden çözmek; kişinin iç dünyasındaki çelişkileri de ortadan kaldırdığı için rahatlama ve iç huzurunu da beraberinde getirir. Yani bir taşla iki kuş vurulmuş olur: Hem kilo verilir hem de bu vesileyle kilo almaya yol açan asıl sorun çözülmüş olur.
Bazı insanlar kilo verseler bile vücutlarından nefret ederler. Bu tip kişilerde önce beden imajı üzerinde çalışmak gerekir. EFT ile bedenle ilişkilendirilmiş negatif duygu yükü ortadan kaldırılarak pozitif bir beden imajı geliştirilir.
Siz de kilo probleminden şikayetçiyseniz; yaşadığınız bu kısır döngüden sıkıldıysanız ve alternatif bir yöntem arıyorsanız EFT aradığınız yanıt olabilir. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır; sağlıklı günler dilerim.