Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı? Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı?
Çocuklarınız bir eğitim öğretim dönemini tamamladılar. Cuma günü karnelerini alıyorlar. Kimi çocuk iyi bir karne getirecekken kimi çocuk da başarısız bir karne getirecek. Çocuklarınızın notlarına ya da aldıkları belgeye odaklanmanız ve karne üzerinden çocuğunuza ödül ya da ceza vermeniz çocuğunuz üzerinde baskı oluşturacaktır. Özellikle karnesinde zayıf not getiren ya da anne babasının beklediği belgeyi alamayan çocukta kaygı ve korku gelişecektir. Başarı odaklı ebeveynin olumsuz tavrı da çocuğun kendisini başarısız; değersiz; yetersiz hissetmesine neden olabilecektir.
Karne başarısının beklenenin altında olması durumunda; anne baba çocuğu ile birlikte karneyi değerlendirmeli; zayıf olunan dersler ve desteklenmesi gereken alanlarla ilgili konuşmalıdır. Çocuğun kendini değerlendirmesine ve ifade etmesine fırsat vermelidir. Başarısızlığa etki eden birçok faktör bir arada değerlendirilmeli ve yeni dönemde mutlaka okul; aile; çocuk işbirliği sağlanmalıdır. Çocuğunuzla bu değerlendirmeyi yaparken onu yargılamadan; her durumda onun yanında olduğunu hissettirmelisiniz. Çocuğunuz üzerinde gerçekçi olmayan beklentilerde bulunmamalı; onun sorumluluk bilincini geliştirerek; ders çalışma konusunda içsel motivasyonunu arttırma yöntemleri hakkında gerekirse bir uzmandan destek almalısınız. Başarısızlık üzerinden çocuğunuzu suçlamanız; başkalarıyla kıyaslamanız; kızmanız; nasihat etmeniz ilişkinizi bozmasının yanı sıra çocuğunuzun benlik algısına zarar vererek özgüveninin azalmasına neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki karnede alınan notlar sadece çocuğun başarısını ya da başarısızlığını göstermez.
Karnesi zayıf gelen çocuğun suçlanmaması gerektiği gibi; karnesi başarılı gelen çocuğun da başarısının abartılmadan takdir edilmesi gerekmektedir. Çocuğun büyük hediyeler için değil; geleceği için çalışması gerektiği bilinci aşılanmalıdır. Sorumluluk bilinci gelişen bir bireyin yaşam boyu başarılı olacağı bilinci geliştirilmelidir. Şüphesiz anne babası tarafından onay alan ve desteklenen çocuklar daha gayretli olacaktır. Ancak anne babası tarafından kurulan “Sen zaten başarırsın; senin kötü bir karne getirmeyeceğini biliyorduk” gibi cümleler; çocuk üzerinde baskı oluşturabilir. Kendisi üzerinde anne babasının beklentisinin yüksek olduğu algısını yaratabilir. Çocuğunuzun başarısının tek ölçütünün karne olmadığı; öğrenmenin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?
Öncelikle çocuğunuz ile birlikte bir tatil planı hazırlayın. Tatili çocuğunuzla birlikte planladığınız takdirde çocuğunuzun amaçsız kalarak televizyon ve tablet başında uzun zaman geçirmesinin de önüne geçmiş olursunuz. Tatil planının içine kitap okuma; ders tekrarı yapma gibi kısa süreli akademik destekler de ekleyin. Çocuğunuzun hem dinlenebileceği hem de ailecek ilişkilerinizi geliştireceğiniz bir takım faaliyetlerde bulunmanız çocuğunuza ve size iyi gelecektir. Bu sayede aile içerisindeki ilişki ve bağları güçlendirme fırsatı yakalamış olursunuz. Şayet bir tatil programınız yoksa bu dönemde tiyatro; sinema; müze gezisi; sanat; spor aktivitesi planlayabilir; atölye çalışmaları gibi sosyal aktivitelere katılabilir; evde mısır patlatıp birlikte film izleyebilir; mutfakta bir şeyler hazırlayıp yakınlarınızı ya da çocuğunuzun arkadaşlarını evinize davet edebilirsiniz. İmkânlarınız ölçüsünde planladığınız bu tatille çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesinin yanı sıra onun dinlenmesine ve yeni dönem için enerji depolamasına katkı sağlamış olacaksınız. Sömestr tatilinin etkili kullanılması; sınavların olduğu ikinci dönemin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
İyi tatiller.