Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kanserden Koruyucu Öneriler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Kanser; herhangi bir toksik bileşiğin (kimyasal; mikrobik; organik) insan bedeninde DNA’yı değiştirmesi ve bozması sonucu işlev gören hücreler yerine; işlevsiz hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.

Kanser; hem dünyada hem Türkiye’de giderek artan ve kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sırada gelen ölüm nedeni. Sigara ve tütün; alkol tüketimi; yanlış pişirme yöntemleri; fazla tuz tüketimi; basit karbonhidratlardan zengin beslenme; hareketsizlik; obezite; genetik yatkınlık; radyasyon; ağır metaller; küfler; kanserin başlıca nedenleri arasında.

200’den fazla kanser çeşidi var. Kanser; hücrelerin oluştukları ve çoğaldıkları dokuya ve organa göre isimlendiriliyor. 2008 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre (WHO) Dünya da erkeklerde en çok prostat; bayanlarda ise en çok meme kanseri görülüyor. 2008 Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre ise ülkemizde erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanserleri; bayanlarda ise meme ve tiroid kanserleri görülmekte.

Kanser; vücutta kontrolsüz çoğalan kötü huylu hücrelerdir. Kanserli hücrelerin büyüme ve çoğalmasını azaltmak için; vücudun antioksidan savunma sisteminin düzgün çalışması gerekir. Sağlıklı yaşam tarzı ve dengeli beslenmeyle; vücudun savunma sistemini artırabilir; kanserden büyük oranda korunabiliriz.

İşte kanserden koruyucu yaşam tarzı ve diyet önerilerim;

1-Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Sigara; akciğer kanserinin; alkol ise karaciğer kanserinin 1 numaralı nedeni.

2-İdeal kilonuzda olun. Beden Kütle İndeksinizi hesaplayarak ideal kilo aralığında olup olmadığınızı kontrol edin. BKİ değerinizi hesaplamak için kilonuzu; boyunuzun metrekare cinsinden değerine iki kez bölün. BKİ değerinizin 21-25 arasında olması gerekir. Kilo probleminiz varsa bir diyet uzmanından yardım alarak; fazla kilolarınızdan kurutulun.

3-Düzenli vücut yağ analizinizi yaptırın. Fazla yağ oranı; meme ve prostat kanseri için bir risk faktörüdür. Vücut yağ oranınızın bayanlar için %30 un; erkekler için %20 nin üzerinde olmaması gerekir.

4- Bel ve kalça ölçünüzü hesaplayın. Bel /kalça oranının erkeklerde 1 den; bayanlarda 0;8 ten yüksek olması; kanser için bir risk faktörü olarak tanımlanıyor.

5-Kızartılmış ve tütsülenmiş yiyeceklerden; nitrit-nitrat gibi katkı maddesi içeren (salam; sosis gibi) besinlerden ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Bu besinler yıllar içinde fazla miktarlarda mide ve yemek borusu kanserlerine neden olmaktadır. Yemeklerinizi ızgara; haşlama; fırında veya tencere yemeği olarak pişirin. Doğrudan ateş üzerinde pişirme (örneğin mangal) kansere neden olan bir pişirme şeklidir.

6-Basit karbonhidratlardan (tatlılar; şeker; reçel; asitli şekerli içecekler gibi) uzak durun; kompleks karbonhidratlar (bulgur; kuru bakliyatlar; tam buğday;…) tercih ederek özellikle kolon-rektum (kalın barsak) kanserine karşı korunun.

7-Antioksidan besinler tüketin. İçerisinde kansere karşı biyoaktif bileşenler olan (flavanoidler; karotenoidler; fitoöstrojenler;...)besinlere günlük beslenmenizde yer verin. Bu besinler daha çok taze sebze ve meyvelerde; kurubakliyatlarda bulunmaktadır. Beslenmenizi renklendirerek; her besinde bulunan farklı antioksidanlardan yararlanın. Her gün yeşil yapraklı sebze (marul; ıspanak; roka; maydanoz); 1 sarı meyve (portakal; mandalina; balkabağı;…); 1 kırmızı meyve (nar; çilek; ahududu; böğürtlen; elma; domates;…); 1 beyaz besin (karnabahar; lahana; pırasa; soğan; sarımsak;…) tüketin. Haftada 2 gün kuru bakliyat tüketin (kırmızı mercimek; kuru fasülye; barbunya;...)

Yapılan araştırmalar; sağlıklı ve dengeli beslenme ile kanserden %35 oranında korunabileceğimizi gösteriyor.

Sağlık dolu bir hayat dileklerimle….

Dyt H Kübra BAL