Saç dökülmesi günümüzde hem erkekler için hem de kadınlar için önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir; bir çok sebebi mevcuttur saç dökülmesinin; kadınlarda ve erkeklerde ayrı ayrı sebepleri vardır;
Kadınlarda daha çok hormonal problemler; kansızlık; vitamin eksikliği; strese bağlı durumlar ön planlarken; erkeklerde daha çok erkeklik hormonu testesteronun etkisiyle dökülme olur ve buna erkek tipi dökülme denir.
Botoks botulınıum toksını daha kozmetik estetik alanında kullandığımız bir tedavi yöntemidir; özellikle yüz bölgesi için yaşa bağlı kırışıklıklarda tercih edilen yöntemdir; Kozmetik amaçla kırışıklıkların giderilmesinde kullanılmaktadır. Botox (Botulinum toksini) ismi verilen bu uygulamada botulinum toksinlerinin aktif hale geçmesiyle olmaktadır. Botox sinir uçlarında iletimini sağlayan maddelerin salımını engelleyip sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Botox un etki mekanizmasından tıpta bir çok alanda yararlanılmaktadır. estetık alanında ise genellikle yüz kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır.Botox ter bezlerine uygulandığında; ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalısmasını azaltabilir.
bununla birlikte tıpta onlarca tedavi için kullanılmaktadır; terleme tedavileri el ve ayak gerilemesi; yüz felci; ve bunun gibi onlarcası; Botulinum Toksin uygulamaları uzun yıllardır yapılmakta olup bugüne kadar ciddi bir yan etki rapor edilmemiştir. En sık yan etki uygulama alanlarında olabilecek oldukça küçük şişlik ve morarmalardır. Yanlış uygulamalar sonucu nadir olarak göz kapağı ya da kaşlarda düşme gibi istenmeyen sonuçlar görülebilse de bunlar toksinin etkisinin geçmesi ile birlikte kaybolmaktadır. Ayrıca uygulamanın sonuçları birkaç gün içinde belirginleştiğinde asimetrik mimikler ya da kaş kalkmaları görülebilse de bunlar hemen her zaman ilave uygulamalarla düzeltilebilmektedir. Botulinum Toksin’in etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlı olup uygulamadan sonra 3-7 gün içinde tam olarak ortaya çıkmakta ve 4-6 ay arasında bir süreçte yine tamamen kaybolmaktadır.
Saç dökülmesine ise özellikle erkekler için kullanılmaktadır
İlk etki mekanizması saçlı derideki kan damarları içindir; kan damarlarının yapısındaki kasları gevşeterek saçlı derinin kanlanmasını arttırmaktadır; bununla beraber oksijenlenme ve saçların beslenmesi daha artmaktadır.artan kan akımına bağlı olarak; saç köklerı beslenmeye başlayacaktır ve bunun sonucu olarakta daha guclu saclar; olusacaktır; zayıflamaya baslayan ve dökülmeye yakın olan saçlar zamanla eskı hallerıne gerı dönmüş olacaktır ve saçların ömürler[Iı uzamış olacaktır.
İkinci etki mekanizması ise saçlı deride bulunan dihidrotestesteron(DHT) üzerinedir. DHT testesterondan 5alfa redüktaz enzimiyle oluşmaktadır; ve saç dökülmesine en önemli etkendir; işte botoks uygulandığı zaman saçlı deride oksijenlenme artmaktadır; oksijenlenme artınca DHT miktarı azalmaktadır; çünkü oksijen miktarı az olunca DHT artmaktadır; botoks oksijeni arttırır; oksijen artınca DHT azalır ve böylece saç dökülmesi azalmaktadır.
Saç botoksu senede iki kez uygulanabilir;burda esas olan tedavısının devamlığının olmasıdır sadece bırkez yapılıp bırakılan botoks tedavısı cok anlamlı sonuclar vermemektedır. botoks; PRP ve kemoterapi ile kombine edilince yüz güldüğünü sonuçlar elde edilir. daha uzun sürelı etkısı olur ve saç dökülmesı tedavısınde güçlü etkıye ulaşmış oluruz.