Soğuk havaların kendini hissettirdiği günlerde ; sağlıklı olmak ; hastalanmamak* için tüketilen yiyeceklere ve yapılan aktivitelere dikkat etmeliyiz. Gün boyu yapılan fiziksel aktiviteler azalmaya ve daha az hareket etmeye başlıyoruz. Vücut ısımızı kontrol altında tutmak için sürekli birşeyler yemek içmek* için bahaneler arıyoruz. Yapılan çalışmalar ; azalan güneş enerjisi ve gün ışığından yararlanma ile daha yorgun ; depresif; stresli; mutsuz hissedildiğini destekliyor. Değişen bu duygu değişimleri ve aktivite azalışı artan iştah ile birlikte kış aylarında kilo problemi yaşanmamıza neden olabiliyor.
Kilo kontrolü sağlamak için ; akşam yemek saatlerini mümkün olan en erken saatlere çekmeye çalışmalısınız.
Vücut direncinizin düşmemesi için düzenli öğünler ve sağlıklı yiyecekler tercih etmelisiniz.
Sık ve az az öğünler yapmalısınız.
Lifli besinler tercih etmelisiniz. Mevsim sebzelerinden brokoli; karnabahar; havuç ve lahana grubu sebzeleri öğünlerinizde yer vermelisiniz. Unutmayınız ki lifli yiyecekler sizi tok tutar ve bağırsak sisteminiz ile ilgili problemler yaşama durumunuzu en aza indirir.
Kış ayı depresif ruh halinden korunmak için ; gün içerisinde güneş ışığından maksimum yararlanmaya çalışmalısınız.
Düzenli olarak omega -3 desteği için balık; keten tohumu; ceviz yemeyi ihmal etmeyiniz.
Karbonhidratı hayatınızdan çıkartmayın.Mutluluk kaynağımız serotonin hormonu için ihtiyacımızı sağlıklı ve doğru karbonhidrat tercihler ile karşılayabiliriz. Tercihlerinizde tam tahıllı ürünler ve kolesterol dostu ; lif içeriği yüksek yulaf tercihiniz ile de yapabilirsiniz. Yulaf ve yulaf ezmesi ; dilerseniz hafif tatlılarda dilerseniz ; kahvaltı amaçlı ; çorbalarda; ekmeklerde kullanabilirsiniz.
Vücut ısısını dengeli tutmak için; gün içerisinde sık aralıklar ile içilen ılık sular; meyve çayları; bitki çayları ; baharatlı çaylar ile ara öğünler yapabilirsiniz. Öğünlerinizde sıcak çorbalar ilave etmeyi ihmal etmeyiniz. Çorba tüketimi eğer ilave edilen yağ miktarı düşük ise ; kış aylarının vazgeçilmez tercihlerinden olmalıdır.
İçinizi ısıtan baharatlara günlük hayatınızda yer verin. Özellikle zencefil; zerdeçal; tarçın* türü baharatlar ; çay içinde; çorba* içinde ; sıcak süt Üzerinde veya yogurt üzerine ilave edilerek kullanımı; Boğaz enfeksiyonları ve öksürük şikayetlerinize karşı olumlu etkiler oluşturacaktır.
Kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Biliyoruz ki meyve-sebze tüketimi ile özellikle A; C vitamini ; potasyum; niasin gibi birçok vitamin - mineral ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Aynı zamanda lifli ve antioksidan kapasitesi yüksek yiyecekler ile bağışıklık sistemini korumamız da mümkün. Kış meyvelerinden ; Elma; armut; nar; portakal; kivi; mandalina ve greyfurt bu dönemde olmazsa olmazdır.
Kuruyan ciltleriniz için beslenmenize dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Özellikle yeterli* omega -3 ve E vitamini ayrıca düzenli su içmek ile kış aylarında cilt yapınızı koruyabilirsiniz. E vitamini ihtiyacınızı günlük belirli ölçülerde badem ; kabak çekirdeği tüketiminiz ile karşılayabilirsiniz.
Hayatımızda hergun olması gerekmez su tüketimini ihmal etmeyiniz. Su içmeyi soguk havalarda sevmiyor olabilirsiniz ama günlük yapılan fiziksel aktivite durumunuza gore 1-2 lt su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
*Gün ışığından direk yararlanmayı ihmal etmeyin.unutmayınız ki d vitamini ihtiyacınızı genel olarak Güneş ten karşılayabilirsiniz ve cam arkasından ; kıyafet altından d vitamini ihtiyacınızı karşılayamamasınız. Günlük olarak nefes almak için kış Güneşini ihmal etmeyin.* Her zaman sağlıklı olmak için ; kendinizi tanımayı ihmal etmeyin ; sağlıklı günler dilerim.