Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çift İlişkisinde Yakınlığın Algılanış Düzeyi İlişkiyi Nasıl Etkiler?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Sistemik Çift Terapisinde; eş ilişkisinin Duygusal; Sosyal; Entelektüel; Estetik; Güven; Manevi (İnanç) ve Cinsel alan olmak üzere birbirinden faklı boyutları bulunmaktadır. Bu boyutlarda hissedilen ve yaşanan uyumun düzeyi; eş ilişkisinin biçimini ve niteliğini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu 7 boyut açısından çift ilişkisi yakınlığının eşlerin her ikisi tarafından yüksek derecede algılanıyor olması; o ilişkinin sağlıklı; sıcak; uyumlu ve kaliteli biri ilişki olduğu; ilgili kişiler arasında sevgi; anlayış ve sabra dayalı bir iletişim kurulduğu yönünde bilgiler verebilir.

Bahsi geçen her bir alanda; eşlerin bireysel olarak yaptıkları değerlendirmeler sonucunda ilgili boyuta (örneğin güven boyutu) dair eşine ne derece yakınlık hissettiğini görmesi; kişilere evlilik ilişkilerinin doğasına yönelik önemli ipuçları sunacaktır. Fakat bu ipuçlarını görmekten daha da önemli olan; değerlendirilen boyutlar arasında eşlerin algısındaki söz konusu ciddi farklılığın (örneğin güven boyutuna ilişkin çiftlerden birinin 3 puan vermişken; bir diğerinin 9 vermesi gibi) üzerinde düşünmek ve eşler olarak her bir boyuta dair yakınlık düzeyinin arttırılması ve birbirlerin puanlarına yaklaştırmaları için neler yapılabileceğine yönelik konuşmak çok önemlidir. Bu konuşma yapılırken dikkat edilmesi gereken husus ise; eşlerin birbirlerini yargılamadan; eleştirmeden; suçlamadan; ne hissettiklerini; ne düşündüklerini ve ilişkileri için birbirlerinden ne beklediklerini açıklıkla anlamaya çalışmalardır.

Daha fazla doyum elde ettiğmiz bir çift ilişki istiyorsak; kendimizi mümkün olduğunca iyi anlatabilmekle birlikte; karşımızdakini mümkün olduğunca iyi anlayabilmek için uğraş vermemiz gerekmektedir. Elbette bu bir beceridir ve bu becerinin kazanılması her beceri kazanımında olduğu gibi zaman alıcı; emek isteyen bir süreçtir. Bu konuda kendinize ve eşinizi yönelik sabırlı olmanız gerekmektedir.

Peki; kimi zaman hayati önem taşıyan bu küçük çalışmayı kendi ilişkiniz için nasıl uygulayabilirsiniz? Öncelikle yukarıda isimleri olan ilişki alanlarını bir kağıda yazın ve her bir alanla ilgili eşinizle hissettiğiniz yakınlık için 10 üzerinden puan verin. Bu işlemleri tüm yakınlık alanlarda yapıp tamamladıktan sonra kendi puanlarınızı eşinizin puanlarıyla karşılaştırın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey; kendi puanlama çalışmanız bitene kadar; eşinizden ayrı çalışmanızdır. İlk olarak bireysel çalışma şeklinde yaptığınız kendi puanlamalarınızı; daha sonra eşinizinkilerle karşılaştırmalısınız.

Karşılaştırma esnasında; eşinizinkinden oldukça farklı (örneğin; sosyal alanla ilgili biriniz 2 vermişken; diğerinin 8 vermesi gibi) algılanan boyutlarla ilgili bu farkın neden kaynaklandığını tartışınız. Her iki eş için de düşük olarak algılanan herhangi bir alandaki bu düşüklüğün ne anlama geldiğiyle; nasıl yükseltilebileceğiyle ilgili fikir alışverişinde bulunun. Her bir alanı ciddi biçimde değerlendirmek önemlidir. Ve böyle bir çalışma; ilişkiniz için yeni bir şeyler yapmış olmanın huzurunun yanı sıra; çift ilişkinize dair önemli keşif deneyimi sanabilecektir size.

Şunu unutmayalım ki; eşler arasındaki büyük veya küçük sıkıntıların temelinde aslında birbirlerinden tam olarak ne istediklerine; ne beklediklerine dair yeterince fikir sahibi olamamaları yatmaktadır. Bunun için bugünden itibaren; istek ve beklentilerimizi sevgi; anlayış ve güven temelinde eşimize anlatmak adına küçük adımlarla harekete geçebilmek amacıyla bu çalışmayı denemenizi diliyorum.

Bu konuda daha ayrıntılı ve profesyonel bir yardım almak isterseniz bir Sistemik Evlilik ve Çift Terapisti’nden yardım alabilirsiniz.

Anlamlı ve huzurlu bir yaşantı geçirmeniz dileğiyle…