ÇOCUĞUNUZA İSTEDİĞİ ŞEYİ NEDEN YAPAMAYACAĞINI BASİT BİR DİLLE VE SAKİNCE AÇIKLAYIN..
Güzel bir bahar günü; ağaçlar çiçek açmış her yer yemyeşil… Bu güzelim bahar gününde iki yaşındaki oğlunuzla dışarı çıkmışsınız. Mevsim bahar olsa da hava biraz soğuk. Oğlunuz inatla montunu giymiyor.
Dışarıdasınız dün akşamki yağmurdan kalma bir su birikintisi görüyorsunuz “oğlum suya basma!” diye bağırmışsınız fakat kimin umurunda; oğlunuz size dönmeden cevap veriyor “bascam işte!”
Az sonra bir arkadaşınızla karşılaşıyorsunuz; sizi kahve içmeye davet ediyor; kırmıyorsunuz; oğlunuzla birlikte merdivenleri tırmanmaya başlıyorsunuz fakat oğlunuz elinizden tutmuyor “ben kendim çıkıcam!” diyor siz inatlaşıyorsunuz o inatlaşıyor derken kavga – dövüş merdivenleri çıkmışsınız. Merdiven değil de oğlunuz yormuş sizi….
İçeri gireceksiniz; kapıda da bir tartışma yaşıyorsunuz “hayır anne; bırak ben çıkarıcam ayakkabımı!” bağrışlarıyla arkadaşınızın evine güç bela girdiniz. Arkadaşınızla kahvelerinizi içerken oğlunuzdan yakınmaya başladınız: “Oğlum hiç yemek yemiyor; elimde kaşık onun ardından koşmaktan yoruldum; sözümü hiç dinlemiyor; kızsam olmuyor; dövsem olmuyor; ne yapacağımı şaşırdım!”
Pek çok anne baba; çocuklarının inatçılığından yakınır.
Ebeveynlerine bağımsız bir birey olduklarını kanıtlamaya çalışan çocuklar; bunu başaramadıklarını düşündüklerinde anne - babalarıyla inatlaşmaya başlıyor. Pek çok anne-babanın bunun farkında olmadığı için çocuklarıyla gereksiz yere çatışmaya giriyor.
Oysa inatçılığı değiştirmek mümkün!
İşte size çözüm yolları:
− Her şeyden önce bu durumda soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Çocuğunuzla inatlaşmaya girmeyin; inatlaşmayı uzatan taraf olmayın. Eğer inatlaşmayı her seferinde uzatırsak çocuğunuz da inatlaşmayı uzatır ve daha “mız mız” bir çocuk olur.
− Çocuğunuzun çok da zarar vermeyecek inatlaşmalarına göz yumun. Mesela çocuğunuz portakalını kendi soymak istiyor. Sizin gözetiminizde portakalı bıçakla soymaya çalışabilir. Yeter ki siz başında durup ona rehber olun.
− Çocuğunuzun inatlaştığı konularda alternatif üretmeliyiz. Mesela ıspanak yemeğini yemek istemiyorsa ıspanaklı börek yedirebilirsiniz.
- İstediği şeyi neden yapamayacağınızı basit bir şekilde açıklayın. Unutmayın ki sizin açıklamalarınız çocuğunuzu rahatlatmalı!..
− Çocukların iş yapmasını beklemek bütün anne babaları yorar; onun yerine çoğu anne baba çocuğuna iş yaptırmaz kendileri yapar hâlbuki çocuklara iş yaptırmak onları mutlu eder ve inatçılığı azaltır.
Son olarak çocuğunuzu sevin! Ama ona sevdiğinizi göstererek… Sevilen çocuk daha mutlu olur ve mutlu çocuklar inatlaşmayı azaltır.