Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İlişkilerde Suistimalin Fiziksel Olmayan 5 İşareti

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
İLİŞKİLERDE SUİSTİMALİN FİZİKSEL OLMAYAN 5 İŞARETİ

Partneri diğerlerinden izole etme; manipülasyon ve daha fazlası.

Aile içi şiddetten bahsedildiğinde çoğunlukla şiddetin fiziksel formlarını düşünüyoruz; fakat duygusal ve psikolojik şiddet de aynı derecede yıkıcı olabiliyor hem de iyileşme süresi çok daha uzun oluyor. Travmaya maruz kalmak en yoğun savunma mekanizmalarımızı devreye sokarak; yaşananları işleyebilmek için bazen madde kullanımına ya da diğer zarar verici davranışlara yönelmemize sebep olabiliyor. Aldığımız fiziksel bir yara bir hafta içerisinde iyileşebilirken; duygusal ve psikolojik yaralarımızın geçmesi yıllarca sürebiliyor ve izlerini taşımaya devam ediyoruz. Psikolojik şiddet genellikle yakın ilişkilerde karşımıza çıkıyor. Yakın ilişkilerde fiziksel olmayan şiddetin en çok aşağıdaki beş türünü görüyoruz:

1. Kontrol

Nereye gideceğinizin ve ne zaman gideceğinizin katı kurallar ve sınırlarla belirlenmesi sıklıkla ilişkilere olumlu bir şekilde sunulur. Bunlar partnerin ilgisi ve sevgisinin ifadesi olarak yorumlanır; ancak bu kuralların asıl amacı davranışlarınızı denetlemektir. Sizin kimlerle görüştüğünüz; nereye gittiğiniz veya ne giydiğinizin partneriniz tarafından sorgulanmasını kıskançlık olarak algılayabilrsiniz fakat bunun sürekli ve artan bir şekilde devam etmesi sizin üzerinizde hakimiyet kurmaya çalışmasından ileri gelir. Nereye ve niçin gideceğinize dair kararlarınızı alırken bu durum sevgilinizi bırakmak anlamına gelse dahi özgür olmalısınız.

2. İzolasyon

Yakın arkadaşlarınıza ve ailenize en çok ihtiyaç duyduğunuz dönemlerde suistimal eden bir sevgili; sizi onlardan ve onlardan gelecek en ufak destekten mahrum bırakmaya çalışacaktır. Kavga çıkarmak ve yangına körükle gitmek suistimalcinin sizi yakınlarınızdan uzaklaştırmak amacıyla kullanabileceği oldukça etkili taktiklerdir.

3. Küçük düşürme

Üzüleceğini bildiğiniz halde birine bir şey söylemek sözlü tacizdir. Genellikle insanlar; aşağılamalarını mizah yoluyla gizlemeye çalışsa da önemli olan söylenenin size nasıl hissettirdiğidir. Eğer belirli bir kişiyle karşılaştığınızda kendinizi daha kötü hissettiğinizi fark ederseniz; sizinle nasıl konuştuklarına dikkat edin ve sizi nasıl desteklediklerini veya bozduklarını değerlendirin.

4. Takip etme

Evinize dönerken park yerinde bir sürpriz olarak başlayan karşılaşma hızlı bir şekilde takip etmeye dönüşebilir. İradeniz dışında takip edilme; arabanıza bırakılan bir notla sürpriz yapılması veya bir anda omzunuza dokunulması kişisel alanınıza yapılmış bir saldırı niteliğindedir. Partneriniz evinize ya da iş yerinize haber vermeden uğradığında koltuklarınız kabarmasın; bunu sınırlarınız konusunda net olmak için bir fırsat olarak kullanın ve sınırlarınıza saygı duyulmasını talep edin.

5. Manipülasyon

Ara sıra tartışmaların olması her sağlıklı ilişkinin normal bir parçasıdır. Eğer partneriniz bir uyuşmazlıkta; sizin açınızdan bakmayı; sizin gerçeklik algınızı sorgulayacak derecede reddediyorsa; bu bir şeylerin ters gittiğine işarettir. Kendinize ve içgüdülerinize güvenin. Sizi seven insanlar; özgüveninizi kırmak yerine sizi destekleyecek ve kendinizi geliştirmeniz konusunda sizi cesaretlendirecektir.

Suistimal edici ilişkiler güç dinamikleri üzerine odaklanır; partnerlerden biri diğeri üzerinde sürekli olarak kontrol sağlamaya çalışır. Dominant partnerin kullandığı bazı teknikler zararsız gibi görünse de bu küçük şeyler zaman içinde birikir. Bu zararsız davranışların farkında olarak ve daha büyük davranışlara dönüşmesinden önce zayıflatarak; ihmalkar davranışların büyümesini engelleyebilirsiniz. Her zaman güvende olmanız için yapmanız gerekeni yapın; bu davranışlardan biri yüzünden ilişkinizi bitirmeniz anlamına gelse bile.

Ilgın ARPACI