Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklara Kreş; Anaokulu ve Okul Seçerken Anne-Babaların Dikkat Etmesi Gereken Konular

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
ÇOCUKLARA KREŞ ANAOKULU VE OKUL SEÇERKEN ANNE-BABALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR

1. Sadece fiziksel özelliklerin güzel olmasıyla;okulun doğru okul olduğu düşünülmemelidir.Anaokulunda doğru okul öncelikle:çocuk odaklı çalışan;çocuğun gelişimine;yaş olgunluğuna uygun program uygulayan;çocuklar arasındaki gelişm farklılıklarını göz önüne alarak;çocukların sıkılmasına veya diğer arkadaşlarının yanında eksik ve yetersiz kalmasına izin vermeyen eğitim anlayışına sahip bir okul tercih edilmelidir.
2.okulun en önemli özelliği eğitimi yeterl;bilinçli;güler yüzlü;işini seven;kişilik - karakter zafiyetleri olmayan;donanımlı bir öğretmen olmalıdır.Öğretmeninizin mezun olduğu okul ve diploması mutlaka görülmelidir.
3.Çocuklarınızın anaokulunda tam donanımlı(bale; müzik ; spor;gof;yüzme) faliyetleri almaması;yada biraz eksik kalması belki gelecek eğitim yıllarında telafi edilebilir;ama bu yaşta sevgi-ilgi ve gelişim gecikmeleri;gerilikleri ve kişilik problemlerine zemin hazırlayabilir.
4.Yeni okula başlayan bazı çocuklar uyum sorunları yaşayabilir;bu sadece okul ve öğretmen yetersizliği olmayabilir.Bazen okul-öğretmen-anne-baba arasındaki iletişim yetersizlikleri anne-babaların yanlış tutumlarından da kaynaklanabilir.Bu nedenle anne-bababların daha çocuk okula başlamadan;danışmanla görüşüp okula başlama süresini doğru yönetmek;çocuklarında okul korkusu ve okul fobisinin önüne geçebilir.
5.Okul araştırıken;okulun reklam ve pırıltılarından çok;içeriğine odaklanmalısınız.Örneğin çocuğunuzun öğretmeni okullar açılmadan önce mutlaka bilmeli;tanışmalısınız.Anaokulu öğretmeni özelliklerini taşıyıp taşımadığını anlamaya çalışmalısınız.Çocuk okula başladığında;çocuğunuzla ilgili sorunları öncelikle öğretmeninizle konuşabiliyor durumda olmalısınız okul yönetimi ve rehber öğretmen daha sonra gelir.
6.Çocuğum okula başladığı gün tüm velilerin olması bazı okullar tarafından hoş karşılanmasa da kaygılı;korkulu;bağımlı ;hassas;çekingen;utangaç;uyum ve iletişim sorunu olan çocukların daha okulun ilk anından ağlayarak adeta anne-babadan koparılarak sınıfa alınması akşama kadar anne-babadan haber almadan uzak kalması;kayıp-terkedilme- yalnız kalma duygularını tetikleyebilir;çocuklarda okul korkusu ve fobisineneden olabilir o nedenle bazı çocuklarda çok daha dikkatli olunmalıdır.
7.Okul öğretmenle yaşanan sorunları;anne-babalar asla çocukların önnde konuşmamalı;kötülememeli endişeli;kaygılı;üzgün bir tutum sergilememeli bu durum çocuğun öğretmen ve okula tepki duymasına;okula alışmamasını destekleyebilir.
8. Çocuklar 3-4 yaşlarında yarım gün;5-6 yaşlarında tüm gün okula giderse sıkılmadan uygun bir başlangıç yapmış olabilirler.
9. Kaygılı;pimpirikli;telaşlı;heycanlı;tezcanlı;sabırsız anne- babalar çocuklarının okula başlama ve uyum sürecini doğru yönetemeyebilirler;Bir danışmadan destek alarak bu süreci yönetmeleri doğru olabilir.
10.Okulun ilk gününden çocuğu diğer arkadaşlarıyla kıyaslayan neler yaptığını yapmadığını en ince ayrıntılarına kadar soran;yapamadıklarına karşı eleştiren anne-babalar çocukların da başarısızlık korkusu ve sınav kaygısının temelini oluşturabilirler.
11.İlk günlerde önemli olan çocuğun okula gitme istemesi;öğretmeni sevmesi;arkadaşlarının olması;onlarla işbirliği yapabiliyor olması;yapılan etkinlliklere katılmaya hevesli olmasıdır. Ne kadar iyi yaptığı değil.
12.Çocuk okula başladığı ilk günlerde huysuzluk;ağlamak;tırnak yeme ;alt ıslatma;korku;uykusuzluk;uykuda ağlama;sıçrayarak kabusla uyanma;okula gitmek istememe; karın ağrısı;baş dönmesi vb hastalıklar gözüküyorsa anne-babalar bu durumda yalnız başına başedemezler.Gecikmeden ve sorunlar yerleşmeden bir danışmandan yardım almaları doğru olur.