Tebrikler ; böyle güzel bir haber için öncelikle sizi kutlarım ; şimdi önemli olan siz ve bebeğiniz neler yemeli...
Hamilelik sürecinde en eğlenceli tarafı kilo alırken kimsenin sizi; kilo aldığınıza dair moralinizi bozmuyor olmasıdır. Kimsecikler sizi üzmüyor olsa da unutmayalım ki fazla alınan kilolar hem sizin hem bebeğin sağlığı için birer tehlikedir.
Sağlıklı vücut ağırlığına sahipseniz 8-14 kg alabilirsiniz ; ideal bir ağırlıktır ve doğumla birlikte çoğuna veda edebilirsiniz .
Kilo probleminiz var ve hamile olduğunuzu öğrendinizse ; bebeğiniz dünyaya gelene kadar geçen sürede 6-12 kg alma hakkınız olduğunu hatırlayınız.
Tabiki ikiz annesiyseniz o Zaman hakkınız 18-24 kg a kadar arttığını söyleyebilirim.
Hedeflenen kilo artışınız ilk üç aylık dönem için değil ikinci ve üçüncü dönemler için olduğunu düşünmelisiniz. İlk üç aylık periyotta 1-3 kg alınabilir; ikinci üç aylık periyotta 1-3 kg alınabilir ; son 3 aylık periyotta aylık 1-1;5 kg alımı sağlıklı bir artış olacaktır.Eger düzenli beslenme programı ve düzenli fiziksel aktivite ile doğumunuz hem siz hem de bebeğiniz için kolaylık sağlayacaktır.
Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir Bebek dünyaya getirmek için neler yapmalıyız ...
Enerji ihtiyacınızı ; çok tahıllı ekmekler ve tam buğday unlu makarnalar; meyve ve sebzelerden karşılayı tercih ediniz. Yağlı tohumlular ; ceviz ; fındık ; badem tüketimi tercihleriniz ile enerji ihtiyacınız ; vitamin ; mineral ; yağ asitleri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Sağlıklı ve yararlı besinleri de fazla tüketmek sizin yağ kütlenizde artışa neden olacağı için bu süreçte önemli olan hem sağlıklı hem de yeterli; ölçülü beslenmek daha önemlidir.
Protein ihtiyacınızı; günlük 1 lt süt veya yogurt grubu besin tüketimi ; 60 g peynir tüketimi ve 120 g-150 g et tüketimi ile bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kaliteli protein tercihimiz için haftada en az 3 gün yumurta tüketimi önemlidir.Yumurta tüketiminizi kızartma olarak değil; haşlanmış olarak tercih etmelisiniz. Haftada 2 gun balık ; haftada 2 gun kurubaklagil tercihlerimiz ile protein alımınızda çeşitlilik sağlamalıyız.Et tüketimlerinizde kızartama tercih etmek yerine haşlama veya doğru usulde yapılmış ızgara veya fırın yemekleri olarak tercih edilmelidir. Et tüketimini daha sağlıklı hale getirmek için ; et ve sebzeyi birlikte tüketebilirsiniz. Fırın yemeklerinde et yanında sebze ilaveleri veya et yemekleri yanında salata ilaveleri ile tüketim tercihiniz olabilir.Kurubaklagiller gaz şikayetleri oluşturabilir tedirginliğiniz var ise ölçülerinizi sınırlı tutmanız hem sizi rahatsız etmez hem de bitkisel kaynaklı protein alımınız gerçekleşmiş olur. Kurubaklagiller hem çorba; hem yemek ; hem de salata olarak tercih edilebilir.
Vitamin- mineral ihtiyacınızı ;özellikle meyve ; sebzeler olmak üzere besin grubu çeşitliliği sağlamak doğru tercih olacaktır.Her gun düzenli olarak 2-5 porsiyon sebze ve meyve grubu tercih edilmelidir. Meyveler ve sebzelerde renklilik ; çeşitlilik önemlidir. Gebelik döneminde özellikle Demir; kalsiyum; folik asit ; çinko mineralleri eksikliği anne Bebek için ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.
Bu dönemde anne adayları çevrelerinden duydukları bilgiler ile çelişkiye düşebilir.Fakat bu süreçte anneler her türlü besinleri yemek yerine kendisi ve bebekleri için gerekli besinleri tercih etmeleri gerekir.Gebelik dönemi planlanması öncesi diyetisyeninizden doğru bilgileri almak; dönem dönem kontrollerinizi aksatmamak; aşırı kilo almamak ve yeterli ve dengeli beslenmek ile bu süreci daha sağlıklı geçirebilirsiniz.
Bebeğinizin sağlıklı gelişiminin sizlerin doğru beslenmesi ile mümkün olduğunu unutmayınız…