Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Beslenmenin tanımı :Vücudun büyüme;gelişme;onarım;beden işlevlerini sürdürebilmesi için doğal besinleri;sağlıklı ve kaliteli yaşam adına düzenli bir şekilde ve vücudun gerektiği kadar almasıdır.
Kısaca yeterli ve dengeli beslenmeyi gerektirdiğini söyleyebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubu diye adlandırdığımız;
Süt grubu : Süt; yoğurt; peynir;kefir; vd.
Et grubu : Tavuk; balık; kırmızı et; balık;yumurta;kurubaklagiller; vd.
Tahıl grubu : Ekmek;pilav; makarna; çorba;patates;mısır; vd.
Sebze-meyve grubu : Tüm sebze ve meyvelerdir.
Bu besinlerin alımında bilinçli olmak gerekmektedir. Az alımı; vitamin mineral eksikliğine bağlı rahatsızlıklara neden olur iken; fazla alımı kilo artişina ve akabinde kolesterol;tansiyon; şeker hastalıkları gibi sorunlara neden olur. Bunun için beslenme konusunda;aileler araştırma yapmalı; gereken bilgiyi almalı gerekirse bir uzman tarafından destek almalıdır. Şu bir gerçektir ki okul çağındaki çocukların beslenmesi geleceğini yansıtır. ‘’Ağaç yaş iken eğilir’’ atasözünü anımsatmak isterim. Alişkanlıkları küçük yaşta kazandırmalıyız ki sonunda zararıyla ve zoruyla uğraşmamak için.Bu nedenle sonradan birçok şeyi kısıtlamak durumunda kalmadan çözümü şimdiden almakta yarar vardır.
Sağlıklı beslenmek; herşeyden önce kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Günlük aktivitelerinizde; okul derslerinizde; algılamada;sınavlarda başarıyı ve özgüveni günlük rahatlığınızı sağlar. Kısaca bedenen olmanın yanı sıra ruhende sizi mutlu kılacağı için hayatınızdan çıkarmamalı ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
Sağlıklı beslenmeyi günlük yaşamımızda nasıl elde edebiliriz?
Öncelikle iş; okuldan önce ailelerde başlar. Ebeveynler; çocuklarına duygusal anlamda yardımcı olurken; onların sağlığına müdahele etmektedirler aslında.
Yemek yemek sizin nefes almanız kadar önemlidir. Bu ailelerin oyun haline dönüştürdüğü’’ yemek yersen sana kola vericem’’ gibi bir anlayış içermemelidir. Kola sizin vücuda katkısı yoktur üstelik zararı vardır. Kola içerek; büyüyemezsiniz üstelik kısa kalır ve kilo alırsınız ama mesela ayran ya da süt içerek kemik ve kaslarınızı güçlendirir ve gelişiminizde artış sağlarsınız.
Ailelerinizin size mükefat olarak verdiği market gıdaları aslında ödül değildir. Tadı hoşunuza gidebilir ki o anlık bir mevzudur bu aslında ama bedeninizde kalacılığı uzun zamanınızı alır. Bu yüzden yemek yemeyi tercih edin. Üstelik anne-babanıza siz doğruyu aşılayın. Böylece onlarda sayenizde doğrunun farkına varacaklardır. Tabi yeri gelince canınızın çektiği şeyleri yiyebilirsiniz ama öncelikle düzenli olarak kahvaltı; öğle yemeği ve akşam yemeğini mutlaka yemelisiniz. Kahvaltı yapan öğrencilerin derslerinde yapmayanlara kıyasla daha başarılı olduğu incelenmiş. Kahvaltıda özellikle yumurta yiyen çocukların algılama;problem çözmesi; daha yüksek olduğuda kesinleşmiştir. Hem daha enerjili hem de başarılı olmak için üç öğün muhakkak yapın.
Aralarda da sevdiğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz ama bunu yemeklere tercih etmemeli ve doyumluk değil tadımlık yemek koşulu ile.
Mesela gofret yemek yerine sütlaç; dondurma; kuru meyve;badem; ceviz… yemeniz sizin gelişiminize;başarınıza;vücudunuza destek olur. Niçin yararı olmayan ve kilo almama neden yiyecekleri yiyem ki diğerlerde lezzetli ve üstelik yararlı iken…
Hazır fast-food yerine evde annenizle birlikte hazırlayabileceğiniz ve dilediğiniz herşeyi içine koydurabileceğiniz sandviçler hazırlayabilir; hijyenik olarak yiyeceğiniz yemeği eğlenceli hale getirebilirisiniz.
Genel bir beslenme şekli:
Kahvaltıda :1 bardak süt veya hazır sıkılmış meyve suyu + peynir +yumurta
Ekmek + söğüş
Ya da 1 bardak süt + peynirli tost + söğüş
ARA : Ceviz; badem; fındık; meyve; kuru meyve…
ÖĞLE : ızgara/haşlanmış/fırında tavuk;et;balık + salata+çorba+ ekmek
Tamtahıllı lavaştan dürüm/sandviç +ayran ( evden götürülsün)
ARA : sütlü tatlı; bitter çikolata; meyve; patlamış mısır; kestane…
Kilo sorunu olmayanlar kek; kepekli az yağlı kurabiye….
AKŞAM: sebze yemeği/ baklagil yemeği + ekmek+ yoğurt
Fırında et+ salata+ ekmek+ çorba
Yatmadan önce 1-2 saat önce: 1 bardak süt; meyve; leblebi;kuru meyve…