Stres; çağımızın en büyük problemi ve vücudumuzu olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yaşadığımız hayat gereği de birçok stres faktörüyle karşı karşıya kalmaktayız; bu yüzden de bireyler stresten uzak yaşayamayacakları için stresle yaşamayı öğrenip bunu da hayata entegre etmek durumunda kalmaktadırlar. Böyle bireyler için de akla hemen şu soru gelmektedir "Stresli Zamanlarda Nasıl Beslenmeliyiz" ; ben de bu yazımda sizlere bu konuda yardımcı olmak için yazmış bulunmaktayım.
Maalesef; yaşımız; boyumuz; kilomuz veya cinsiyetimiz ne olursa olsun hiçbir vücut strese karşı bağışıklık gösteremez. Stresli durumlar vücudumuz için ilk defa karşılaşılan durumlar gibi tepki görür. Vücudumuzda da stresli zamanlarımızda sinir sistemimizle birlikte en çok sindirim sistemimiz etkilenir. Bu etki bireyler arasında yeme davranışında farklılık oluştursa da çoğu bireyde hemen hemen aynı sonuç görülmektedir ve ne yazık ki strese bağlı fazla kilo problemleri ortaya çıkmaktadır.
Strese tepki bireyler arasında tabiki farklılık gösterir ve stres anında kendilerini iyi hissetmek adına kadınlar erkeklerden daha çok yemek yemeğe eğilimlidirler. Bununla birlikte; stresli insanlarda stressiz insanlardan daha çok obezite görülür; çünkü aç olmasalar bile stres anında kendilerini iyi hissetmek ve stresleriyle başa çıkabilmek; kaygılarını bastırmak için yemek yeme ihtiyacı hissederler.
Stresli zamanlarda öğün atlamak ya da yemek yemeği unutmak da görülen diğer problemlerdendir. Bazı bireyler stresli dönemlerde yemek yemeği reddedebilir. Fakat öğün atladıktan sonra gelen aniden acıkma hissi de daha sonrasında insanları abur cubur yemeye yöneltir.
Stresli bir yaşama sahip olan bireylerin dikkat etmeleri gereken asıl nokta; gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi ve aniden gelen atakları önlemek için düzenli olarak ara ve ana öğünler tüketmektir. Bu yeme rutini ile bireyler fazla ya da az yeme davranışının önüne geçmiş olurlar.
Strese bağlı yeme bozukluklarının ortaya çıkması da görülen problemlerdendir. Özellikle strese bağlı yeme bozukluklarından olan kilo kaybı ya da aşırı kilo alma gibi sorunların görülebildiğine yapılan araştırmalarda dikkat çekilir. Bu problemler uzun vadede Anoreksiya Nervoza; Bulimia Nervoza gibi yeme bozukluklarını tetikleyebilir. Stres; kaygı ve mutsuzluk ön planda olduğu zaman bu duygu durum; bireyi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimine iter.
Hayatımızda stresin yüksek olduğu zamanlarda beslenmemize normalde dikkat ettiğimizden daha fazla dikkat etmeliyiz. Stres ve kaygı vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır. Dengeli olarak beslenmeli; yeterli miktarda vitamin; mineral; protein; yağ ve karbonhidrat alımına özen göstermeliyiz.
Bu noktada özellikle B vitamini sinir hücrelerinin onarımında; sinir iletiminde kısaca sinir sisteminde önemli rol oynadığı için yeterli miktarda tüketmeliyiz. Diğer yandan stres anında ortaya çıkan zararlı moleküller olan serbest radikallerin vücudumuzdan uzaklaştırılması adına antioksidan dediğimiz A;C ve E vitaminlerini de besinlerden özellikle de sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketerek karşılamalıyız. Diyetisyen/ Beslenme Uzmanı Gözde Patlak
Moodist Psikiyatri& Nöroloji Hastanesi
KAYNAK: http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/ http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/ http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/ http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/