10 MADDE İLE SAĞLIKLI YAŞAM
1.GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAMAK
Günün en önemli öğünü;geceden sabaha kadar ki uzun açlık;kahvaltı şart!! Vücudumuzun düzenli çalışması için kan şekeri dengesi çok önemlidir. Güne kahvaltı ile başlandığında kan şekeri dengelenmiş bir şekilde güne başlamış oluruz. Kahvaltı yapılmadığı taktirde halsizlik; uyku hali; dikkatsizlik meydana gelmektedir. Güne kahvaltı yapmadan başlayan bireyler kan şekerini dengelemeden güne başladıkları için tüm günlerinin kötü anlamda etkilenmesine sebep olacaklardır. Kahvaltı yapılmadan evden çıkıldığı zaman kan şekerinin düşmesinden kaynaklı şeker ihtiyacı hissedileceğinden yanlış ve yüksek kalorili besinlere yönelme meydana gelecektir. Kahvaltı başta olmak üzere günlük düzenli olarak 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır.
2.ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞI EDİNMEK
Güne kahvaltı yapılarak başlansa bile gün içerisinde kan şekeri dengesini sağlamaya devam etmek gerekir. Gün içerisindeki kan şekeri dengesini sağlamaya en büyük yardımı ara öğünler yapmaktadır. Kahvaltı-öğle yemeği arası; öğle yemeği-akşam yemeği arası ve gece gerekirse uyumadan en geç 2 saat öncesine eklenecek sağlıklı atıştırmalıklar hem kan şekeri dengemizi korumaya yardımcı olur hem de bir sonraki öğünde fazla besin alınmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
3.DOĞRU BESİN SEÇİMİ
Canımızın istediği değil vücudumuzun ihtiyacı olan besinlere yönelmeliyiz. Dengeli ve sağlıklı bir öğün elde etmek istiyorsak; bir öğünde doğru miktarlarda protein-karbonhidrat-yağ almamız gerekmektedir.
4.MEYVE-SEBZE TÜKETİMİ
Günlük olarak en az 2-3 porsiyon meyve ve 2 porsiyon kadar sebze tüketimi sağlanmalıdır. Dengeli ve düzenli bir beslenmeye sahip sağlıklı bir birey ek olarak vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duymamaktadır.
5. GECE YEMELERİNE DİKKAT
Uyumadan önce yada uyku aralarında uyanıp yenen yemekler ;başta mide rahatsızlıkları(gastrit;reflü;vb.);diyabet ve obezite olmak üzere sağlık problemleri riskini arttırmaktadır.Uyumadan 2 saat önce yeme işlemi bitirilmelidir.
6. SU TÜKETİMİ
Su içmek bedenimizin en büyük ihtiyaçlarından birisidir. Bu yüzdendir ki;su içmek için susama hissi beklenmemelidir.Günlük içilmesi gereken su miktarı cinsiyet;yaş;mevsim ve fiziksel aktiviteye göre farklılık gösterir.Günlük ortalama 2-2;5 lt su tüketimi gereklidir.Yaz aylarında bu miktar arttırılmalıdır.Egzersiz öncesi;sırası ve sonrasında ki su tüketimine dikkat edilmeli;kaybedilen kalori harcaması kadarlık bir su tüketimi sağlanmalıdır.
7.TUZ TÜKETİMİ
Gün boyunca tükettiğimiz besinlerden ortalama 2 gr kadar bir tuz almış oluyoruz. Bu miktarın üzerine yemek hazırlanırken atılan az miktardaki tuz dışında yemek esnasında tuz eklemesi yapılmamalıdır. Masada tuzluk bulundurulmamalıdır. Fazla tüketilen tuz vücutta su tutulumuna sebep olacağı için ödem sıkıntısı yaşanabilir.
8.YEMEKLERİ YAVAŞ TÜKETMEK
Hızlı yemek yemek bir anda yüksek kaloriler almaya sebep olabilir. Yemeklerini hızlı tüketen bir bireyde doyma hissi yemek yeme esnasında oluşmayacağı için fazla besin tüketimi olur. Yemeklerimizi olabildiğince yavaş tüketmeli; çok çiğnemeli ve doyduğumuzu hissettiğimiz anda yeme işlemine son vermeliyiz.
9.PORSİYON MİKTARLARINA DİKKAT
Vücudumuz için gerekli ve sağlıklı olduğunu bildiğimiz besinlerin miktarlarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Sonuçta her besinin belli bir miktarda kalorisi vardır ve bu sebepten dolayı yeterli ve dengeli beslenme mantığı devreye girmelidir.
**İdeal ölçülere sahip yetişkin bir kadının günlük olarak alması gereken miktarlar: Süt-yoğurt-ayran 2-3 porsiyon; meyve 2-3 porsiyon ;ekmek ve ekmek yerine geçen besinlerin ortalama 8-9 porsiyon; 90 gr kırmızı et veya 120 gr tavuk eti veya 180-200 gr balık ;1 dilim peynir ve 1 adet yumurta olarak düşünülebilir.
10.EGZERSİZ
Düzenli yapılan egzersizler kilo kontrolünü sağlamakla birlikte diyabet; kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere hipertansiyon; kanser; depresyon ve osteoporoz gibi birçok sağlık problemlerinin riskini azaltmaktadır.