Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Beslenme insanların büyüme; gelişme; sağlıklı ve uzun yaşam sürebilmesi için gerekli olan besin ögelerini vücuduna alıp kullanabilmesidir.
Besin ögeleri karbonhidratlar; proteinler ve yağlardır. Bu maddeler çeşitli besinlerin yapısını oluşturur.

--KARBONHİDRATLAR
Günlük ihtiyacımız olan enerjiyi karbonhidratlardan sağlarız. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları; tam tahıllı ekmekler; bulgur; makarna; sebzeler; meyveler ve kurubaklagillerdir. Bu besinler posa içerir. Bu sayede hem sindirim sistemi hem de dolaşım sistemi hastalıklardan korunur.

--PROTEİNLER
Vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi; yaraların iyileşmesi için proteinlere ihtiyacımız var. En iyi kaliteli protein kaynakları; yumurta; peynir; et; tavuk; balık; süt; yoğurt ve kefirdir.

--YAĞLAR
Yağlar ve yağlı besinler de vücudumuz için enerji kaynağıdır. Ayrıca organlarımızın çevresinde koruyucu tabaka oluşturur. Bazı özel yağ asitleri beyin ve göz sağlığımız için olmazsa olmazdır. Sağlıklı yağ kaynakları; sıvı yağlar; zeytin ve ceviz; badem; fındık; fıstık gibi yağlı tohumlardır.
Tüm bu besinler bize gereksinmemiz olan bu ana besin ögelerinin dışında çeşitli vitamin ve mineraller sağlar. Bu sayede sağlığımızı devam ettirebilir ve hastalıklardan korunabiliriz.

Sağlıklı beslenmenin ve yaşamanın en önemli ögesi ise su içmektir. Her gün içmemiz gereken su miktarı 8-10 bardaktır.

NASIL DAHA SAĞLIKLI BESLENİRİZ?
- Yapmamız gereken en önemli şey; öğün atlamamaktır. Sabah kahvaltısı; öğle ve akşam yemeklerini mutlaka zamanında yemeliyiz.
- Açıkta satılan; temiz olmayan ve sağlıksız olduğunu bildiğimiz yiyecekleri tüketmemeliyiz.
- Ayırmadan tüm sebze ve meyveleri yemeliyiz.
- Şekerli; çikolatalı yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durmalıyız.

HER GÜN YEMEMİZ GEREKEN BESİNLER VE MİKTARLARI;
- 2-3 su bardağı süt veya yoğurt
- 1 dilim peynir
- 1 tane yumurta
- 2-3 köfte kadar et veya tavuk veya balık
- Haftada 3 kez kuru fasülye/ nohut/ mercimek/ barbunya
- En az 5 porsiyon birbirinden farklı sebze ve meyveler
- 4-6 dilim tam tahıllı ekmek
- 1 tabak pilav/ bulgur pilavı/ makarna veya 1 dilim börek veya 1 kase çorba


EN ÖNEMLİ ÖĞÜN: SABAH KAHVALTISI
Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 10-12 saat gibi uzun bir süre geçer. Bu sürede vücudumuz biz uyurken de çalışmaya devam eder ve var olan besinleri kullanır. Güne kahvaltı yaparak başlamak vücudumuzdan eksilen besinleri yerine koyar ve enerjik olmamızı sağlar. Derslere olan isteğimizi ve dikkatimizi arttırır; daha başarılı öğrenciler oluruz.
Kahvaltıda bulunması gereken besinler; yumurta; peynir; süt; domates; salatalık; yeşillikler; zeytin/ceviz ; bal/ reçel/ pekmez ve tam tahıllı ekmeklerdir.

BESLENME ÇANTAMDA NELER OLABİLİR?
--Peynirli sandviç; peynirli tost (içinde mutlaka domates; salatalık; marul gibisebze de olmalıdır)
--Meyve (elma; armut; mandalina...)
--Süt/ ayran/ yoğurt
--fındık/ badem/ceviz/fıstık

UZAK DURMAMIZ GEREKEN BESİNLER
Cipsler; kızartılmış besinler; gazlı içecekler; paketli ürünler (kek; gofret; bisküvi; çikolata; şekerlemeler) sağlığımızı olumsuz etkiler. Şekerli besinlerin fazlaca tüketilmesi başta diş çürükleri olmak üzere pek çok hastalığa sebep olabilir. Bu besinleri fazlaca tüketirsek daha yorgun hissederiz; dikkatimiz daha dağınık olur ve daha zor hareket ederiz. İlerleyen yaşlarımızda daha fazla kilo alabiliriz.

Sağlıklı yaşamın diğer temel ögesi ise egzersiz yapmaktır. Yaşa; vücut yapısına; yeteneklere uygun spor mutlaka vardır. Açık havada yapılacak olan egzersizler hem kas hem de vücut yapısını olumlu etkileyecektir.