Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Panik Bozukluk ve Panik Atak Nedir; Tedavisi Nasıl Yapılı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Panik bozukluk ve panik atak erkeklerin %2 sinde kadınların ise %5 inde görülen bir psikolojik sorundur. Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalık olup uygun terapi veya ilaç tedavisi ile hastalık belirtileri önemli ölçüde kontrol altına alınabilmektedir.

Panik bozukluk ve panik atak belirtileri

Günlük hayatta anksiyete; panik atak ve panik bozukluk kavramları çoğunlukla birbiriyle karıştırılmaktadır. Heyecanlanan birçok kişi çok paniğim; panik atağım gibi söylemleri sıkça kullanırlar. Oysaki panik bozukluk ve panik atak bunlardan çok farklı şeylerdir. Panik atak panik bozukluğun önemli bir parçasıdır ve bir kişiye panik bozukluk teşhisi konabilmesi için o kişinin hayatında en az bir defa panik atak geçirmiş olması gerekir. Bu nedenle panik atak belirtilerini iyi bilmek önemlidir.
Panik atağın en çok görülen başlıca belirtileri şunlardır:

Ölüm korkusu
Kötü bir şey olacak endişesi
Kontrolü kaybetme korkusu
Delirme korkusu
Kalp çarpıntısı
Boğulma hissi ve nefes alamama
Sıcak veya soğuk basması
Uyuşukluk hissi
Bulantı
Karıncalanma hisleri
Titreme
Baş dönmesi
Etraf gerçek değilmiş gibi tarifi zor bir hissizlik
Tekrar atak geçirme korkusu

Panik bozukluk ve panik atak tedavisi nasıl yapılır

Panik bozukluk ve panik atak tedavisi uygun yöntemler uygulandığında kolaylıkla yapılabilmektedir ve panik atakla başa çıkmak mümkün hale gelmektedir. Hastaların bu noktada aklına bazı önemli soru gelmektedir: Panik atak ilaçları zararlı mıdır; ilaçsız tedavisi mümkün müdür; tedavisi ne kadar sürer ve hastalık nasıl geçer?

Uygun uzman ve uygun zamanda başlanırsa panik atak kesin tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi uygulamalarında üç seçenek vardır:
1)Sadece ilaçla tedavi yöntemi;
2)Sadece terapi ile ilaçsız tedavi yöntemi
3)Hem ilaç hem terapinin birlikte uygulandığı tedavi yöntem.

Eski nesil psikiyatri uzmanları genellikle sadece ilaçlı tedaviyi tercih ederken yeni nesil psikiyatri uzmanları terapi ve ilacın birlikte olduğu yöntemi tercih etmektedirler. Klinik psikologlar ise tedavide bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Panik atak tedavisinde kullanılan hangi tedavi yöntemi daha başarılıdır

Yapılan araştırmalara göre ilaçsız terapi ile yapılan tedaviler ilaçlı tedavi yöntemlerine göre daha kalıcıdır. Bu nedenle panik atak tedavisinde ilaçlı tedavi yolu seçilse bile terapi tedavinin olmazsa olmazıdır. Terapisiz bir panik bozukluk tedavisi ya ömür boyu ilaç kullanılmasına ya da ilaçlar kesildiğinde hastalığın tekrarlamasına yol açar.

Panik atak tedavisinde online terapi etkili mi


Panik atak tedavisinde terapilerin önemi çok yüksektir. Bu konuda uzman bir Klinik psikologdan alınacak terapi hastalığın tedavinde çok önemlidir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılan bir çok araştırma sonuçlarına göre internet üzerinden uygulanan online terapi yönteminin panik bozukluk ve panik atak tedavisinde etkili bir yöntem olduğu ve yüz yüze terapiden her hangi bir farkının olmadığı bulunmuştur.

Panik atak testi

Panik bozukluk teşhisinde hasta ile yapılan görüşme önemli bir yöntemdir. Görüşme sırasında hastada panik atak yaşanıp yaşanmadığı sorgulanır ve panik bozukluk belirtileri aranır. Görüşme sırasında uygulanan yöntemlerden biri de panik atak testidir. Bu test sadece panik atağa özgü olmayıp kişinin durumluk ve süreklilik kaygıları hakkında önemli bilgiler verir.

Panik bozukluk ve diğer hastalıklarla ilişkisi

Panik bozukluk ve panik atak sıklıkla agorafobi ile birlikte görülmektedir. Bu nedenle agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluk olarak ikiye ayrılır. Agora fobili panik bozuklukta kişi tekrar atak geçirmekten korktuğu için açık alanlara çıkamaz; tek başına evde kalamaz veya dışarı çıkamaz. Tünelden geçememe; yükseğe çıkamama; asansöre binememe gibi korkular da görülebilir. Panik bozukluk ayrı depresyon; saplantı takıntılı düşünceler; kişilik bozuklukları; alkol ve madde bağımlılığı; hastalık hastalığı gibi diğer psikolojik sorunlarla da birlikte görülebilmektedir.