Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Beyazlatma

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Diş Beyazlatma
Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür.
Yapılan araştırmalar insanların %7 sinin sadece dişleri gözükmesin diye gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Bundan kurtulmak adına karbonatla başlayan macera -maalesef çoğu zaman gerekmese de- diş minesine zarar veren ve kesim gerektiren porselenle kaplamaya kadar uzanmıştır. Kalıcı olacak; hem dişe hem de yumuşak dokulara zarar vermeyen bir beyazlatma yöntemi arayışı sürüp gitmektedir.
Bleaching olarak ta rastlayabileceğiniz beyazlatma; çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir ağartma yöntemidir. Yaygın olarak; klinikte hekim tarafından yapılan; dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşlarının temizliği ile karıştırılmaktadır. Aslında diş taşı temizliği ile dişler mevcut kişisel renklerine kavuşurlar. Dis rengi de aynı göz ya da ten rengi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir.
Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe; bazen dış etkenlerle; bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar :Kalıtımsal etkenler; dış etkenlerin ( çay; kahve; sigara gibi ) boyaması; gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür; yaş ilerledikçe; beslenme tarzı ile; dişe gelen bir darbe ile olabilirler.
Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.
Bildirilmiş hiçbir vaka olmamasına rağmen hamilelikte ilaç kullanımından kaçınma genel prensibi altında uygulamanın hamilelik sonrasına bırakılması doğru olur. Ayrıca ağızda çürük ya da oynamış dolgular var ise bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekir. Beyazlatıcı ajanlar sadece diş minesine etkili olduğundan; ağızdaki dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu değildir. Bu sebeple öncelikle beyazlatma yapılması daha uygun olur.
Dişlerde renkleşmelere yol açabilen gıdalar (sigara; çay-kahve; kolalı içecekler vb... gibi ) alınmamalıdır.Tedavi sırasında en sık görülebilen problem olan hassasiyet ise gelişen ilaçlar sayesinde oldukça azalmıştır. Hastaların %5 – 15 inde görülebilen hassasiyet en çok soğukta kamaşmalar olarak tarif edilmektedir; ayrıca dil ve dudakta kabarmalar da görülebilir. Fakat; bir kaç gün içinde ortadan kalkar.
Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe; bazen dış etkenlerle; bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar : Kalıtımsal etkenler; dış etkenlerin ( çay; kahve; sigara gibi ) boyaması; gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür; yaş ilerledikçe; beslenme tarzı ile; dişe gelen bir darbe ile olabilirler.
Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Dişetlerini korumak:
Beyazlatma jelleri dişetlerini tahriş edebilir.Bu nedenle dişetlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel dişetine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır. Klinik tipi uygulamalarda ise hekiminiz dişetini izole etmek için özel bir köpük kullanacaktır.
Kullanım Süresinin doğru ayarlanması:
Ev tipi beyazlatmada hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli uygulama yapılması gerekir. Aksi halde istenilen sonuç alınmayabilir.
Sıcak-Soğuk Hassasiyeti:
Beyazlatma sonrasında nadiren " sıcak-soğuk hassasiyeti " görülmüştür.Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.
Devamlılık:
Beyazlatma kalıcı bir işlemdir. Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk %10-20 geriye dönebilir. Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir. Diş temizliği konusunda yönlendirilir. Genellikle tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilir.