Günümüzde hastaların dis hekimine basvurularının en önde gelen sebeplerinden biri ön dişlerindekirenklenmelerdir. Normal dis rengine sahip hastalar bile hekimden beyazlatma yapmasını istemektedir.
Diş beyazlatma; diş rengini düzeltme amacıyla yapılan diğer tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında en koruyucu tedavi yöntemidir.
Beyazlatma tedavi seçenekleri; dis renklenmesinin tipine ve derecesine bağlı olarak değismektedir.
Renklenmenin iç yada dış kaynaklı olması büyük önem tasır.
1. İç Kaynaklı Renklenmeler
iç kaynaklı renklenmelerin sebepleri; genetik bozukluklar; ilaç kullanımı (özellikletetrasiklin); asırı miktarda flor; yüksek atesle seyreden çocukluk hastalıkları; diğer tip travmalar veendodontik tedavi sırasında yapılan hatalar ve endodontik tedavide kullanılan ilaçlar ve yaşlanmadır.
2.DışKaynaklı Renklenmeler
Dişin dıs yüzeyinde olusan lekelenmeler; sıklıkla karşılaşılan ve çok çesitli sebeplere dayalı renklenme tipleridir. Genç hastalarda; bu tip lekelenmeler farklı renklerde ve disin servikal bölgesinde ağırlıklı olarakgözlemlenir. Bu tip lekelenmeler; Nasmyth Zarı kalıntıları; kötü oral hijyen; restorasyonların varlığı;diseti kanaması; plak birikimi; diyet alıskanlıkları (özellikle çay; kahve; şarap gibi renklendirici içecekler) ve kromojenik mikroorganizmaların varlığı nedeniyleortaya çıkabilir. Bunların dışında bakır; demir; manganez gibi ağır metal içerikli ilaç kullanımı yada uzun süreli klorhexidin kullanımı sonucu da oluşabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatma yöntemlerini canlı dişlerde ve cansız dişlerde yapılan beyazlatma olarak ikiye ayırabiliriz. Cansız dişlerdeki beyazlatma diş kanal tedavisi yapıldıktan sonra dişin içine beyazlatıcı ajan yerleştirilerek yapılır. Canlı dişlerde ise evde beyazlatma; ofiste beyazlatma ve abrazyon yöntemleri kullanılabilir. Bunlardan abrazyon yöntemi nadir durumlarda kullanılan ve dişin bir miktar aşındırılması ile yapılan yöntemdir. Dişlerin renginin açılmasında sıklıkla kullandığımız ofisde beyazlatma (office bleaching) yöntemi öncelikle diş yüzeyinin temizlenmesi ve diş ve çevre dokularının özel yöntemlerle koruma altına alınmasıyla başlar. Daha sonra diş yüzeyine uygulanan beyazlatıcı ajan aktive edilip kullanılan malzemenin türüne göre 20-30 dakika arası bekletilir. Bir seansta gerek duyulması halinde jel 3 kere diş yüzeyine uygulanabilir. Bu uygulama ile dişlerimiz bir randevu saati içerisinde beyazlatılmış olur. Hızlı; sağlıklı ve güvenli bir yöntemdir. Ev de beyazlatma (home bleaching) dediğimiz yöntem ise genelde ofis beyazlatmayı pekiştirme amacıyla yapılır. Dişinizden alınan ölçüyle size hazırlanan plağın içine beyazlatıcı jelin konularak dişler üzerine takılıp bekletilmesi şeklinde uygulanır. Bu yöntem daha çok pekiştirici olarak tercih edilir; daha ucuz bir yöntem olmasına rağmen sonuç elde edebilmek için uzun süre kullanım gerektirir. Ve uygulama doktor kontrolü dışında evde yapıldığı için diş etini yakma gibi riskleri vardır.
Piyasada satılan veya koca karı ilacı diye tabir ettiğimiz yöntemler ise ya fayda sağlamamakta ya da dişlerinizi aşındırarak sonuç almanızı sağlamaktadır. Dişlerinizin aşınması ise bir süre sonra mine tabakasının çizlmesi nedeniyle dişlerinizin mat görünmesine; dentine yaklaştığı için kalıcı sararmaya ve dişlerinizde hassasiyetten çürüğe kadar giden tablolara yol açmaktadır. Bu nedenle bu yöntemlerin uygulanmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
Eğer beyazlatma düşünüyorsanız bunun kesinlikle hekim kontrolünde yapılması gereken bir tedavi olduğunu unutmayınız.