Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Eşimden Boşanıyorum

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Her insan mutlu olmak için evlenir. Ancak karşılaşılan sorunlarla baş etmek zorlaşınca; bir arada olmak artık zarar vermeye başlamışsa; evlilik boşanmayla noktalanabilmektedir. Evlilik süresince aileye yeni bir birey katıldıysa boşanma daha sancılı olmaktadır. Evliliğin bitmesine yol açan sebepler çok çeşitli olabilir; en çok görülen sebepler; ekonomik sorunlar; duygusal sorunlar; sosyo-kültürel farklılıklar; cinsel sorunlar; iletişim bozuklukları; eşini aldatma; aile içi şiddettir.

Bu sebepler nedeniyle evlilik sorunları yaşayan bir çiftin anne-baba olarak da çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmelerini bekleyemeyiz. Anne ya da baba ayrı ayrı çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kursalar bile; birlikte çocuklarına karşı tutarlı; dengeli tutum ve davranışlar sergilemekte güçlük çekeceklerdir. Bir evliliği başa çıkılamayan; çözüm üretilemeyen; süreğen sorunlarla devam ettirmenin çocuk üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler; bazen boşanmanın kendisinin yaratacağı etkilerden daha fazla ve yıkıcı olabilir.

Boşanmanın sebebi ve şekli; çocukların boşanmadan ne kadar etkileneceğini belirler; Örneğin; iletişim problemi ile biten bir evlilikle; eşlerden birinin diğerini aldatması sonucu biten bir evliliği karşılaştıralım. İlkinde; anne-baba olarak rollerini devam ettirmeleri daha kolay olurken; diğerinde öfke ve nefret duyguları ile aldatılan taraf; diğerinin ardından çocuğu doldurmaya çalışarak çok büyük bir hata yapabilir. Dolayısıyla bu şekilde çocuklar daha fazla zarar görerek; yaşamlarında daha büyük izler taşıyarak hayata uyum sağlamaya çalışırlar.

Boşanma sürecine girilmişse eğer; çiftler kendilerine şu cümleleri söyleyebildikten sonra hukuki işlemleri başlatmalıdır.
 Yaşadığım sorunların ve mutsuzluğumun sebebi sadece evliliğimdeki sorunlar.
 Evliliğimi kurtarmak için elimden gelen her şeyi yaptım.
 Bu kararı uzun sürede ve hiç kimsenin etkisi altında kalmadan verdim.
 Eşim de; ben de ilişkimize yeterince zaman tanıdık.
 Boşanma olayından hepimiz az ya da çok etkileneceğiz.
 Boşandıktan sonra yaşanacak sorunlarla baş etme gücüne sahibim.
 Yalnızca eşimden boşanıyorum; çocuğumdan değil.
 Çocuğumuzun hem bana hem eşime ihtiyacı var; o yalnız birimize ait değil.

Kararınızı kesin olarak verdiyseniz veya siz istemeseniz de eşiniz kesin olarak sizden boşanmaya karar verdiyse; çocuğunuzun boşanma sürecinden olabildiğince az etkilenmesini sağlayabilmek için aşağıdaki maddeleri yerine getirmeye çalışın;
• Boşanmanın ne olduğu ve boşanmadan sonra anne; baba ve çocuğun yaşamında ne gibi değişiklikler olacağı konusunda çocuğu bilgilendirin. Yaşanması zorunlu bazı değişiklikler varsa; bunlara kademeli geçişler yapmaya çalışın. Çünkü her değişim; olumlu da olsa ekstra çaba gerektirir ve çocuğunuz için hepsine birden uyum sağlamak güç olabilir.
• Eşler; kendi ailelerini de toplayarak hep birlikte bir toplantı yapmalı ve çocukla ilgili alınan kararlardan herkesin haberi olmalıdır.
• Çocuktan ayrı yaşayacak olan eş; kademeli olarak evden ayrı kalmaya başlamalıdır; bu süreç haftada bir günden 5-6 güne kadar çıkarıldığında çocuk ayrılığa daha kolay adapte olur. Boşanmadan sonra; çocuklar her iki eşle de sürekli ve düzenli olarak görüşmeye devam etmelidir. Siz artık sevgili veya karı-koca olmayabilirsiniz ama onun için halen anne-babasınız. Eşler boşanmanın çocukları için olduğu kadar kendileri için de zor olduğunu unutmamalı ve boşanmayı bir son değil; bir başlangıç olarak kabul etmelidirler. Öfke; yalnızlık duygusu; depresyon; kaygı gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir; bunlar doğaldır; gerekirse profesyonel yardım almaktan çekinmemek gerekir.
• Çocuğun yanında bu konuyu konuşmayın; özellikle de eşlerden birinin tarafını tutan veya kötüleyen sözler sarf etmeyin. Çocuk bu durumda arada kalır ve iki yüzlülük yapmaya başlayabilir.
• Boşanma olayını çocukla ilişkilendirmeyin ve çocuğa bu anlama gelen sözler sarf etmeyin;
• Eşler çocukları kesinlikle birbirlerine karşı kullanmamalıdır; çocuk hiçbir şekilde taraf ve tanık tutulmamalıdır. Yeni düzenlemelerle ilgili kararlar alırken çocuğunuzun onayını alın ama çocuğunuzu karar verme sorumluluğu altında ezmeyin.
• Çocuğa gereksiz tavizler vererek; çocuğun bu durumu kullanır hale gelmesine engel olunmalıdır. Sürekli hediyeler alarak; çocuğunuzu mutlu edemezsiniz.
• Anne-baba; çocukla ilgili her konuda birbirleriyle iletişim kurmalı; birlikte kararlar alınmalı ve bu konuda tutarlı olunmalıdır.
• Boşanma sonrası eşlerden biri yeni bir ilişki yaşıyorsa çocuğun bunu boşanmayı kabullenene kadar bilmemesi gerekir. İlk yıl boşanmayı kabullenmek için kritik bir süreçtir.
• Boşanma sebebinin çocukla hiçbir ilgisinin olmadığı; bunun anne ile babanın arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı; çocuğa açıkça anlatılmalıdır.
• Boşanma sırasında; çocuklar mahkeme; eşya dağılımı; nafaka gibi konulardan haberdar edilmemelidir.
• Anne baba çocuğa boşanmanın kendisini bir süre üzebileceğini bildiklerini açıklamalıdırlar. Çocuğun bir suçu olmadığı anlatılmalıdır.
• Çocuğun anne babasını düzenli aralıklarla ve sürekli görmesine imkân sağlanmalıdır.
• Anne baba boşanma olayından sonra uygarca ilişkilerini sürdürmelidirler. Böylece çocuklar anne babalarına olan güvenlerini de kaybetmiş olurlar.
• Çocuk anne ve babasının arasında bir top gibi gidip gelmemelidir. Çocuğun sürekli kalacağı bir evi olmalıdır. Kimin yanında kalacağı kararı çocuğun lehine olacak şekilde birlikte verilmelidir.
• Birden fazla çocuk varsa; birbirlerinden ayrılmamalıdır.
• Anne babalar çocukları ile olan beraberliklerinde onları sevme yarışına girmemelidirler.
• Ayrıca anne ya da baba; çocuğunu ya da çocuğunun sevgisini kaybedeceğinden korkarak; çocuğu her istediğini yaptıran bir çocuk haline getirmemelidirler.
• Erkek çocuk için model önemli olduğundan; çocuğun babasının yerini alabilecek amca; dayı vb. Yetişkin bir erkekle güvenli ve sevgi dolu bir ilişki kurmasına fırsat verilmelidir.
• Çocuğunuzun en az düzeyde etkilenmesi için; boşanma kararınızı; bir uzmanın eşliğinde çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.

SONUÇ OLARAK; Boşanmanın çocuk üzerindeki etkilerinin incelendiği birçok çalışmada; boşanmış ailelerdeki çocukların evli ailelerdeki çocuklara göre daha fazla davranış sorunları sergiledikleri; ayrıca; okul başarılarının da; daha düşük olduğu bulunmuştur. Boşanma sonrasında çocuklar daha depresif olmakta ve daha fazla sorunlu davranışlar sergilemektedirler. Boşanmanın çocuk üzerindeki kısa ve uzun süreli etkileri de üzerinde durulan konular arasındadır.

Literatürde; boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri açısından çok çelişkili bulgular olmakla birlikte; genellikle kısa süreli etkilerin olumsuz olduğundan bahsedilmektedir. Ayrıca; birçok çalışmada; boşanmanın çocuk üzerindeki uzun süreli etkilerinin oldukça uzun süre olumsuz olarak devam ettiği bulunmuştur. Hatta çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin boşanmasına şahit olan çocukların; yetişkinlik dönemlerinde de; boşanmanın olumsuz etkilerini yaşadıkları belirtilmektedir.

Bazı araştırmalarda; çocukluk dönemlerinde anne-babası boşanmış bireylerin kendi evliliklerindeki boşanma oranının; ebeveynleri boşanmamış bireylere göre daha yüksek olduğu bulunmuş; bu sonuçların da; boşanmanın bireyler üzerindeki uzun süreli olumsuz etkilerini kanıtladığı öne sürülmüştür. Ancak; literatürde bu konuda çelişkili bulgular vardır. Çocukların boşanmaya uyum sağlamasında en önemli etmenlerden birisi de; boşanma sonrasında hem annenin hem de babanın çocuklarıyla kurdukları ilişkinin kalitesidir. Sonuç olarak çocukların yaşamında ebeveyn ilişkilerinin son derece önemli olduğu açıktır. Ebeveynlerinin boşanması ise; çocuk için oldukça zor bir süreçtir. Boşanmanın getireceği belirsizlikler; güvensizlik; endişe ve kaygılarla baş etmeye çalışan çocuk için; anne ve babasının sergileyecekleri tutarlılık çok önemli olacaktır.

Güzide TÜRKYILMAZ
Uzman Psikolojik Danışman/Pedagog
Psikoterapist/Evlilik ve Aile Danışmanı