Vücudun büyümesi; yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu Yeterli ve Dengeli Beslenme deyimi ile açıklanır.
Bilimsel araştırmalarla; insanın yaşamı için 50 ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı büyüme gelişme ve uzun üretken bir yaşam için bu öğeler günlük beslenmede asgari miktarlarda alınmalıdır.
Sıvı yağlar; katı yağlar; kaymak; krema; kızartmalar; kuruyemişler; çikolata; tahin helvası
BAŞLICA VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAKLARI
Tüm sebzeler; süt; etler; kuruyemişler; tüm meyveler; yoğurt; peynir
ZAYIFLAYALIM ……. AMA SAĞLIKLI !
Vücutta yağ dokusunun arzu edilen değerlerin üstüne çıkması sonucu ortaya çıkan şişmanlık ;kötü beslenme alışkanlıkları ; genetik etmenler ;yetersiz fiziksel aktivite sonucu olmaktadır.
Ancak ağırlığı normal sınırlarda olduğu halde; tamamen psikolojik nedenlerle diyet yapan; bunu sorun eden pek çok genç vardır. Bu düşünceler onları sağlıksız beslenmeye sebep olabilecek hastalıklara götürmektedir. Bu yüzden kiloyu ve şişmanlık derecesini; yaş ve boyunuza göre ; beden kitle indeksi ve vücut yağ oranı ölçümüyle ayrıca bel çevresi ile birlikte sınıflandırabiliriz.
Bir uzman yardımı alarak (Doktor- Diyetisyen- Psikolog ) kan tahliliniz ve vücut ölçülerinizle size özel hazırlanacak beslenme programına başlamalı; uygun fiziksel aktivitenin eklenmesinin de (örneğin kalbi yormadan günde 1 saat yürüyüş ) kilo vermeye yardımcı olacağı unutulmamalıdır. Çok sık sık; hızlı ve yüksek kilo vermek ve tekrar geri almak vücut organlarınızı ve sizi yoracağından; önemli olan kısa sürede kilolar vermek değil; sağlıklı beslenme kavramını sürekli hayatınıza yerleştirmek olmalıdır.
NASIL BESLENMELİYİM ?
Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük yaşam koşulları da dikkate alınarak;yiyeceklerin günde en az üç öğünde tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması önerilmektedir. Ara öğün yapılacaksa ana öğünden 2-2.5 saat sonra yapılması uygundur.
Öğünler içinde en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Kahvaltınızı atlamayın. Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketimini arttırın. Günde 3-5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin. Öğün atlamayın; uzun süre aç kalmayın.
Doğmuş yağ tüketimini (katı yağlar) azaltın. Tercihen sınırlı olarak sıvıyağ ve zeytinyağı tüketin. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Fazla tuz ve şekerli gıda alımından kaçının. Alkol tüketiminizi oldukça sınırlandırın. (Haftada 1 kadeh şarap gibi) Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.
EGZERSİZLE NE KADAR KALORİ YAKARIM ?
Bir saat yürüyüş…….325 Kalori
Bir saat koşma ………720 Kalori
Bir saat oturma……..80 Kalori
Bir saat yüzme………790 Kalori
Bir saat dans etme…395 Kalori