Kepçe kulak deformitesi kulak kepçesinin kafaya olan uzaklğının artmasıyla beliren kulak şekil bozukluğudur. Genellikle her iki kulakta görülmekle birlikte nadiren tek taraflı olabilmektedir. Sağlik açısından herhangi bir problem yaratmamakla birlikte psikolojik problemlere zemin hazırlayabilir. Özellikle okulların yeni açıldığı bu dönemlerde çocukların kendi aralarında espri konusu haline getirebildikleri bir gerçektir. Bu durum; gelişme çağında olan çocuklarımızın psikolojik gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle; kepçe kulak deformitesi sadece basit bir kozmetik problem olarak değerlendirilmemelidir ve ciddiye alınmalıdır.
Normal anatomide; kulağın uzun ekseni karşıdan bakıldığında kafa ile yukarı doğru 15 derecelik bir açılanma yaparken; yukarıdan bakıldığında ise kulak kepçesinin kafa ile 25 derecelik dışa açılanma yaptığı görülür. Kulak kepçesinin üst kismının kafaya uzaklığı 2 cm yi geçmemelidir. Burnun uzun ekseni ile kulağın uzun ekseni birbirine paralel ; kulak kepçesinin üst kenarı ile kaşın yanlarda bitim noktası aynı seviyede ; kulak memesinin yüze yapışma yeri ile burun kanatlarının yüze yapışma yerleri aynı seviyede olmalıdır. Çoğunlukla; altta yatan problem kulak kepçe kıvrımındaki yetersizlik ve kulak kıkırdağının aşırı gelişmiş olmasıdir. Bu ya da buna benzer bir problem düşünüyorsaniz bu konuda deneyimli bir kulak burun boğaz uzmanına ya da estetik cerrahına danışmalısınız.
Kepçe kulak deformitesi; yeni doğan bebeklerde erken dönemde bir takim özel bandaj ve sargılama yöntemiyle ameliyata gerek kalmadan düzelebilmektedir. Ne zaman ameliyat gerekir? sorusuna cevap ise en erken 5 yaş civari mümkün olmakla birlikte her yaşta yapilabilabileceği yönündedir. Lokal ya da genel anestezi altinda yapilabilen bu operasyon ortalama 45 dk süren ve çok ağir olmayan bir cerrahi işlemdir. Sadece ameliyat ipliği kullanilarak cerrahi kesi uygulanmadan neticeye ulaşılabilen teknikler de deformitenin hafif olduğu hastalar için diğer bir seçenektir. Her iki tedavi seçeneğinde de; hastalar operasyon günü taburcu edilebilmektedir. Bu operasyonlar; geniz eti; bademcik ameliyatlarıyla birlikte yapilabilir. Ameli̇yat sonrası kulaklar 24-48 saat baskılı bandajlarla sarılı olarak tutulur. Daha sonra tenisçi bandajı dediğimiz hastanın kendisinin kullanabileceği kolaylıkta bandaja geçilir. Tenisçi bandajı; bir hafta gece gündüz; takip eden 4-6 hafta sadece gece takıldıktan sonra bırakılır. Nadiren görülse de; ameliyat sonrasi enfeksiyon ; kanama; ödem (şişlik); asimetri bu ameliyatin komplikasyonlari arasinda yer almaktadir.
Kolay ama tecrübe gerektiren bir cerrahi işlemdir.Psikolojik sonuçlarını düşündüğümüzde mümkün olduğu en erken dönemde bu cerrahi işlemi gerçekleştirmekte fayda vardır. Kişinin kendine güvenini artıracak bir müdehaledir. Kozmetik bir operasyon olduğundan sosyal güvenlik kurumu tarafından (çok özel durumlar hariç) karşılanmamaktadır. Ücretlendirme hekimin tecrübesi; çalıştığı kuruma ve operasyonu gerçekleştirdiği hastaneye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
*Özetlersek kepçe kulak deformite ve cerrahisi ile ilgili:
kozmetik bir işlemdir; olunmadığı takdirde sadece psikolojik sorunlara neden olabilir ; hayatı tehdit eden bir problem değildir.
cerrahi uygulanabilir yaş aralığı: 5 yaş itibaren heryaşta
ameliyat esnasında anestezi: lokal anestezi (birlikte sedasyon verilebilmekte )yada genel anestezi altında olabilmekte
ameliyat süresi: 40-50 dk
işe-okula dönüş: 3-5 gün olan bir durumdur