Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Doğru Kariyer Planı ile Mutlu Geleceğe İlk Adım

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Ülkemizde ortalama bir lise mezunu; yıllar süren bir eğitim yaşantısının ardından; zorlayıcı bir yarış içersine giriyor. Sonrasında ise üniversiteye girmeyi ne yazık ki bir amaç olarak algılıyor. Oysa bu büyük bir yanılgı; üniversiteye girmekle işiniz bitmiyor. Daha yeni başlıyorsunuz…

Şöyle bir üniversite mezununu hayalimizde canlandıralım: “Donanımlı ve prestijli bir üniversitenin; puanları oldukça yüksek olan popüler bir bölümünden; orta düzeyde bir İngilizce bilgisi ve 4 yılda yüksek bir not ortalamasıyla mezun olmuş. Bununla birlikte derslere çok odaklanabilmek için sosyal faaliyetlere pek katılmamış; mezun olmadan alanıyla ilgili farklı kurumlarda staj yapmamış ve yurt dışı değişim programlarına katılmamış.” Yeni mezun böyle bir öğrencinin iş bulma şansı nedir? “Evet; daha ne olsun :)” dediğinizi duyar gibiyim.

İşte büyük yanılgılarımız bu noktada başlıyor. Monoton bir üniversite hayatını sonlandıran bir öğrenci; umut ettiği standartlarda bir çalışma alanına geçiş yapamıyor. Çünkü bu; ebeveynlerimizin kendi öğrencilik yıllarında sahip oldukları; geçmişte kalmış algılardan birisidir. Geçmişteki eğitim düzeyi ve iş bulma imkanları; günümüzde çok büyük farklılıklar göstermektedir.

Pek çok yanlış algılarımızı mesleki tercihlerimiz ile birlikte tamir etmemiz gerekir. Örneğin mesleğimizi popülerliğine; saygınlığına; üniversite sınavındaki puan sıralamasına; üniversitenin ismine ve iş bulma olanaklarına veya maddi getirisine göre değerlendiriyoruz. Tüm bunlar aslında başkalarının algılarının bir sonucudur. Popüler meslekler yıllar içerisinde değişebilir. Sen sevdiğin; istediğin ve yapabildiğin şeylerin kesişimi olan mesleği bulursan; hayatının sonuna kadar hiç çalışmazsın. Severek; isteyerek yaptığın için başarılı olursun. Böylece de kolayca iş bulup para kazanırsın. Tüm bunların kapsamında kendimize sormamız gereken ilk soru: “Hayatta ne yapmak istiyorum?”; “ Nasıl mutlu olabilirim?” olmalıdır.

Şimdi gözlerini kapatıp hayal etmeni istiyorum: “Türkiye 1.si olsan ne isterdin?” Bunu gerçekten düşünmeni istiyorum; her üniversiteyi her bölümü seçebilme şansın olsaydı; ilk tercihin ne olurdu? İşte bu sorunun cevabı senin severek hayal ettiğin meslektir. Bir sonraki adım ise; “Sen bu hayallerindeki mesleği yapabilecek yeteneklere sahip misin?” olmalıdır. Cevabın “evet” ise kariyer planlaman doğru bir şekilde ilerliyor demektir. Geriye kalan planlaman için bunlar sadece giriş aşamalarıdır. Bu ilk iki adımını mutlaka belirlemelisin; çünkü seni asıl başarıya ve mutluluğa götürecek şey bu kariyer planlamasıdır. Kariyerini planlayan; kendisini farklılaştıran ve gerçekleştirebilen kişi; bir gün tüm dünyayı da değiştirebilir. Bunu hep anımsa!..