Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Rahim Sarkması

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Her dört kadından biri idrar kesesi ve pelvis taban dokuları ile ilgili bir problemden yakınır.örneğin; saat başı idrara çıkıyorum; idrarrımı tutamıyorum; her gittiğim yerde tuvalet soruyorum;korkumdan sokağa çıkamıyorum;devamlı idrarım varmış gibi hissediyorum;gece sık sık tuvalete gidiyorum;sırt ve kasık ağrılarım var;belim ağrıyor;dışkımı eskisi gibi kontrol edemiyorum;aşağı tarafta elime gelen bir şey var...vs
Bu durum sadece ileri yaştaki kadınları değil aynı zamanda doğum yapmış her üç kadından birini etkiler.doğum sonrası zorlu ıkınma süreci sonrasında idrar kesesi ile ilgili sorunlar oluşmakta ve bunların çok az bir kısmı normale dönmektedir.Bu tür rahatsızlıklar kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.Utanma;kendine olan güvenin azalması;cinsel partnerin problemleri fark etmesi korkusu kişinin sosyal ve cinsel yaşamını zora sokar.Problemler gün geçtikçe artmasına rağmen kişi bu durumu doktora ve yakınlarına anlatmakta utanmakta çoğu zamanda bunların normal olduğunu ve tedavisi olmadığını düşünmektedir.Çoğu zaman başvurdukları hekimden ; iyice yaşlan öyle gel - yapabileceğimiz bu kadar-bu yaşta ameliyat riskli olur gibi tepkiler alırlar.Eskiden daha düşük başarı oranına sahip cerrahi tedaviler de günümüzde başarı oranları gün geçtikçe yükselmektedir.
Rahim sarkması nedir ??? Neden oluşur ????
TIP literaturınde desensus uteri olarak isimlendirilir.Genital organlar pelvis kemikleri denilen kemik yapılar içinde bir takım bağlar ile sabitlenmiştir.Sınırlı dercede hareketleri söz konusudur.Yaş ilerledikçe tüm doku ve bağlarda olduğu gibi pelvik bölge bağlarında da zayıflama ortaya çıkar.Bağlar özeliklerini yitirirler ve böylece genital organların vajen içine doğru kaymasına neden olurlar. Sarkma değişik derecelerde olabilir.Bu durum sadece ileri yaşta değil çok doğum ya da zor doğum öyküsü olan kadınlarda daha erken yaşlarda da görülebilir.Rahim sarkmasında rahim vajına içine doğru kaymıştır .Bazen o kadar ileri düzeyde kayarki kadın vajına girişinde eline gelen bir oluşum fark eder.Bazen ise rahim tamamen dışardadır.Hasta eliyle içeri iter.
İdrar torbası sarkması nedir ????
Tıp literatürindeki adı sistoseldir.Vajen ön duvarına komşu idrar kesesinin benzer sebepler ile aşağı kayması ve vajen ön duvarında bombeleşmesidir.Tek başına olabileceği gibi idrar kaçırma ;idrar tutamama gibi semptomlar ile beraber de olabilir. Özellikle ağır kaldırma; öksürme;hapşırma vb gibi karın içi basıncı artıran durumlarda şikayetler artar.Kadın sarkmış idrar kesesini eliyle balonlaşmış olarak hisseder.Cinsel ilişki esnasında zorlanır .Ayrıca bu durum sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmesine de sebep olur.
Rektosel ; Vajen arka duvarında bombeleşme şişlik şeklinde görülür.Kalın barsak sarkmasıdır.Arka duvardaki rektumun sarkmasıdır.
Hiç doğum yapmamış ya da sezeryan ile doğum yapmış bayanlarda çok nadir izlenir.zor doğum ;çok doğum.ileri yaş;fazla kilo; uzun süreli ayakta kalma;ağır taşıma risk faktörleridir.
Şikayetler ayakta kaldığında ; öksürdüğünde; hapşırdığında daha da artar. Sarkma ve özellikle alt karın -kasık ve belde ağrı oluşturur.Genelde hepsi birden ortaya çıkar .Sıklıkla rahim sarkması; idrar kesesi sarkması ve rektosel hepsi bir arada gözlenir.Genetik yatkınlık da önemli etkendir.
Tedavi şeklinin seçimide hastanın yaşı ve çocuk istemi ;sarkmanın derecesi önemlidir.Uygulanan cerrahi tedavi sarkmış olan rahimin vajinal operasyon ile çıkarılması şeklindedir.Ön ve arka vajinal doku fazlalıkları çıkarılır ve yeniden onarım yapılır.Çok sayıda teknik mevcuttur.Uygulamakta olduğumuz Pelvik taban cerrahi yönteminin önemli isimlerinden Prof .Dr. Goeschen /Çalışkan tekniği ile başarı yüzdesi oldukça iyidir.Yayınladıkları bir çalışmada dünyadaki en yüksek başarı ve de en düşük komplikasyon oranını bildirmişlerdir.Bilimsel çalışmalrda etkinliği kanıtlanmış bu teknik ile şikayetlerinize etkili ve de kalıcı çözümler sunulmaktadır.B u tekniğin diğer tekniklerden üstünlüğü ;
***Daha yüksek başarı oranı
***Daha az ağrı
***Küçük ameliyat izi
***kısa süreli hospitalizasyon
***günlük hayata hızlı dönüş