Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kariyerim İçin Umutluyum

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
KARİYERİM İÇİN “UMUT”LUYUM.

Üzülme der Mevlana ve; "Bir yandan korkun bir yandan umudun varsa iki kanatlı olursun; tek kanatla uçulmaz zaten. sopayla kilime vuranın gayesi; kilimi dövmek değil kilimin tozunu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle kirini; tozunu alır; niye kederlenirsin? taş taşlıktan geçmedikçe; parmaklara yüzük olamaz. Yüzük olmayı dileyen taş; ezilmeyi yontulmayı göze almalıdır."

Umut etmek; umutlu olmak hayatın her anında olmasını istediğiniz; olmasını beklediğiniz kavramlardır. Tabi ki meslek seçimi; kariyer planlamasında da “Umut” un önemli rolü vardır. Nedir kariyer ?

Kariyer hareket edilen yol veya patika gibi bir anlam taşır. Kariyer denildiğinde bir kişinin yaşamı boyunca deneyimlediği iş ve meslekle ilgili görevler; roller ve faaliyetler akla gelir. Kariyer çocukluk döneminden başlayarak hayatın her anında var olan dinamik bir kavramdır. Dolayısıyla bu dinamik kavramı etkileyen birçok unsur vardır. Bunlardan biri de “umut”tur.

Hayatımızın tüm alanlarında beklentilerimiz yada umudumuz; seçim yapma; karar verme yeni düşünceler ortaya koyma aşamalarında önemli rol oynar. Bu beklentileri sosyal statü kazanma; yüksek kazanç ve sorumluluk beklentileri olarak nitelendirebiliriz.
Will Smith’in “Umudunu Kaybetme”(2006) filminde canlandırdığı Chris Gardner karakteri düzgün bir işi olmayan ve maddi problemler yaşayan bu yüzden de karısı tarafından terkedilmiş biridir. En dibe vurduğu ve kendini çaresiz hissettiği anda çok lüks bir araba onun önünde durur. Chris Gardner arabanın içindeki adama “adamım bunu nasıl başardın buna nasıl sahip oldun”? diye sorar. Bundan sonraki kariyer planlaması o adamın yaptığı işi yapmaya çalışmak olur ve sonunda da yapar. Görüldüğü gibi kariyer planlamasına şekil veren verdiğiniz kararı etkileyen şey ne durumda olursanız olun umutlar; hayaller ya da beklentilerdir. Buradaki karakterin arabanın sahibi olan kişinin yaptığı işle ilgili tam olarak fikri yoktur ama bunu yapabileceği ile ilgili umudu vardır. Filmden bir alıntı “Kimsenin sana bir şey yapamayacağını söylemesine izin verme. Bir hayalin varsa onu korumalısın. Bir şeyi istiyorsan git ve al”.

Kariyer planlamasında umut etmek ile hayal kurmak kavramlarını karıştırmamak gerekir. Kariyer yolculuğuna başlamadan önce kişinin gerçekçi olmayan hayaller kurmasıyla kişinin var olan durumunu ve yeterliliğini göz önünde bulundurarak planlar yapması birbirinden farklıdır.

Son yıllarda kullanılmaya başlanan bir yaklaşım olan “umut odaklı kariyer gelişim modeli” çalışanların karşılaştığı kariyer güçlüklerini aşmak için bireyin sahip olduğu donanımları ortaya koyma ve geliştirmede umut değişkeninin üzerinde durur. Bu yaklaşımı kullanmak kariyer gelişimi ve kariyer planlamasında kişinin kendi rolünü bilmesinde olumlu bir gelişme sağlar. Çoğu insanın kendi kariyer gelişiminde sıkça zorluklar yaşadığı göz önünde bulundurulursa; bu türden bir yaklaşımın geçerli olduğu ortamda özellikle kullanışlı olacaktır. Umut odaklı kariyer gelişimi bir kez uygulandıktan ve geliştirildikten sonra kişinin sonraki başka durumlara karşı da hazır olmasını ve uyum sağlayabilmesini sağlayacaktır.

Umut odaklı kariyer gelişim yaklaşımı genç bir nüfusa sahip olan ve bilim; ekonomi; kültür; sosyal ve hemen hemen çoğu alanda istikrarsız bir yapıda olan ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanabilir.

Son olarak kariyer kavramının çocukluk çağından başlayarak hayatın her döneminde var olduğunu unutmamak gerekir. Beklentilerimizi oluştururken yaşadığımız toplumun şartlarını; yapısını göz ardı etmek bize kariyer yolculuğumuza başlamamızda ve ilerlememizde engel olabilir. Ama yine de hep umut ederek; var olan umutlarımızı sürdürerek ve yeni umutlar ekleyerek bu yolculuğa kimlerle; ne zaman; nasıl çıkacağımıza kendimiz karar vermeliyiz.

Kariyer sürecini bir otobüse benzetirsek otobüsün içindeki kişiler yani çevremizdekiler sürekli değişkenlik gösterecektir. Yolumuzu tarif eden bize yol gösterenler yenilenecektir. Otobüsün içindeki kişiler ve sizi yönlendirenler kim olursa olsun direksiyonda daima siz olun.

Erkan ÖZ
Psikolojik Danışman