Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mobbing Kurbanı Mısın?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Mobbing kelime anlamı olarak ‘’ bir veya bir grup insanın bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapmasıdır.

Peki bu nasıl gerçekleşir?

-Psikolojik Şiddet yoluyla
-Baskı yoluyla
-Yıldırma yoluyla
-Taciz yoluyla
-Tehdit yoluyla
-Soruşturma yoluyla
-Sıkıntı verme yoluyla
-Rahatsız etme yoluyla

bu yollardan bir veya birkaçının size yönelik olması mobbing altında olduğunuzu ve maalesef kurban konumunda olduğunuz sinyalini vermektedir.

Son zamanların en büyük çalışan problemlerinin başında gelmektedir mobbing. Özellikle psikolojik sorunlara ve iş yerinde engellenemez çatışmalara yol açmaktadır. Bunların başında iletişimsel çatışmalar gelse de ardından da büyük bir hukuki çatışma yaşanılacağı aşikârdır.

Hayatımızın çok büyük bir alanının kapsayan işimiz; mesleğimiz mobbing yoluyla büyük tehlikelere gebe kalır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz ki psikolojik dayanıklılığımız ve sağlıklılığımızdır. Ki önemli ölçüde etkilenir.

Mobbing günümüzde üstten asta çok daha rahat uygulanabilirken iletişimin tamamen bozulması ve iletişim engellerinin aşılamaz hale gelmesiyle birlikte zaman içerisinde asttan üste bir forma da dönüşebilmektedir. Bu yönüyle şiddetle benzer olan mobbing nasıl ki şiddet gören şiddet uygulayıcı potansiyeline sahipse ; psikolojik sağlıklılığı tehdit altında olan birey mobbinge maruz kaldıkça o da asttan üste yönelik değişik yöntemlerle mobbing uygulayıcısı durumuna geçebilir. Bu da genellikle;

-Talimatlara uymama
-Geç gelme
-İşleri erteleme/yapmama/yanlış yapma
-Dedikodu
-Konum tehdidi
-Hiyerarşik düzene aldırmama/başkaldırma

gibi formlarda asttan üste mobbing formlarında gerçekleşir.

Mobbing kurbanının meslek algısını; mesleki bütünlük duygusunu; mesleki benlik duygusunu zedeler. Aynı zamanda kişinin kendine yönelik kuşkusunu artırıp paranoyalara ve kafa karışıklığına neden olur.

Yapılan bilimsel araştırmalarda mobbing;
-ağlama
-uyku bozuklukları
-duydurum bozuklukları
-depresyon
-yüksek tansiyon
-panik atak gibi kaygı bozuklukları
-kalp krizi

gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Mobbing insanın meslekî bütünlük ve benlik duygusunu zedeler; kişinin kendine yönelik kuşkusunu artırır; paronaya ve kafa karışıklığına neden olur; kurban kendine güven duygusunu yitirir; kendisini yalıtabilir; huzursuzluk; korku; utanç; öfke ve endişe duyguları yaşar. Mobbing; ağlama; uyku bozuklukları; depresyon; yüksek tansiyon; panik atak; kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratabilir.

Yapılan bir araştırmaya göre Mobbing mağdurunun sağlık giderleri; kazancın üzerinde bir rakama tekabül etmektedir.

Psikolojik tedavi; ilaç; doktor ve hastane masrafları yanında; iş veriminin azalması; hastalık izinlerinin artması gibi sonuçları sebebi ile Mobbing ekonomik bağlamda yüksek kayıplara sebep olmaktadır.

Mesleki motivasyonun düşmesi
Öğrenci; veli ve çalışan personelle iletişim çatışmaları
Tükenmişlik duygusu
İşe gitmeme isteği
Çalışmak konusunda pişmanlık ve hırs gibi çatışan hisler
İş ve iş ortamı değiştirme isteği
İşle ilgili güvensizlik duyma

Mobbing kendini hissettiren; ben geliyorum diyen maruz kalmak üzere olan veya kalmış olan bireylerde mutlaka sezgisel olarak hissedilir. Bunun şüphesi bile mobbingin başlamış olacağının yeterli kanıtı düzeyindedir. Bu nedenle bu güçlü psikolojik baskı sizi çember içerisine almadan ve psikolojik sağlıklılığınızı sömürmeden mutlaka bir uzmanla görüşmeniz faydalı olacaktır. Şöyle ki hukuki olarak bir sorun çıkmadan bir uzmanla görüşmeniz sorunların daha da büyümemesine katkı sağlarken ; hukuki sorunun çıkmış olması ihtimaline karşı da sizin için bir kalkan aynı zamanda da güçlü bir kanıt olacaktır.

Kaynakça:Vikipedi;Gazi Üniveritesi Mobbing Birimi

Uzman Psk. Fatma EFE