Genital siğil ve aşılama:
HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında cilt ve üreme organlarında siğil yapmasıyla bilinen bir virüstür. Şu anda 100 den fazla alttipi olduğu bilinen bu virüs ve neden olduğu hastalıklar üzerindeki araştırmalar yağun olarak devam etmektedir.Son yıllarda HPV nin yüksek riskli bazı tiplerinin rahim ağzı kanserinin ve onun öncül hastalıklarının hemen hepsinde ana neden olduğu; virüsün hücrelerde kansere dönüşümü başlattığı gösterilmiştir. Bu virüsün bulaşmasını önleyerek kanser ve diğer hastalıklardan korunmanın mümkün olabileceği ise son yıllarda öne çıkan bir konudur
HPV yetişkin hayatta eşlerden birbirine bulaşır. HPV virüsü vücuda bulaştığında yaklaşık %90 kişide 2yıl içerisinde vücut tarafından temizlenmektedir. Ancak geri kalan insanlarda yıllar içerisinde infeksiyon sonrası kanser öncesi yaralar gelişebilmekte ve yaklaşık 10-15 yılda kansere dönüşebilmektedir.
Düşük riskli HPV tipleri genital siğillerin oluşumundan sorumludur: Bunlar iyi huyludur ancak; HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90 nından sorumludur.
Kadın üreme yolunun kanserlerine sebep olabilen yüksek riskli HPV tipleri cinsel yolla bulaştıktan sonra kansere dönüşümü başlatabilmektedir.Özellikle HPV tip 16 ve 18 rahimağzı kanserlerinin nedeni olabilmektedir.
HPV bulaşması ve yaygınlığındaki en önemli yol cinsel ilişki olduğundan tekeşlilik korunmada çok önemli bir rol oynar.Virusun bulaşmasını ;vücuda virüs girse bile; onu savunma sistemimizde yok ederek önlemek; modern "koruyucu tıp" yaklaşımıdır.Bu yaklaşım ise aşı ile mümkündür.
Şu anda kullanımda olan 2 HPV aşısı bulunmaktadır. İkili ve dörtlü aşı. Dörtlü aşı HPV nin rahim ağzı kanserine en sık yol açan iki tipi (Tip 16 ve 18)
ve genital siğillere yol açan iki tipi (6 ve 11) karşısında korunda sağlanmaktadır. İkili aşı ise servix kanserine en sık yol açan tipler olan HPV 16 ve HPV 18 e karşı koruma sağlamaktadır.
Yapılan ilk çalışmalardan elde edilen verilere göre HPV aşısı 9-26 yaş grubundaki genç kız ve kadınlara yapılabilmekteyken artık üst sınır kalkmış durumda olup 9 yaştan itibaren 50 yaşlara kadar çocuk ; genç kız ve kadınlara yapılmaktadır.
Aşı yapıldıktan sonra da pap smear test taramalarına devam edilmelidir.
****HPV ile ilgili önemli noktalar:
*Sexüel yönden aktif kadınların %75 inde HPV olduğu ileri sürülmektedir.Genital HPV geçirenlerin eşlerinde %60-66 oranında;ortalama 3 ay sonra genital HPV oluşumları görülür.
*HPV sizin için neden tehlikelidir?
HPV bulaşıcı yaygın ve belirti göstermeyen bir virüsdür.HPV belirli tipleri özellikle çok tehlikelidir ve çeşitli kanserlere neden olabilirler.Vajinal kanserler;vulvar kanserler; servikal (rahim ağzı)kanserleri ve anüs kanserleri gibi.
*HPV çok yaygındır.
her 10 kişiden 1 inde HPV bulunmaktadır.
*HPV kolaylıkla bulaşabilir.
HPV kolaylıkla bulaşabilen bir virüsdür.Bulaşması için deri teması yeterli olup cinsel ilişki şart değildir.
*Gebelikte HPV görülme sıklığı artar.Doğum sırasında aktif oluşum varsa bebeğe geçebilir.
*Cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanımının HPV enfeksiyonlarını azalttığına dair kanıt bulunmamaktadır.
*HPV neden olduğu genital siğiller ;koter(yakma)kriyo(dondurma) gibi yöntemlerle tedavi edilse bile tekrarlayabilir.
*HPV enfeksiyonundan korunmak için aşı yaptırmak ; daha bu hastalıklar oluşmadan büyük oranda koruma sağlar.
* 2 tür HPV aşısı vardır.
2 li aşı :HPV Tip 16 ve 18 bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
*4 lü aşı:HPV Tip 6;11;16;18 bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
*Aşılar 3 doz halinde ;6 aylık süre içinde koldan yapılmaktadır.
*Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve pap smear testi korunmak için önemlidir.