Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ağrı Bandı Kinesiotape

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Kinezyolojik bantlama tekniği 1970’li yıllarda Dr.Kenzo Kase tarafından standart bant ve teyp uygulamalarında istenmeyen bir etki olarak karşılaşılan eklem hareketlerinde ve fonksiyonel aktivitelerde oluşan kısıtlanmaların önüne geçilmesi amacı ile geliştirilmiştir. Uygulamanın amacı derinin kaldırılması ile cilt ve cilt altı interstisyel alanı arttırarak dolaşım ve hareketi arttırmak; bunun sonucu olarak enflamasyonu ve ağrıyı azaltmak; performansı geliştirmek; nöromusküler reedükasyonu sağlamak; zedelenmeyi önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmaktır. Kinezyolojik bantlama başta kas iskelet sisteminde olmak üzere çok geniş bir endikasyon alanına sahiptir. Günümüzde de bandın temel uygulama tekniklerine sadık kalınarak her geçen gün farklı uygulama şekilleri ve endikasyonları geliştirilmekte ve konudaki çalışma sayısı artmaktadır. Mevcut derlemede kinezyolojik bantlamanın kas iskelet sistemi ile sportif rehabilitasyon; pediatrik hastalarda; nörolojik hastalıklarda; vasküler sorunlarda; lenfödemde ve kas iskelet sistemi dışındaki kullanımının ve bu konulardaki literatür bilgilerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
Bu bantlama yönteminin etkileri nasıl oluşur?
Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve bu hareketin temel unsurları sinir sistemi ile kas- iskelet sistemidir.

Kaslar; iskelet dokusuna yapışmış halde bulunur ve normal koşullarda kasılıp gevşeme yolu ile hareketi doğururlar. Eğer bir kas çok uzun süre gevşemeksizin çalışmak durumunda kalır yada kapasitesinin üzerinde çalışma durumunda kalırsa kas dokusunda küçük yada büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur. Oluşan bu yaralanmaların neticesinde oluşan yangılı /iltihabi durum cilt ile kas dokusu arasındaki bölgede baskıya neden olur ve bu basınç lenfatik akıma engel oluşturur.

Dokularda oluşan bu baskı deri altında yer alan ve ağrı duyusunu yaratan sinir uçlarını uyararak kişide ağrı ve rahatsızlık hissi uyandırır. Bu tip ağrılar kas ağrısı yada miyalji olarak adlandırılmaktadır KINESIO TEX TAPE teorik olarak; cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma yada hastalık sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir.

Yaralanma bölgesindeki baskının azalması bölgede ki kan dolaşımın artışı ile sonuçlanmaktadır. Azalan gerginlik ve hassasiyet neticesinde deri altında var olan ağrı alıcılarının uyarılmasını önlenmiş olur ve ağrısız hareket imkânı sağlanmış olur. Kinesiotaping Tekniğinin temel amacı ağrısız harekete destek olmak ve bu yolla iyileşmeyi hızlandırmaktır.

- Kinesiotaping yöntemi kasların çevresine yada üzerine gerektiği şekilde yapıştırıldığında kasların çalışmasına yardımcı olabileceği gibi kasların aşırı çalışmasını önleyebilmektedir.

- Kinesiotaping ile ağrılı eklemlerin fonksiyonel bir destekle hareket etmelerini sağlayabilir; yorgun yada zayıf kasların çalışmasına destek olabilirsiniz.

- Kinesiotaping yöntemini lenf akımına destek olacak tekniklerle uygularsanız 24 saat boyunca sürecek bir lenfatik akım desteği sağlamış olursunuz.

- Kinesiotaping uygulamalarında yer alan düzeltme teknikleri ile vücuttaki dokuları destekleyebilir böylece kişinin daha erken dönemde ağrısız şekilde hareket edebilmesini sağlarken doku iyileşmesini hızlandıracak etkiler oluşturabilirsiniz.

- Kinesiotaping soğuk tedavisi; hidroterapi yada elektrik stimülasyonu gibi diğer fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile eş zamanlı olarak kullanılabilir.

- Kinesiotaping uygulamaları temel olarak sinir sistemi; kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki etmektedir; özellikle kas dokusunun vücut fonksiyonları ve metabolizması üzerindeki önemi göz önüne alındığında uygulamanın iyileşmeye ve ağrısız harekete olan katkısı iyileşmenin hızlandırılmasında oldukça önemli bir unsur olarak ön plana çıkacaktır.
Kinesiotaping hangi problemlerde kullanılabilir?
Kinesiotape son derece esnek ve etkin kullanım şekli ile baştan ayağa pek çok problemin tedavisinde tek başına yada yardımcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir

- Farklı sebeplerden kaynaklanan bel- sırt- boyun ağrıları;

- Kireçlenme; romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça; diz; ayak- ayak bileği ağrıları ile omuz; dirsek; el- el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler.
(ayak bileği burkulmaları; ayak tabanı ağrısı; tenisçi dirseği; karpal tünel sendromu; donuk omuz; hamilelik süresince gelişen ağrılı eklem problemleri. vb)

- Spor yaralanmaları sonrasında yada yaralanma öncesi önleyici uygulamalar

- Postür ve duruş bozuklukları

- Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklar

- Cerrahi sonrası yada hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında

Yukarıda verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi Kinesiotaping pek çok sağlık probleminde bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu yeni yöntem bugün dünyanın pek çok yerinde kullanılmakta alınan başarılı sonuçlar bilimsel verilerle desteklenmektedir.