Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bir Hobi Terapi Olarak Egzersiz ve Spor

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
BİR HOBİ TERAPİ OLARAK EGZERSİZ VE SPOR
Öncelikle egzersiz ve sporun ayrımını yapmakta fayda var. Egzersiz bireysel isteklerimiz doğrultusunda sağlığımız veya keyfimiz için yaptığımız fiziksel çalışmalardır. Yürüyüş yapmak; koşmak; doğa gezileri; vücut geliştirme… Spor ise planlı ve programlı bir şekilde belli bir amaca ulaşmak için yapılan programlı ve aşamalı faaliyetlerdir.

Beden ve ruh arasındaki ilişki eskiden beri merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bedensel durumun ruh sağlığına etkisi (engellilik veya yaralanma gibi) veya ruhsal durumun bedene etkileri (somatoform bozukluklar) hep merak edilmiş ve üzerlerinde yüzlerce araştırma yapılmıştır. Egzersiz ve sporla birlikte yapılan psikolojik yardım çalışmaları ise hem bedensel olarak hem de ruhsal olarak gelişmek ve sorunlarımızdan arınmak için biçilmiş kaftandır. Hem fiziksel gelişimin sağlanması hem de psikolojik gelişimin sağlanarak bireyin tüm yönleriyle gelişmesi temel amacını oluşturmaktadır.

Danışma odaları çoğunlukla sorun etrafında dönülüp durulan ve oturumlar boyunca sorunların konuşulduğu yerlerdir. Şüphesiz bazı vakalar için de böyle olması gerekmektedir. Fakat günümüzde çözüm odaklı terapiler çıkmış ve sorundan çok çözüme odaklanmanın gerekliliğini vurgulamışlardır. Ne kadar sorunu tam olarak irdelemeden çözüm bulunmaz diye eleştirilse de etkili olduğunu gösteren birçok araştırma mevcuttur.


Hobi terapiler ise olaya başka bir boyutta bakarak hem bireylerin aktif olarak bir şeylerle ilgilenmesinin hem de bu ilgi ve çalışmaların bireysel/ grupla psikolojik danışma ortamında paylaşılması temeline dayanmaktadır. Bu yönüyle bibliyoterapi ve sineterapi çalışmalarına benzemektedir. Üstün Dökmen tarafından ortaya koyulan bu yaklaşım bireylerin bir işle aktif olarak ilgilenmesinin ve sonucunda bir şeyler üretmesinin ruhsal durumunda rahatlama ve sakinleşme oluşturduğunu; bazı durumlarda depresyon; kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklarda olumlu yönde ilerleme kaydedildiği görülmüştür. Tabi ki bu tarz etkinlikleri yapmanın ruh sağlığına katkısı olabilir fakat yapılan bir eyleme hobi terapi diyebilmemiz için yapılan eylemi; bu konuda uzman bir psikolojik danışman/psikolog eşliğinde değerlendirmek ve paylaşımda bulunmak gerekliliğidir. Zaten belirli bir kuramsal bakış açısı eşliğinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Aksi halde yaptığımız gündelik işlerden ve gündelik muhabbetlerden bir farkı olmayacaktır.
Egzersiz ve spor yapmanın da bireyler üzerinde birçok faydası olmaktadır. Bunlardan bazıları:


· Vücuda giren oksijen oranını arttırır ve daha dinç; sağlam olmamızı sağlar;
· Kalp atışlarının düzenlenmesine katkı sağlar. Özellikle kardiyak debiyi arttırarak kaygılı ve stresli anlarda bedenimizi kontrol etmemizi kolaylaştırır.
· Özgüveni ve benlik saygısını geliştirir.
· Rahatlatıcı; motive edici ve zihni sakinleştirici etkisi vardır.
· Kas kaybını engeller.
· Fiziksel ve psikolojik sağlamlığa katkı sağlar.

Dolayısıyla egzersiz ve spor eşliğinde yapılan bireysel ya da grupla psikolojik danışma çalışmalarının ruh sağlığı üzerindeki etkisi şüphesiz katlanarak artacaktır.

Kendisine iyi geldiği için egzersiz yapan birçok kişi görmekteyiz fakat egzersiz ve sporla birlikte yapılan hobi terapi çalışmalarına şu ana kadar rastlanmamıştır. Hatta diğer hobi terapi faaliyet örnekleri bile çok çok azdır. Özellikle sporla ilgilenen; ilgilenmek isteyen bireylerin ve danışmanların kullanabileceği farklı bir çalışma olacaktır.

Unutmayın aktif yaşayan; sağlıklı yaşayan bireyler sorunlarına da çözüm bulma konusunda da daha sağlıklı kararlar verecek daha aktif olacaktır.