Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Neden Danışmanlık Hizmeti Almalıyım?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ NEDİR?

İçinde yaşadığımız çağ ve hayat; bizlere hızlı olmanın önemini her an vurgulamaktadır. Bu gerek iş ya da özel yaşamda gerekse problemlerimize çözümler bulma konusunda kendisi hissettirmektedir. Akıp giden yaşama yetişebilmemiz için kendimizin ve en yakınlarımızın iyi hissetmesi oldukça önemlidir. Normalde başa çıkabildiğimiz durumlarla artık mücadele edemeyecek duruma geldiğimizde; sevdiğimiz kişilere destek olmak istediğimizde ya da sadece bulduğunuz çözümleri değerlendirmek istediğimizde danışmanlık süreci devreye girmektedir. Bu sürece başlamak; içinden çıkılmaz bir durum olduğunu ya da artık çaresiz kalındığını kesinlikle göstermemektedir. Tam aksine mücadele etme isteği ve geleceğe umutla bakmayı desteklemektedir.
Danışmanlık hizmeti almaya karar verebilmek; başkalarına ve öncelikle kendine güvenebilmeyi beraberinde getirir. Bu şekilde hissetmeye başlamak; başa çıkılamayan durumların üzerine gidilmesi için atılan ilk somut adımdır. Diğer adımları ise başvurduğunuz uzman ile birlikte yürüttüğünüz; aslında kendiliğinden oluşan bir süreç oluşturur.
Size düşen sadece tercih ettiğiniz uzmana başvurmak ve danışmanlık sürecini başlatmaktır.

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUM İÇİN NEDEN DANIŞMANLIK HİZMETİ ALMALIYIM?

5-6 yaş grubu çocuklara verdiğimiz hizmetler; eğitsel; psikolojik ve sosyal olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bu sistem çocuğunuzu her yönden değerlendirip; ihtiyaçlarını en doğru ve gerçekçi şekilde göz önüne alınması için oldukça donanımlıdır. Yani çocuğunuz için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetler Sofist Danışmanlık bünyesinde mevcuttur. Aynı zamanda bu süreçlerde aileye destek olmak; ebeveynlere düşen görevleri belirlemek ve böylece başlatılan süreci daha verimli geçirmek amacıyla aile danışmanımız bulunmaktadır. Her hizmet grubuna alanında kendini geliştirmiş ve deneyimli uzmanlarımız eşlik etmektedir.
Peki hangi durumlarda danışmanlık hizmeti almalıyım?
AİLELER;
- “Çocuğum eskiden böyle değildi.”
- “Çocuğuma ne olduğunu ya da neyi eksik yaptığımı anlayamıyorum.”
- “Çocuğuma beni zorladığı için iyi davranamıyorum; ben iyi bir ebeveyn miyim?”
- “Çocuğum için her şeyi yaptım/her şeyi var hala doyum aldıramıyorum.”
- “Çocuğum için daha olumlu neler yapabilirim?”
- “İleride çocuğumla iyi bir iletişimim oldun istiyorum. Şimdiden bu konuyla ilgili ne yapmalıyım?”
- “Şuan zorlandığı durumda çocuğuma nasıl destek olabilirim?”
- “Anne-baba olarak çocuğumun okul sürecine adaptasyonunda bana düşen görevler nelerdir?”
- “Çocuğumun akademik anlamda zorlanacağını düşündüğüm alanlar var; ne yapmam lazım?”
- “Okul öncesinde çocuğumun akademik başarına destek olabilmek için yapılabilecek şeyler var mı?”
- Çocuğumun daha çok kendine güvenmesini ve daha sosyal olması için neler yapabilirin?”
- “Anasınıfı öğretmeni davranışsal/psikolojik/sosyal/akademik destek almasını önerdi. Çocuğumun ihtiyacı olan şey nedir?”
DİYORSANIZ…… Bize başvurun…

ÇOCUKLARA YÖNELİK TESTLER NE AMAÇLA VE NASIL YAPILIR?

Danışmanlık hizmeti alma talebiyle bir merkeze gittiğinizde karşınıza direk olarak uygulanması gereken testler listesi çıkması; başvurduğunuz merkezin işini ne kadar doğru ve bilinçli yaptığının göstergesidir. Pek çok aile çocuklarına test uygulanacağını duyduklarında; anormal bir durumun olduğu; ciddi düzeyde yolunda gitmeyen şeylerin olduğu kanısına varır. Aslında her uzmanın sizin ve çocuğunuzun hakkında doğru ve sistematik bilgi alması için; yapılandırılmış soru listesine ihtiyacı vardır. Amacı ise değerlendirme sırasında hiçbir ayrıntıyı atlamamaktır. Sürecin en başında bu şekilde alınan bu bilgiler ise gelişimin takibi için de oldukça önemlidir. Tabi ki test uygulama talebiyle uzmanınız size geldiğinden; bunun ne testi olduğunu; ne amaçla kullanıldığını ve bu testin sonucundaki elde edilecek verilerin ne işe yarayacağını sormak ve bilmek istemek ebeveyn olarak en doğal hakkınızdır. Bu aşamada ise danışmanınız size güvenilir ve yeterli bilgileri verecektir.
Kurumumuzda verilen çocuklara danışmanlık hizmeti içerisinde uygulanacak testler şu şekilde gruplanabilir:
- Gelişim testleri
Gelişim testleri; çocuğun okula hazır olup olmadığını öğrenmek amacıyla aile talebiyle uygulanabilir. Aynı zamanda kurumdaki uzmanın gözlemi sonucu; okula hazırlık ya da gelişimini desteklemek amacıyla oluşturulması planlanan eğitim programı için aileden izin alınarak da uygulama yapılabilir. Test sonuçlarına göre çocuğun gelişim düzeyini belirleme; çıkan sonuca uygun eğitim programı hazırlayıp uygulama ya da gerekirse doğru yönlendirmelerle çocuğun en yüksek seviyede yararlılığını sağlama amaçlanmaktadır.
- Bilişsel değerlendirme testleri (zeka testi; algı testleri)
Zeka testleri bir uzmanın yönlendirmesi ile aile aracılığıyla kuruma gönderilmiş bir rapor dahilinde uygulanabilmektedir. Bu konuda ailenin özel talebi uygulanması için yeterli değildir. Algı testleri ise gözlem sonucu uzmanın talebi doğrultusunda da uygulanabilir. Zeka testlerinin sonucu puan olarak aileye söylenmez; raporu aileye açık bir şekilde teslim edilemez. Yönlendiren uzman ile uygulayan uzman arasında aile aracılığıyla; kapalı zarf içinde taşınabilir.
- Duygusal değerlendirme testleri (genel davranış değerlendirme; depresyon ve kaygı ölçekleri)
Duygusal değerlendirme ölçekleri ailenin talebi ve uzmanın gözlemi sonucunda uygulanabilen testlerdir. Uygulanma koşulu; çocukta uzun süreli olacak şekilde duygusal olarak görülen değişikliklerdir. Fakat bu değişikliklerin çocuğun ve ailenin günlük rutinlerini ve gündelik işlerini bozacak nitelikte olmalıdır. Test sonucunda aile ile bir bilgilendirme görüşmesi yapılır; ardından da uygun bir terapi programı hazırlanır ya da çocuğun en yüksek yararlılığını gözeterek uygun bir yönlendirme yapılır.