Aşırı beslenme; bireyin bir öğünde veya genel beslenmesinde ihtiyacından fazla besin alması anlamına gelir. Sürekli aşırı yemenin insan vücuduna verdiği zararlar zamanla ortaya çıkacaktır. Eğer aşırı yemek yerseniz;kendinizi yorgun ve tembel hissedeceksiniz.
Günümüzde hız ve performansın başarıda en büyük etken olduğu düşünülürse; aşırı beslenen ve bunun sonucunda yeni kilolarla tanışacak insan için başarıdan söz etmek pek mümkün görünmüyor. Teknolojik devrimiyle birlikte zaten tembel bir toplum haline geldik. Bir de beslenmemizde aşırıya kaçarsak; bu hantallık üzerime yapışacak ve psikolojik bir yıkım da söz konusu olacaktır.
Tembellik insana sinsi ve hileli yollarla musallat olur; iş hayatı ve okul hayatındaki başarının ilk ve en büyük düşmanıdır. Tembelliğin çeşitli sebepleri vardır.
İnsanı tembelleştiren büyük faktör de; AŞIRI YEMEK tir.
Biliyorsunuz ;
Obezite; artık modern toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Aşırı beslenme ile alınan bu fazla kaloriler ve nihayetinde ulaşılan yüksek kilolar; diyabet; yüksek tansiyon gibi hastalıklara yol açabiliyor. Uzmanlar; aşırı yemek yemenin bir yeme bozukluğu olduğuna da dikkat çekiyor. Eğer sürekli aşırı yeme istediğiniz varsa; organik veya psikolojik bir rahatsızlık nedeniyle olabilir; önlemini alın.
İnsanların her işte seviyeli olması gerektiği gibi yemek noktasında da temkinli davranmaları gerekmektedir. Aşırı yemek ve içmek rahatlık ve gevşemeyi; o da uykuyu; uyku da tembelliği netice verir.
Çok yemek ve bol gıda almaktan meydana gelen rutubet ve buhar; beyni örter; fikri perdeler; zihin tutukluğu vs. gibi zararlar meydana getirir. Çok yiyen kimselerin vücutları normalden çıkar; zeka geriliği ve dikkatsiz olurlar.
İşte bu sebepten aşırı yemek; tembelliğe davetiye çıkarmış olur.
Başarılı olmak isteyen; belli bir ideal peşinde koşan insanlar bunu çok iyi tespit etmişler ve yemeğe kıymet vermemişlerdir.
Verimli bir hayat sürüp başarıdan başarıya koşmak isteyen insan; belli bir hedefe ilerlerken tembellik kavramını ezip geçmelidir. İradeyi uyanık tutarak gerçekleşebilecek bu başarı serüveninde bilinçli beslenmenin de etkisini unutmamak gerekir.
Zamanını dolu dolu geçirmeye gayret gösterenler; midesini düşman bilmeli ve aşırı yemeğe “Dur!” diyebilmelidirler.
Tedavi
Doğru ve sağlıklı yeme alışkanlığının yerleştirilmesi ile kişinin kilosu ve sorunlu yeme davranışı kontrol altına alınabilir. Ancak; aşırı yemesine yol açan psikolojik sıkıntılar üzerinde psikoterapi çalışması yapılmaz ise bir süre sonra kişinin sorunlu yeme davranışına geri döndüğü görülür. Aşırı yemeye yol açan duygusal baskıyı ortadan kaldırmak bu hastalığın tedavisinde en önemli belirleyicidir.
DİYETİSYENLİĞİN GEREKLİLİĞİ
• Kilo vermek; kilo almak vücudumuzda birçok değişikliğe neden olur.
• Hormon değerleri; kan değerleri;fiziksel görünüm; ruhsal değişim; psikolojik değişimler vb birçok değişim.
Nasıl ki; başka hastalıklarınız da doktora danışmanız gerektiği gibi; kilo ve beslenme ile ilgili problemlerinizi de konunun uzmanına (Diyetisyenlere-beslenme doktoruna- danışmalısınız.
Basit; genel geçer beslenme kurallarını hepimiz biliyoruz ; herkes biliyor artık. Ancak Konu biraz daha komplike olduğu zaman; yani kilo vermek; kilo almak durumlarında mutlaka uzmana danışınız.
ÇÜNKÜ:
• Diyetisyen bizim yaşam tarzımıza; vücut yapımıza; ve sağlık durumumuza uygun zayıflama diyeti önerilerinde bulunmaktadır.
• Gerektiğinde bizim için bazı tahliller uygulayanmasını isteyeceklerdir.
• Gerektiğinde ise; bizi zayıflamak için psikolojik olarak hazırlamaktadırlar.
Diyetisyeninize sormak için; iletişim bilgilerime ulaşınız...