Nefes çalışmalarında hangi yöntemler; hangi teknikler; hangi aşamalardan geçerek uygulanmaktadır? Sorusu birçok kişinin merak ettiği ve cevabını da bulamadıkları sorulardır? Eğer bunları merak ediyorsanız bu kısım tam size göre.
Holoterapi çalışmalarında; seans süreleri ve seans süreci; çalışmanın uygulandığı merkeze ya da çalışmayı gerçekleştiren terapiste göre değişiyor olsa da; uygulanan teknik hemen hemen her yerde aynıdır. Seanslarda; holoterapinin yaratıcısı olan Stanislav ve Christina Grof’un literatüre sundukları teknikler takip edilmektedir.
Klasik bir holoterapi seansı dört aşamadan meydana gelir ve bu dört aşamanın toplamı için önerilen süre 2 saattir.
1) Bilincin deneyim haritasının sunumu:
Bilincin deneyim haritasının sunumu; terapist tarafından yapılır. Sunum süresi 5 dakikadır. Amaç; danışanları deneyimleyecekleri bilinç değişimlerinin aşamaları konusunda bilgilendirmektir.
2) Müzik eşliğindeki nefes çalışması:
Bu aşamada; müzik eşliğinde nefes çalışmaları gerçekleştirilir. Bu aşama için önerilen süre 90 dakikadır.
Danışanlar; yerde bir mat üzerinde yatarlar. Seansın vazgeçilmez bir parçası ise müziktir. Daha öncede bahsedildiği gibi müzik; terapist tarafından danışanın ya da danışan grubun ihtiyacına göre belirlenir. Bu müziğe “psikotropik (rahatlatıcı) müzik” denir. Genellikle sözlü müzikler tercih edilmez çünkü sözler kafa danışan için kafa karıştırıcı ya da dikkat dağıtıcı olabilir. Danışanlar; derinden; ritmik ve hızlı bir şekilde nefes alıp; verirler. Danışanlar; birbirleri ile ya da terapist ile iletişim kurmazlar ve seans boyunca gözlerini kapalı tutarlar. Eğer fiziksel bir rahatsızlık hissine kapılırlarsa; bunu beden dilleri ve mimikleri ile ifade ederler.
3) Mandala çizimi:
90 dakikalık holoterapik nefes çalışmasının ardından; 10 dakika mandala çizimi yapılır. Mandala; genel olarak şekilleri belli bir geometrik düzene göre boyamaktır. Doğu kültürlerinde mandala; insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmak amacını belirten bir ifade olarak kullanılmaktadır.
4) Deneyimlerin paylaşımı:
Seansın son aşaması ise deneyimlerin paylaşımıdır. Danışanlar; nefes çalışması esnasındaki deneyimlerini; bu deneyimleri yorumlamadan olduğu gibi anlatırlar. Bu aşama için öngörülen süre 15 dakikadır.
Yukarıda klasik bir holoterapi seansının aşamalarından bahsedilmiştir. Fakat; son yıllarda gerçekleştirilen holoterapi seanslarına; bir de telkin aşaması eklenmiştir. Holoterapi seansı; danışanın bilincini ve bilinçaltını eş düzeye çekmesini ve böylelikle telkinlere açık hale gelmesini sağlar. Nefes çalışmalarının ardından yapılan uyarıcı telkinler; danışanın bilinçaltı kayıtlarını kalıcı olarak değiştirmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle; holoterapik seanslar aşağıdaki aşamalar eşliğinde de tanımlanabilir:
1) Bilincin deneyim haritasının sunumu
2) Müzik eşliğindeki nefes çalışması
3) Uyarıcı telkinler
4) Özgür bırakma süreci
5) Deneyimlerin paylaşımı
Holoterapi seansları; diğer psikoterapik işlemlerin öncesinde ya da sonrasında uygulanabilmektedir. Örneğin; Crowley (2007); danışanlarını hipnoz seansına almadan önce; 15 dakika kadar holoterapik nefes çalışması yaptırdığını bildirmiştir. Bazı terapistler ise; diğer psikoterapik seansların ardından 15 dakika kadar holoterapik nefes çalışması uygulamasını tercih etmektedir.
ABD’de; bir çok hastanenin psikiyatri bölümlerinde ve bir çok terapi merkezinde; ergen ve çocuk gruplarına holoterapi çalışması yaptırılmaktadır. Psikiyatrisiler ve terapistler; birçok psikolojik ve patolojik olgunun çocukluk ve hatta bebeklik dönemlerine dayandığı konusunda hemfikirdir. Bu nedenle; nefes çalışmaları çocuklar ve ergenler için de büyük önem arz eder. Ergenler ve çocuklar için nefes çalışmaları; hem holoterapi; hem de pedagoji alanlarında yeterliliğe sahip terapistler tarafından; çocuklara ve ergenlere özel bir program çerçevesinde yapılır.