Aileden; okuldan ve kendi yaşadıklarımızdan deneyimlediklerimizle bir kişilik oluşturup bu yönde hayatımızı idame ettirirken; bir anda karşımıza mutlaka birtakım farklılıkları olan; belki tamamen zıt; belki son derece uyumlu bir kişi çıktı ve Eros oku attı; olanlar oldu. Flört süreci keyifle geçti ve ilişkiyi ciddileştirme kararı alındı. Ailelere sevdiğimiz insanı kabul ettirmek; ona ailemizi kabul ettirmek; onun ailesini benimsemek…vs . Birçok denklem başarıldı. Evlilik yolunda tarih; yer belirleme; ev tutma; eşyalarla donatma gibi uzun maraton zamanı…
Evlilik kararından evlenme tarihine kadar geçecek süre ve yapılacak hazırlıklar strese sebep olmaktadır. Hayatımız değişmektedir ve strese karşı gösterdiğimiz tepkiler aslında değişime uyum sağlamaya yöneliktir. Fakat bireysel farklılıklar bu noktada yanlış anlaşılmalara sebep olup stresi arttırabilmektedir.
Evlenecek çiftlere bu süreçte öneriler:
1. Genellemelerden vazgeçin: Başka bir arkadaşınızın düğün öncesi başına gelen aksilik benzeri bir durumda sizin de başına gelecek diye bir durum yok. Bu tarz genellemelerden vazgeçin.
2. Mükemmeliyetçi düşünce biçiminden vazgeçin: Gerek evin tüm dekorasyon detayları olsun; gerek düğündeki yemek menüsü; çalacak şarkılar; detaylarla dolu olan bu süreçte mükemmeliyetçi olmayın.
3. Yapılacak işleri doğru planlamak: Özellikle düğün yeri; davetiyeler; evin belirlenmesi; gelinlik gibi şeyleri geniş zaman dilimine yayın; son günlere bırakmayın.
4. Hemen sonuca varmaktan vazgeçin: Örneğin koltuk takımı ile ilgili olarak siz farklı bir model; müstakbel eşiniz ve kayınvalideniz başka bir model beğendi. Onların beğendiği model satın alındı. Onların istediği mi olacak gibi küçük olaydan büyük sonuçlar çıkarmayın.
5. Dinlenmeyi ihmal etmeyin: Özellikle günümüzde evlenecek çiftlerin çoğunun ikisi de çalışıyor. Bu nedenle düğün alışverişleri iş çıkışı ve hafta sonları yapılıyor. Aylar süren bu koşturmada çiftler dinlenmeyi ihmal ediyor. Ve sağlıklarını kaybetmeye ve stresi daha yoğun yaşamaya başlıyor.
6. İşin bitirilmesi için dost ve profesyonel yardımı alın: Günümüzde organizasyon şirketleri bu konuda birçok çifti kaoslardan kurtarıyor. Bunun dışında küçük işler için de dostlarınızdan yardım almaktan çekinmeyin.
7. Ne istediğinizi bilin; sık sık fikir değiştirmeyin: Örneğin yatak odası ile ilgili; herkes birtakım önerilerde bulunabilir. Dolap sürgülü kapı olsun; hayır olmasın çabuk bozuluyor; yatak bazalı olsun olmasın gibi. Siz bu konuda ne istediğinizi bilin ve doğrudan ona yönelin. Kafanızı karıştırmayın.
8. Haklı mı? Mutlu mu? olmak istediğinize karar verin: Bu süre içerisinde eşinizle; ailenizle; eşinizin ailesi ile karşıt fikirleri savunduğunuz durumlar olabilir. Haklı olmak mı size kendinizi daha iyi hissettirecek; çatışmamak mı? Bunu düşünün.
9. İletişimi arttırın; karşınızdakinin ne söylediğini iyi dinleyin: Özellikle stresliyken kişiler; karşı tarafın ne söylediğini gerçek anlamda dinlemiyor. Dikkatlice dinleyin; belki de sizi kaostan kurtaracak çözüm onun iki dudağının arasındadır.
10. Beklentilerinizi gözden geçirin; mümkün olmayanlardan vazgeçmek: Bir gelin veya damat olarak; 1000 kişiye yemekli düğün yapmak; ya da gelin arabası olarak limuzine binmek gibi rüya boyutunda istekleriniz olabilir. Fakat maddi imkanlarınız buna yetmeyecek durumdaysa; bu fikirleri kafanızdan uzaklaştırın. Sizi demoralize etmekten başka bir şeye yaramayacaktır.
11. Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın: Stresin yükseldiğini hissettiğinizde egzersiz yapın. 3 sn de nefesi alıp 5 sn. de verin. Bunu 5 kere tekrarladığınızda bir miktar sakinleştiğinizi göreceksiniz.