Organik besin; tarım ürününün işlenmesinde ; yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde ( sentetik tarım ilaçları ; antibiyotikler vb. ) kullanılmamasıdır . Şeftali ; ıspanak ; elma ; patates ; armut ; kış kabağı ; ahududu ; yeşil fasülye ; çilek ; üzüm konvensiyonel ( organik olmayan ) olarak yetiştirildiğinde zehirli böcek ilacı kalıntısı barındırırlar . Organik besinler uzun süre dayansınlar diye koruyucular içermediğinden genellikle daha taze ve lezzetlidir . Genetik organizması değiştirilmediğinden sertliği ve dayanıklılığı daha az olabilir. Eşit büyüklükte ve göz alıcı olmayabilir. Bazı bilimsel çalışmalar organik olarak üretilen besinlerde daha fazla besin öğesi bulunduğunu göstermiştir . Diğer besinlerden daha fazla C vitamini; kalsiyum; demir ve ayrıca krom gibi mineral; enzim; mikrobesleyiciler ve kanserle savaşan antioksidanlar içerirler . Organik et ; süt ürünleri ve yumurta organik yemle beslenen ve açık erişim izni verilen hayvanlardan üretilmektedir . Hayvanlar doğal davranışlarını korumaları için kendi yaşam alanlarında tutulurlar . Organik hayvancılıkta hormon ; antibiyotik ; hastalanmadan ilaç verme gibi uygulamalar yer almaz ancak hastalıklara karşı aşılanırlar . Hayvan hastalıkları veya zararlıları dönüşümlü otlama ; dengeli beslenme ; sağlıklı barınma ve stres azaltma gibi önlemlerle kontrol edilir . Organik sistemler kimyasal maddelere olan ihtiyacı en aza indirmekte ve bu şekilde insan sağlığı ve çevreye zarar verici etkilerini sınırlamaktadır . Çocuklar ve fetüs az gelişmiş bağışıklık sistemleri ve gelişmekte olan vücut ve beyin fonksiyonlarından dolayı tarım ilaçlarından en çok etkilenen ; savunmasız grubu oluşturuyor . Erken yaşta bu ilaçlara maruz kalınması gelişimsel gecikmelere ; motor fonksiyon bozukluklarına ve davranış bozukluklarına yol açabiliyor . Hamile kadınlar içinde aynı zamanda büyük bir risk faktörü çünkü tarım ilaçları anneden bebeğe rahimden geçebildiği gibi anne sütüyle de geçebiliyor . Sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor . Çoğumuzun vücudunda bilmeden maruz kaldığımız ; yıllardan beri birikmiş olan pestisitler ( mantar ilaçları ; ot ve böcek ilaçları vb. ) vardır . Bu kimyasalların oluşturduğu beden yükü baş ağrıları ; doğum kusurları ; zayıf bağışıklık sistemi üstüne ekstra bir zorlanmaya neden olabilir.
En çok hangi besinlerde pestisit kalıntıları olduğunu listelemek gerekirse ;
Elma ; Biber ; Havuç ; Kereviz ; İthal Üzüm ; Kiraz ; Marul ; Nektarin ; Şeftali ;Armut ; Çilek
En az pestisit içeren besinler : Bu besinler kalın kabuklarından ; derilerinden ve soyulup tüketildiklerinden dolayı doğal olarak korunmaktadırlar.
Kuşkonmaz ; avokado ; brokoli ; Lahana ; Tatlı mısır ; Patlıcan ; Kiwi ; Mango ; Soğan ; Ananas ; Bezelye ; Tatlı patates ; Domates ; Karpuz
Peki biz bu zirai ilaç kalıntılarından nasıl korunacağız ?
Besinleri iyi yıkamak pestisitleri azaltır ancak yok etmez . Kabuklarını soymak yardımcı olur ancak çoğu besinin en değerli kısmı kabuğunun hemen altıdır ve soyulduğunda bu genellikle boşa gider . Yapılabilecek en iyi yaklaşım zengin bir diyet tüketmek ; tüketilen sebze ve meyveleri bol su ile yıkamak ve mümkünse organik besin tüketmek . Mümkün olduğunca sezonunda tüketmeye çalışın . Manavlarda ; marketlerde organik besinlerin fiyatlarını karşılaştırın ; ekonomik olanları satın alın . Her yediğimiz besini organik olarak alamasakta en çok yediğiniz 5-6 besini listeleyip dönüşümlü olarak bunların organik olanlarını satın alıp alamayacağınızı hesaplayabilirsiniz . Tabiki bu listede süt ; et ; yumurta ; ekmek ; sebze ; meyve gibi temel besin maddeleri olmalı . Her organik gıdanın da sağlıklı olmadığını bilmekte fayda var . Abur cubur ürünlerde organik malzemeler kullanılarak yapılabilir. Unutulmamalıdır ki organik fırın ürünleri ; tatlılar ve aperatifler genellikle tuz ; yağ ; şeker ve kaloriden yüksektir.